Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 07.10.2020. 12:20
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Šok u dolini Neretve: cijena mandarine nakon tjedan dana berbe pala na 2 kune za kilogram?!

Berba je usporena, prodaja ide dobro, a otkupna cijena pada. Ovo je primjer novoga zakona tržišta koji vrijedi samo u Hrvatskoj, ogorčen je prvi čovjek Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", mr.sc. Željko Bjeliš.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • 2.405
  • 608
  • 0

"Samo tjedan dana berbe, bilo je potrebno da se cijena mandarine spusti na 2 kune za kilogram", upozorava mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

Kako navodi u dopisu poslanom medijima, ali i svim državnim institucijama, tek dan iza objave teksta u jednom tiskanom mediju i "davanja lažne nade proizvođačima" da će prosječna cijena biti dobra zbog manjeg uroda i dobre kvalitete, uslijedio je novi šok. 

Prodaja ide dobro, a cijena pada 

"Upravo tvrtka o kojoj se pisalo, ovaj put je na sebe preuzela 'zadovoljstvo' spuštanja na 2,60 kn i 1,60 kn (jučer navedeno 3,50 i 2,50). Nažalost, u dolini Neretve, u berbi mandarina otkupna cijena ne proizlazi iz ponude i potražnje, nego je rezultat samovolje pojedin(a)ca. Berba je usporena, prodaja ide dobro, a cijena pada. Ovo je primjer novoga zakona tržišta, koji vrijedi samo u Hrvatskoj", ogorčen je prvi čovjek Udruge. 

Na nagli pad cijene, dodaje, nema reakcije s niti jedne razine vlasti. "Gradovi i općine u dolini Neretve očito imaju druge prioritete ispred mandarine i poljoprivrede. Županovo Povjerenstvo je odredilo početak berbe za najranije sorte, za ostale još nije i organizira prodaju na tezgama po Hrvatskoj. Ministarstvo prebacuje odgovornosti i obaveze na druge institucije...", upozorava dalje.

Članovi Neretvanske mladeži, podsjeća Bjeliš, još su 6. rujna sudjelovali na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede na temu ovogodišnje berbe i otkupa mandarina. Tada su istaknuli sve probleme koje proizvođači imaju: od zemljišta, vode, ARKOD-a, zdravstvenog stanja stabala pa do, kaže, krađe na otkupima, ne vaganja robe i kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama.

Omogućite poljoprivrednicima da od svoga rada mogu živjeti

"Zatražili smo određene aktivnosti Agencije za tržišno natjecanje, Ministarstva, ali do danas nema reakcije. Očito je da su poljoprivredni proizvođači u dolini Neretve prepušteni sami sebi", navodi se u dopisu u kojemu su pozvali resorno ministarstvo, gradove i općine u dolini, župana Dubrovačko-neretvanske županije i sve druge nadležne da se uključe u rješavanje ovoga problema. 

"Omogućite poljoprivrednicima da od svoga rada mogu živjeti", zaključuje Bjeliš. 

Neretvansko zlato: Berba krenula, urod manji, a cijena mandarine - obećavajuća!

Podsjećamo, da je prva cijena obećavajuća rekao nam je i Josip Jelavić iz Komina, vlasnik istoimenog OPG-a, ali i čovjek koji stoji iza brenda "Neretvansko zlato". "U početku je bila 4 kune za kilogram mandarina, zasad ne pada ispod 3,5 kuna, a dokad će tako biti, vidjet ćemo", opisao nam je. 

Očito, to dokad je prebrzo došlo. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Berba mandarina Otkupna cijena Željko Bjeliš Neretvanska mladež


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]