Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hit jabuka
  • 07.12.2019. 21:50
  • Grad Zagreb, Zagreb

Sorta Fuji hit jabuka za sezonu 2019./2020.  

Fuji je bila najbolja sa 178 bodova, a i pokazala je najbolji sklad šećera i kiselina, odnosno tvrdoće, kazala je prof.dr.sc. Nada Vančić sa PBF-a u Zagrebu na proglašenju najbolje jabuke ove sezone na sajmu CroAgro.

Foto: Marinko Petković
  • 2.140
  • 350
  • 0

Sorta Fuji sa 178 bodova je u organizaciji Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) proglašena najboljom jabukom, odnosni 'hit' sortom za sezonu 2019/2020. godine. Proglašenje je održano u subotu na CroAgru-međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije', koji se do nedjelje održava na Zagrebačkom velesajmu.

Predstavljajući rezultate senzorskih ocjenjivanja, prof. dr.sc. Nada Vančić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu je kazala da je sorta Fuji bila najveća, a i pokazala je najbolji sklad šećera i kiselina, odnosno tvrdoće te da su se iza nje plasirale sorte Cripps Pink s 157 i Topaz s 119 bodova. Dodala je da je žiri od sedam članova bio sastavljen od predstavnika fakulteta, HVZ-a i drugih institucija, a da se vodilo računa i o stupnju obrazovanja, rodnoj pripadnosti i godinama života od 36 do 60.

Deset sorata jabuka oguljenih i pod šifrom se ocjenjivalo  

Prof. dr.sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavila je fizikalno-kemijsku analizu 10 sorti, koliko ih je bilo uključeno u ocjenjivanje, tražeći hit sortu, a ocjenjivala se i boja i veličina ploda 'na slijepo', tj. uzorci su bili oguljeni i pod šifrom. Primjerice, sorta Granny Smith je kiselkastija u odnosu na druge sorte, kao što su Gloster, Gala, Idared, Red Chief...

Fuji je iza sebe ostavila Cripps Pink i Topaz

Predsjednik HVZ-a Branimir Markota je kazao da nema loše jabuke, ali da je najpoznatija voćna vrsta na svijetu lubenica, potom banana, grožđe, te tek potom jabuka, kojih se godišnje u svijetu proizvede 60 milijuna tona. U Europi su najveći proizvođač Poljska i Turska, a u svijetu Kina, koja prozvodi 50 posto svjetske proizvodnje jabuka. Hrvatska, pak, sudjeluje u europskoj proizvodnji jabuka s jedan posto, a najpoznatija domaća sorta je Zlatni delišes, zeleno-žute boje. HVZ cilja na godišnju potrošnja jabuka u Hrvatskoj od 20 kilograma u prosjeku.  

CroAgro: Izabrani najbolji poljoprivrednici Hrvatske u 21 kategoriji!

Voditelj proizvođačke organizacije (PO) 'Jabuka HR' Luka Cvitan kazao je da su ove godine, nakon što su još 2013. godine osnovali zadrugu, u Ivanić Gradu od tvrtke 'Gomolava' zakupili skladište te sad maju 30 zaposlenih ljudi, a rješenje za PO su dobili u roku od 30 dana. Cilj je, kaže, povećati domaću proizvodnju jabuka, bilo obujma ili kvalitete, bez kojeg nema izvoza jabuka.

Božićni paket od 110 tona jabuka

Osim toga, PO 'Jabuka HR' obavlja zajedničku nabavu, osigurava zaštitna sredstva i certificiranje.

Cvitan se pohvalio da su razgovarali sa svim trgovačkim  lancima, a u 'tri su  prošli'. Hrvatski voćari pripremili su 110 tona jabuka za predstojeće blagdane, koji su i u posebnoj Božićnoj ambalaži, a kutija od šest kilograma jabuka, prve klase, će biti na trgovačkim policama nešto manje od 30 kuna.

U ocjenjivanje je bilo uključeno 10 sorti

Inače, PO 'Jabuka HR' planira imati uskoro 250 ha voćnjaka jabuka, odnosno godišnju proizvodnju od 10.000 tona jabuka. Mjesečno samo jednom trgovačkom centru isporuče 250 do 300 tona domaćih jabuka.  

Cvitan ističe da je cilj ove PO da bude krovna, kako bi mogla zaštiti otkupnu cijenu domaćih jabuka, koja je sada jednaka otkupoj cijeni pšenice.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Fuji Hit jabuka CroAgro Ocjenjivanje Jabuka


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić