Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte jabuke
  • 19.03.2021. 12:00
  • Brodsko-posavska, Staro Petrovo Selo

Srčika, slavonika i zelenika neke su od sorti koje je Mirko Đanić posadio uz pomoć IAKS mjera

Novi nasad podignut je uz pomoć IAKS mjere, točnije 10.1.7 Održavanje ekstenzivnih voćnjaka, a posadili su 130 sadnica te ih sada ukupno imaju 210.

Foto: Printscreen SBTV
  • 840
  • 73
  • 0

Iako se pretežno bavi ratarstvom, prošle je godine Mirko Đanić iz Starog Petrovog Sela odlučio proširiti svoju proizvodnju te zasaditi stare sorte jabuke. Odluka o ovakvom uzgoju došla je, kaže, kao želja da se "skloni" od standardnog, komercijalnog uzgoja. 

"Išli smo na ekstenzivan uzgoj koji je dugotrajniji, zahtijeva isto njegu, a prinosi su nešto manji. U nekoj sedmoj godini jabuke ulaze u značajan rod, a što su starije daju bolje prinose. Imamo u okolici stari nasad 20-30 godina, a još uvijek daje jako dobre rezultate“, pojašnjava sugovornik u razgovoru za Slavonskobrodsku televiziju. 

Novi nasad podignut je uz pomoć IAKS mjere, točnije 10.1.7 Održavanje ekstenzivnih voćnjaka, a posadili su 130 sadnica te ih sada ukupno imaju 210. Tako na hektar i pol uzgajaju slavonsku srčiku, zeleniku, tvrdiku i zlatnu parmenku, a ovaj poljoprivrednik navodi kako za pola njih neki ljudi uopće nisu čuli. 

Nažalost, kao i brojni drugi voćari, svjestan je kako stanje u ovom sektoru nije niti približno dobro. "U Hrvatskoj je uvezeno oko 17.500 tona jabuka, a žalosno je što mi onda nismo izvezli barem 20.000“, komentira Mirko dodajući kako su najveći problem hladnjače kojih u Slavoniji nema, no na svu sreću, kaže, njegove stare sorte ih ne trebaju odmah, pa im je situacija donekle olakšana. 

Osim jabuke, uzgaja i šljivu stanley na skoro hektar, a osim voćarstva prihode ostvaruje i ratarstvom. Na 7,5 hektara trenutno uzgaja pir, ječam i pšenicu. 

Mirko smatra da u starim sortama ima budućnosti iako je proizvodnji kapacitet teško usporediv s onim u standardnom uzgoju. 

Više o temi pogledajte i u videu:


Tagovi

Uzgoj jabuke Stare sorte Mirko Đanić IAKS mjere Ekstenzivan uzgoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?