Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mašina za preradu voća
  • 10.10.2017. 19:00

Srebrenčanin osmislio patent za iskoštavanje suhe šljive

Mašina za iskoštavanje suhih šljiva već postoji, ali Abdulah Smajlović bacio se na unaprjeđenje i osmislio stroj koji ne drobi koštice. Bravo za inovatora!

Foto: Arhiva obitelji Smajlović
  • 1.928
  • 187
  • 0

Abdulah Smajlović iz Srebrenika već se dugo bavi proizvodnjom i unapređenjem mašina za preradu voća i povrća, ljekovitog bilja i šumskih plodova. Tako je prošlog mjeseca na gradačačkom Sajmu šljive predstavljen je njegov jedinstven patent - mašina za iskoštavanje suhe šljive. Treba napomenuti da je to prva mašina ove vrste u BiH.

Primjenom inovativnih rješenja Abdulah je uspio riješiti probleme sa kojima su se susretrali konstruktori ove mašine u SAD-u i Južnoj Koreji.

Prijavljenih 5 patenata i 58 tehničkih unapređenja su uspjesi kojima se malo koji inovator može pohvaliti. Abdulah je u posljednje vrijeme naročito aktivan u oblasti prerade voća. Njegov najnoviji patent, mašina za iskoštavanje suhih šljiva, predstavljen je na ovogodišnjem gradačačkom Sajmu šljive.

Specifikacija mašine

Tri godine od ideje do ralizacije

Na ideju je došao kada je prije 5 godina vidio kako u fabrici za preradu voća iskoštavaju šljive, manuleno, tj. ručno. Jedan radnik u toku radnog vremena tim tempom ne može iskoštiti više od 30 kg suhe šljive. Tada se javila ideja za unapređenjem i mašinskom obradom suhe šljive.

Mašina za iskoštavanje šljiva je prva takve vrste u BiH.

Ljudi koji se bave inovacijom najprije moraju sagledati tehnički aspekt inovacije, i da li takav uređaj već postoji negdje u svijetu, što je naravno Abdulah i istražio.

"Kada sam pročitao da već slična mašina postoji u upotrebi u Americi i Južnoj Koreji, ali nije upotrebljiva jer lomi koštice, bacio sam se na unapređenje tehnike iskoštavanja", kazao je Smajlović.

Dvije varijante mašine za zahtjevno tržište

S tim u vezi Abdulah je uspio napraviti takav jedan stroj koji ne drobi koštice. Međutim, tržište je takvo da se od proizvođača traži da napravi 2 varijante ove mašine. Prva je da se šljive iskoštavaju u originalnoj formi kakve i jesu, a druga je da se šljiva nakon iskoštavanja spljošti i bude poput pakovanja suhih smokvi, a sve to uz potpunu automatizaciju.

Abdulah već marljivo radi na potpunoj automatizaciji ovog patenta kako bi naredne godine predstavio potpuno automatizovanu mašinu.

Prijavljenih 5 patenata i 58 tehničkih unapređenja su uspjesi kojima se malo koji inovator može pohvaliti.

Obzirom da mašina radi uz minimalnu potrošnju električne energije i prilično jednostavan manuelni rad, proizvođači su za nju iskazali zainteresovanost tako da je Abdulah odmah svoju mašinu prodao, a u toku su novi pregovori oko narudžbi sa proizvođačima.

Stroj ne troši puno električne energije

Potpuna automatizacija procesa prerade šljive je trenutno glavna preokupacija Smajlovića. A kako ističe naredni projekat bi trebao biti mašina za rehidrataciju šljive te sudeći po uspjesima ovog inovatora, mašina će uskoro ugledati svjetlo dana.

Dobitnik brojnih priznanja i medalja

Svoje inovacije izlagao je na brojnim sajmovima u Moskvi, Seulu, Strazburu, Parizu, Nirnbergu, Ženevi, Ljubljani, Zagrebu, Zenici, Sarajevu, ali i drugim gradovima na kojima iz koji se vratio sa brojnim zlatnim i srebrenim medaljama. Dobitnik je u posebnog priznanja Udruženja privrednika Ruske Federacije i Asocijacije privrednika Francuske.

Naredni projekat bi trebao biti mašina za rehidrataciju šljive.

Jasno nam je da u BiH ima itekako mnogo inovatora koji svojim idejama mogu potpomoći razvoju bh. privrede i poljoiprivrede, stoga nam jedino ostaje da pružimo podršku inovatorima i da njihove ideje prihvatimo sa oduševljenjem.

Foto: Arhiva obitelji Smajlović


Fotoprilog


Tagovi

Prijavljenih 5 patenata I 58 tehničkih Unapređenja Uspjesi Kojima se Malo Koji Inovator Može pohvaliti.Abdulah je U posljednje Vrijeme Naročito Aktivan U oblasti Prerade voća.Njegov najnoviji Patent Mašina Iskoštavanje Suhih šlj


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".