Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljive
  • 07.06.2017. 10:30

Srpske sorte šljiva među vodećim u Češkoj

Srpske sorte šljive su među vodećim u Českoj, a jedna od najzastupljenijih je čačanska lepotica. To je tokom boravka u Srbiji izjavio predsednik Voćarske unije u Češkoj Martin Ludvik. Česi su naročito zainteresovani za nove sorte naših voćaka, tehnologiju gajenja i proizvodnju sadnica.

Foto: EtienneL / Pixabay
  • 2.779
  • 125
  • 0

Delegacija iz Češke, koju je predvodio predsednik Voćarske unije Martin Ludvik, nedavno je boravila u Čačku i posetila čačanski Institut za voćarstvo. Kako prenosi Dnevnik, direktor Instituta Milan Lukić je nakon razgovora sa češkim kolegama izjavio da su Česi zainteresovani za nove sorte voćaka, a naročito šljive, stvorene u tom institutu.

Česi zainteresovani za nove sorte

Prema Lukićevim rečima, gosti iz članovi češke delegacije su naglasili da od nas mogu mnogo da nauče, istakavši da ih naročito zanima tehnologija gajenja, kao i proizvodnja voćnih sadnica. On je napomenuo da su voćari iz češke posebno zainteresovani za nove sorte srpske šljive, dodavši da ih takođe zanimaju i sorte naših jabuka, krušaka i drugog voća.

Tradicionalni zasadi i dalje dominantni

Kako navode Novosti šljive su u Srbiji posađene na gotovo 78.000 hektara, dok godišnji prinos sa tih površina u proseku iznosi godišnje između 300.000 i 450.000 tona. Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić objašnjava da je prema trenutnoj situaciji odnos tradicionalnih i modernih zasada 60:40 u korist tradicionalnim.

Međutim, on ističe da se to iz godine u godinu menja, odnosno da sve više ima modernih zasada. Lukić dodaje da se menja i struktura po sortama, tako da proizvođači sve češće sade konzumne sorte, dok su rakijske sorte sve ređe.

Hoće li biti šljiva za rakiju?

To podvrđuje i Evica Mihaljević iz Udruženja "Plodovi Srbije". Prema njenim rečima, voćari sve češće šljive beru ručno i ekstra klasu, plasiraju u prodaju. Te šljive odlaze u hladnjače i zatim se izvoze u Rusiju. Drugi deo se seče mašinski ili ručno, oslobađa peteljke i suši, dok mali deo odlazi u pekmez i rakiju.

Mihaljevićeva kaže da bi ove godine ljubitelji šljivovice mogli da budu uskraćeni za to piće, jer će najkvalitetniji plodovi biti prodati po boljoj ceni kao konzumna, sečena ili sušena šljiva, dok će kako tvrdi malo šljive ostati za pečenje rakije.

Česi vole čačansku lepoticu

Predsednik Voćarske unije u Češkoj Martin Ludvik naglasio je da je čačanska lepotica jedna od najzastupljenijih sorti šljive u njihovoj zemlji. On je kazao da je cilj delegacije koja je došla u Srbiju da češki voćari kroz razgovor sa srpskim kolegama saznaju za nove sorte šljiva koje bi mogle da se gaje u Češkoj, odnosno da s druge strane srpskim voćarima prenesu iskustva u vezi s tim kako ulazak u Evropsku uniju utiče na voćarsku proizvodnju jedne zemlje.

Zadatak Ministarstva: Ulaganje u sertifikaciju sadnog materijala

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević, objašnjava da je resorno ministarstvo intenziviralo saradnju sa kolegama u Češkoj istakavši da su srpske sorte šljiva su među vodećim u Češkoj. Stanojević je napomenuo da je saradnja Ministarstva i Instituta u Čačku nedavno i konkretizovana, podsetivši na najavu ministra Branislava Nedimovića da će posebno biti finansirana proizvodnja sertifikovanog sadnog materijala. Taj posao da će kako je najavio on biti poveren Institutu za voćarstvo uz napomenu da će se poseban akcenat staviti na sertifikovane sadnice maline.

Izvor: Dnevnik, Novosti

Foto: EtienneL / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Šljiva Proizvodnja Izvoz Čačak Češka Milan Lukić Institut za voćarstvo Rakija Sorte Čačanska lepotica Martin Ludvik Voćarstvo Plodovi Srbije Evica Mihaljević Ministarstvo poljoprivrede Branislav nedimović Velimir Stanojević Sadnice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.