Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Citrusno voće
  • 19.11.2017. 12:00

Stablo limuna bake Gabrijele starije je od pola stoljeća

Mnogi od nas kod kuće imaju limune, no samo rijetki se mogu pohvaliti sa stablima starijim od 50 godina.

Foto: Sandra Špoljar
  • 2.588
  • 500
  • 0

U današnje vrijeme je zahvaljujući internetu moguće doći do brojnih savjeta o uzgoju cvijeća, voćaka, povrća i biljaka općenito. Ipak, najbolji su savjetodavci su oni iza kojih osim teorije stoje i konkretni rezultati. Jedna od njih je i osamdesetdvogodišnja Gabrijela Lukačić iz podravskoga mjesta Legrada. U svojoj kući ima pet velikih stabala limuna, a najstarije ima čak 54 godine.

"Sjećam se jako dobro kad smo ga 1963. dobili od rođaka iz Slovenije. Bio je to mladi limun i tad nam je bila želja samo da se ne osuši brzo. A on evo, ne da nije propao, nego nam je opstao ovako dugo. I još se uvijek odlično drži, kao što vidite pun je plodova", priča nam baka Gabrijela dok nam ponosno pokazuje ogromno stablo prepuno limuna.

Baka Gabrijela ima pet stabala limuna

Suprug Vlado već godinama nije živ, pa o limunima brine sama. Jedino joj sin s prijateljima pomogne svake jeseni unijeti ta velika stabla u kuću te na proljeće iznijeti van.

Prihrana mješavinom kokošjeg gnojiva i vode

“Evo preko zime ih držimo u sobi do kuhinje, tako da i do njih dolazi malo topline, a opet im nije vruće. I tu su kraj velikog prozora, pa uvijek imaju dovoljno svjetla. Osim toga najstarijeg, imamo još četiri mlađa stabla i svih tih godina sam primijetila da su opstala samo ona koja su bila u prostorijama u kojima nije bilo dima od cigareta. Znači i limuni osjećaju da pušenje nije zdravo", ističe ova vitalna starica.

Kaže kako oduvijek voli biljke i koliko god je u životu imala posla, za njih je uvijek našla vremena. Ponosna je što joj je sve uvijek odlično uspijevalo, a nikada ništa nije prskala nikakvim kemijskim sredstvima.

"Kad su limuni vani, prihranjujem ih mješavinom kokošjeg gnojiva i vode. Ne razumijem se u kemiju i neznam zašto im to odgovara, ali vidim da dobro djeluje na biljke. Ljeti ih zalijevam isključivo s vodom u kojoj su par dana bile koprive, a ljeti limune s tom tekućinom poprskam i po lišću. Sad po zimi dosta ih je zalijati jednom tjedno običnom vodom. Sin mi zna kupiti gnojivo u briketama, ali ja sam nekako ipak sigurnija kad znam što konkretno stavljam", ističe baka Gabrijela.

Nekoliko stabala već otišlo za Njemačku

Za njezine limune znaju svi prijatelji i rođaci, pa je nerijetko zamole da im da sadnice ovog zdravog citrusnog voća. Nekoliko mladih stabala već je tako otišlo i u Njemačku. Na kraju nam pokazuje mladi limun u tegli, kojeg će uskoro također darovati jednom rođaku. Nakon što se uvjerila da se sadnica primila pustila ju je da malo naraste, pa je tek sada mlada biljka spremna za odlazak u novi dom. Budu li se vlasnici pridržavali njezinih savjeta, misli da problema ne bi smjelo biti.

A da svoje limune, u kojima nema ni traga nikakvim otrovima, često koristi i u kuhinji, ne treba niti napominjati. Iscijeđeni sok nerijetko popije kao preventivu od gripe i prehrade, dok ribanu koricu stavlja u kolače koje, unatoč godinama i otežanom kretanju, još uvijek rado priprema za unuke.

Foto: Sandra Špoljar


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Gabrijela Lukačić Legrad Limun Slovenija Njemačka Kokošje gnojivo Koprive


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]