Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodavci u voćnjaku
  • 12.10.2017. 15:00

Stajnjak u jesen izaziva glodavce

Jedino rješenje u obrani protiv glodavaca je duboko zaoravanje stajnjaka u zemljištu.

Foto: Seaq
  • 2.186
  • 59
  • 0

Iako jesenska gnojidba voćnjaka povećava razinu humusa u zemljištu i pospješuje vegetaciju, odnosno rast i razvoj plodova, drvne i lisne mase tiijekom proljeća, stajnjak u jesen može izazvati i glodavce, koji najčešće u nedostatku hrane traže sjeme ili druge hranjive tvari u izmetu stoke. Nažalost, tu se nekad ne zaustavljaju, pa se događa da oštete korijen i stablo sadnica voćki.

Duboko zaoravanje stajnjaka

Stručnjakinja za voćarstvo, Biljana Milosavljević kaže je jedino rješenje u obrani protiv glodavaca duboko zaoravanje stajnjaka u zemljištu:

Milosavljević: Duboko zaoravanje je preventiva

"Dobro je unositi stajnjak, naročito u jesen, ali jedina preventivna mjera je da se duboko zaore u zemljištu, da bi se napravio rastresit sloj, odnosno zračni režim za mikroorganizme koji ostaju u stajnjaku ili kada se primjete glodavci, da se postave klopke".

Najbolji goveđi stajnjak

Da li će se glodavci pojaviti ovisi najčešće od sastava i vrste stajnjaka, da li je to goveđi, ovčiji, svinjski ili kokošji koji je najjači. Također, ovisi i od toga koliko se stajnjaka unosi, koliko često; da li se unosi svake godine ili svake treće, zatim od karakteristika zemljišta; kiselosti, bogatstva humusom i slično.

"Najbolji stajnjak za svako voće je kravlje, on je najboljeg sastava i s njim je najmanja opasnost za glodavce u svakom slučaju", ocjenjuje Milosavljevićeva.

Voditi računa o količini stajnjaka

Dok glodavci, poput dugorepog miša, oštećuju korijen i koru ispod površine, što dovodi do toga da stabla u proljeće imaju sitno lišće ili se jednostavno čitava biljka osuši, dubokim zaoravanjem stajnjaka najučinkovitije se unose kalijeva, fosforna i kompleksna gnojiva, s ostalim hranjivim sastojcima u dublje slojeve zemljišta i samim tim bivaju nedostupnija glodavcima, nego kada su na površini zemljišta. Čak i tada treba voditi računa da je za mlado voće potrebno manje stajnjaka, nego za ono koje je u punom rodu. S druge strane, mnogi voćari pribjegavaju i umjetnim gnojivima.

Treba voditi računa da je za mlado voće potrebno manje stajnjaka

"Neko stavlja stajsko, neko umjetno gnojivo neko i jedno i drugo, ali ne treba pretjerivati. Kada se u jesen stave, na primjer, oba tipa gnojiva, voćka može u proljeće krenuti rano s vegetacijom. Tada dolazi do pucanja grana i grančica, pa to može biti jedna od opasnosti", napominje Milosavljevićeva.

Gnojiti u proljeće?

Ako se ipak odluče za umjetna gnojiva, poljoprivrednici trebaju imati na umu da u ovom razdoblju trebaju koristiti mineralna gnojiva, koja u sebi ne sadrže ili imaju mali postota dušika, dok je sadržaj kalija i fosfora povećan.

"Prema mom mišjenju, najbolja je gnojidba, naročito stajnjakom, u jesen, dok je u proljeće potrebno napraviti samo prihranu. Ukoliko se pojave glodavci, dovoljno je duboko zaorati stajnjak i ne brinuti", zaključuje Biljana Milosavljević.

Foto: Seaq68 / Pixabay, Julijana Kuzmić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]