Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prof. Ivan Bašić (posthumno)
  • 21.11.2017. 09:00

Stari hrvatski voćnjaci i sorte jabuka

Iz tiska je izašla vrijedna i za voćare zanimljiva i poučna knjiga Stari hrvatski voćnjaci i sorte jabuka koju je za života još 2013. godine napisao Novogradiščanin prof. Ivan Bašić – (rođen je 1938., umro 2014.). Taj je veliki zaljubljenik u stare sorte jabuka i jedan od pionira biodinamičke proizvodnje u nas, jedan od osnivača Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša "Živa Zemlja".

  • 4.467
  • 363
  • 0

U izdanju riječke izdavačke kuće Leo-commerce iz tiska je izašla vrijedna i za voćare zanimljiva i poučna knjiga Stari hrvatski voćnjaci i sorte jabuka koju je za života još 2013. godine napisao Novogradiščanin prof. Ivan Bašić - (rođen je 1938. umro 2014.). Taj je veliki zaljubljenik u stare sorte jabuka i jedan od pionira biodinamičke proizvodnje u nas, jedan od osnivača Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša "Živa Zemlja".

Ivina supruga Ruža i kći Blanka Sremac ističu veliku zahvalnost Leonardu Marušiću, vlasniku riječke izdavačke kuće koji se odlučio za tiskanje ovog naslova, ali i mr. sc. Marija Ševar, višoj koordinatorici za ekološku poljoprivredu u Savjetodavnoj službi, koja se jako zauzela da knjiga ugleda svjetlo dana.

Prof. Ivan Bašić

"Autor, Ivan Bašić s ljubavlju je čuvao stare sorte jabuka. Boja, miris, a posebno okus, vrijeme i način uporabe starih sorti jabuka opisanih u ovoj knjizi podsjećaju na vrijeme autorova djetinjstva. On je želio sačuvati od zaborava i nestanka što više starih sorata jabuka, utkavši prije svega ljubav prema prirodi kojom se napojio u svom rodnom Slavonskom Kobašu. Tu ljubav njegovao je i kroz svoju profesiju profesora biologije, a potom i u praksi. Gdje, ako ne u svom toliko voljenom Slavonskom Kobašu, u voćnjaku koji je sam podigao. Bio je ponosan na svako staro i novo posađeno stablo, na svaku svojom rukom cijepljenu sadnicu.

Živeći s prirodom poštivao je prirodne zakone, a osobito principe biodinamičke proizvodnje. Ekološki osviješten bio je zaljubljenik u zdrav način života. Smiren i samozatajan svoje pedagoško umijeće usmjerio je širenju spoznaja o ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi, koju je i sam prakticirao. Pozitivnog duha, svoje znanje i iskustva prenosio je zainteresiranima putem predavanja i praktičnih radionica. Autor je više knjiga i publikacija o biodinamičkoj proizvodnji i uzgoju jabuka...", kaže mr. sc. Ševar o čovjeku koji je čuvao stare sorte jabuka s puno ljubavi i pažnje. Cijepio ih je umnažao i dijelio kako bi ostale sačuvane. Bio je ponosan na svoju kolekciju od 84 stare sorte jabuka koje je prikupio u svom voćnjaku u Slavonskom Kobašu“.

U knjizi predstavio 64 stare sorte jabuka

Prema učenju dr. Rudolfa Steinera pripremao je biodinamičke pripravke i čajeve kojima je okrepljivao svoj voćnjak.

"Znanje i praksa profesora Bašića pretočene u riječi ove knjige podijeljeni su u dvije cjeline. Prva obuhvaća principe biodinamičke proizvodnje, sadnju i njegu nasada jabuka onako kako je on to činio na svojem voćnjaku, dok druga cjelina obuhvaća odlike starih sorti jabuka, detaljne opise i originalne fotografije."

Rječju i slikom predstavio je sljedeće 64 stare sorte: adamčica, ananas reneta, batulenka, baumanova reneta, bjeličnik, blatnjača, bobovac, bosančica, božićnica, boskop, carević, carevka, citronka, dinjaska, dolenjska vošćenka, duga, elifanka, parkerov peping, francuska kožara, funtača, glavača, grafenštajn, grofica, gospoinka, harbertova reneta, irmgard, london peping, ivanlija, jonatan, kamenica, kanada, kardinal, gunjavački kardinal, koksoranž, krivopeteljka, križara, landsberška reneta, london peping, ljepocvjetka, malinovača, mašanka, muškatica, mirisavka ljetna, ontario, ovčji gubec, petrovka, prinčevka, prutulja, punika, pozlatka, ribnjača, senabija, slastica, slava svijeta, slavonska srčika, šampanjka, šarlamovski, šašanka, špišika, zeleni štetinec, zelenika, zlatna zimska parmenka, zvečarka i žuta srčika.

I meni, autoru ovog teksta, bio je veliki učitelj.

"Nama, koji smo učili od njega, preostalo je da njegov san o objavi knjige pretvorimo u javu. Tiskanjem knjige sačuvat će se od zaborava jabuke u voćnjacima i zapisi o starim sortama jabuke Brodsko-posavske županije. Tako bi profesor Bašić i njegove jabuke uvijek bili s nama!", napisala je mr. sc. Marija Ševar.

Kao novinar i veliki zaljubljenik u jabuke imao sam sreću godinama se družiti s ovim dragim čovjekom velikog srca i sa njegovom obitelji. Radili smo na nekim zajedničkim projektima. Umjesto biografije ili klasične bilješke o autoru, za ovu knjigu napisao sam nekoliko rečenica o mom velikom učitelju.

"U dugim i uvijek ugodnim i poučnim razgovorima često se prisjećao lijepog djetinjstva, a te priče podsjećala su me na najljepše bajke. Kao vrlo radoznao dječačić nemirna duha, od malih nogu upijao je svijet oko sebe u lijepoj, bujnoj i raskošnoj prirodi posavskog krajolika punoj života. Zanimali su ga svaka travka, cvijet, drvo, svaka ptica, riba u Savi, pčele, leptiri... Volio je taj život koji buja na sve strane.

Velik doprinos očuvanju starih sorti

Majka Lucija mu je udahnula posebnu ljubav prema voćarstvu. Vješto je i s ljubavlju cijepila stare sorte jabuka, krušaka i drugog voća, a njega je to posebno ispunjavalo i zanimalo. Često je govorio: Ljubav prema prirodi treba kod djece njegovati od malih nogu. To je praktično i činio kao prosvjetni djelatnik kroz školsko zadrugarstvo, obučavajući mnoge mališane vještinama i usađujući im ljubav prema prirodi, ali i kasnije u životu, i kao umirovljenik koji nikada nije mirovao.

Tražio je po terenu, skupljao, cijepio, proučavao i čuvao stare sorte jabuka, želio je te zavičajne stare sorte spasiti i otrgnuti od zaborava, ali i ukazivao na njihovu vrijednost kako uporabom u svježem stanju, tako kroz razne prerađevine: sušene jabuke, jabučni ocat, pekmeze, sokove, čajeve, kašice...“.

Velik je doprinos prof. Ivana Bašića u plemenitoj misiji očuvanja starih sorata, ali i prenošenju te ljubavi na nas nešto mlađe koji to također činimo s puno ljubavi. Velika potpora bila mu je obitelj: supruga Ruža, kći Blanka, sin Goran i unuk Ivan koji i sada uzgajaju stare sorte u voćnjaku u Podvrškom.


Fotoprilog


Tagovi

Blanka Sremac Leonardu Marušiću Marija Ševar Ivan Bašić Slavonskom Kobašu Biodinamičkoj proizvodnji Školsko zadrugarstvo Zavičajne stare sorte.Rudolfa Steinera


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]