Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 11.04.2019. 09:00

Stigla vlaga, ali i korovi u voćnjake i vinograde - kako ih suzbiti?

U intenzivnom uzgoju voćaka i vinove loze važno mjesto zauzima borba protiv korova. Što preporučuju stručnjaci iz tvrtke Chromos Agro?

Foto: Depositphotos/olechowski
  • 1.119
  • 188
  • 0

U intenzivnom uzgoju voćaka i vinove loze važno mjesto zauzima borba protiv korova. Njihovom suzbijanju potrebno je posvetiti pozornost jer nanose velike štete kako u voćarskoj proizvodnji tako i u vinogradarstvu.

Kako korijenov sustav prožima tlo iz kojeg crpi vodu i hranjiva, tako i korovi izrasli u blizini kulturne biljke konkuriraju za istu količinu vode i hranjiva, smanjuju dostupnost, ometaju rast i zauzimaju prostor kulturnoj biljci. 

Mehaničko i kemijsko suzbijanje korova

Herbicidi kojima se suzbijaju korovi u rastu primjenjuju se obično nakon gnojidbe tj. prihrane tla u proljetnom razdoblju. Suzbijanje korovskih biljaka moguće je provoditi mehaničkim i kemijskim mjerama ili kombinacijom tih dviju metoda.

Mehaničkim putem, obradom i okopavanjem tla, korovi se vrlo brzo oporavljaju pa učinak nije dugotrajan. Kemijskim putem tj. primjenom herbicida, "borba" protiv korova traje duže i lakša je, a načini suzbijanja se razlikuje ovisno o području uzgoja i osnovnim obilježjima vinograda i voćnjaka (položaj, prozračnost, nagib i sl.).

HERKULES uspješno suzbija korove u vinogradima i voćnjacima

U suvremenim nasadima vinove loze nezamislivo je održavanje vinograda bez primjene herbicida. Okopavanje nasada obavlja se u mladim vinogradima do 4. godine starosti nakon čega se smije krenuti s upotrebom herbicida.

Prilikom primjene herbicida vrlo je važno paziti da ne dođe do zanošenja (drifta) sredstva na zelene dijelove biljke, kako bi izbjegli štete herbicidnog djelovanja.

Tvrtka Chromos Agro preporučuje da se u vrijeme porasta korova provede suzbijanje herbicidom HERKULES - to je neselektivni sistemični herbicid - arboricid namijenjen suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih korova.

Biljke ga brzo upijaju preko lista i ostalih zelenih dijelova te ga sokovima prenose u korijen i rizome. U prvih 48 sati nakon tretiranja, biljka korova usvaja najveći dio sredstva. HERKULES u dodiru s tlom veže se na čestice tla, a djelovanjem mikroorganizama brzo se razgradi na vodu, dušik, fosfor i CO2.

Kako primijeniti HERKULES?

Prvi simptomi na korovu uočavaju se u promjeni boje, jer biljke poprimaju crvenu ili žutu boju. Sedam dana nakon tretiranja osuše se jednogodišnji korovi, a višegodišnji korovi s dubokim korijenovim sustavom za dva do tri tjedna.

Upotrebom kombinacije herbicida HERKULES i PLEDGE 50 WP jedanput godišnje, dobiva se zaštita u vinogradu tokom čitave vegetacijske sezone. PLEDGE 50 WP djeluje na nove širokolisne i dio uskolisnih korova, koji niču iz korijena, podanaka i sjemena.

Navedenom kombinacijom herbicida preporuča se suzbijanje korova na dva načina:

  • tretiranjem cijele površine
  • tretiranjem u trake širine 70 cm

Na čistim površinama također preporučamo selektivni kontaktni i zemljišni herbicid STOMP AQUA koji je namijenjen suzbijanju jednogodišnjih korova i smanjenju zakorovljenosti jednogodišnjim širokolisnim korovima.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

Autor: Romi Suk-Barić, dipl.ing., Chromos Agro d.d.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Zaštita voćaka Vinova loza Prskanje Suzbijanje korova Herkules


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije