Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrgoračke jagode
  • 19.04.2022. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Stigle su prve vrgoračke jagode - znate li kako ih prepoznati?

Službena sezona prodaje našeg najpoznatijeg i zaštićenog brenda ovoga voća počinje sutra, kaže nam Mate Erceg koji je jagode označio i QR kodom koji vas vodi do podataka o samom OPG-u.

Foto: Mate Erceg
  • 1.931
  • 248
  • 0

Ona je, kako opisuje Mate Erceg, superkvalitetna, mirisna i brend zadnjih 40 pa i 50 godina. Riječ je, dakako, o vrgoračkoj jagodi čija službena sezona prodaje počinje sutra, s tim da su prve količine na tržište isporučene još u petak.

Ove će ih godine, kako doznajemo od ovog proizvođača, člana OPG-a i upravnog odbora Udruge Vrgoračke jagode, biti 400 do 500 tona. Udruga broji oko stotinjak proizvođača, a kako se godinama bore s prodajom ostalih jagoda pod "vrgoračke", zaštitili su logo i ime te ga nitko tko nije njihov član ne smije koristiti. Bilo je, otkriva nam, i prijava Državnom inspektoratu koje su utvrdile zlouporabu. 

Reducirali zlouporabu zaštićenog imena i prevaru potrošača

"N-tona uvoznih i drugih domaćih jagoda se znalo prodati pod vrgoračkim, što je pojava koju smo ipak uspjeli reducirati kada smo napravili nove košarice i uveli logo", kaže Erceg napominjući da ih ove godine možete prepoznati tako što dolaze u zelenoj košarici (lani su bile u plavim) s jasnim natpisom "Vrgoračke jagode". On sam s obitelji otišao je korak dalje. Jedinstven je po tome što je na deklaraciji voća OPG-a koji je u sestrinu vlasništvu, istaknut QR kod koji vas vodi i do informacija o samom gospodarstvu.

Ove godine stižu u zelenim košaricama 

Kako napominje, ono što njegovo gospodarstvo čini posebnim je obiteljska tradicija proizvodnje jagoda duga više od 50 godina i sustav osiguravanja prepoznatljivosti u cilju zaštite potrošača. 

"Naš OPG kontinuirano radi na usavršavanju proizvodnje i očuvanju i poboljšanju kvalitete proizvoda, čemu u prilog ide i jedinstvena oznaka kvalitete Vrgorac Quality, koju s ponosom ističemo", kaže nam.

Mate ih s obitelji, naime, uzgaja na oko hektar površine. Ove su godine posadili oko 50.000 sadnica te očekuju 20-ak tona uroda odnosno, kako kaže, s obzirom da se radi o vlastitoj proizvodnji imaju male količine. Urod će, naravno ovisiti o vremenskim okolnostima jer sam je početak uzgoja ove godine bio problematičan. Krajem veljače nakon čišćenja starog lista, temperatura je pala na -10 stupnjeva. 

"Zeznula ju je i pomakla berbu (lani je na tržištu bila već 9. travnja, op.a.)", slikovito opisuje navodeći da su količine vrgoračkih jagoda male, ali kvalitetom daleko iznad konkurencije. "Ma kao dalmatinski pršut", uspoređuje uz osmijeh napominjući da mu ne zamjerimo što s takvim uzbuđenjem i ponosom opisuje svoj proizvod, "ali kada tisuću sati provedete u jagodama, to preraste u nešto daleko više".

Ove godine prvi ih put plasira u Zagreb te ih možete pronaći na 4 lokacije: Arena Centar, Avenue Mall, Centar Cvjetni i Z centar. Imaju i štand isključivo s jagodama u City Center One u Splitu.

Stižu neretvanska i purgerica 

Na tržište stižu i naše druge poznate jagode, prije svega neretvanska i jagodica purgerica. 

Stižu prve domaće jagode - prije Uskrsa sitna, a potom ozbiljnija berba

"Svi mi proizvođači diljem Hrvatske surađujemo, radimo, borimo se", naglašava Mate Erceg dodajući da nije lako nositi se s uvozom i akcijskim cijenama koje trgovački lanci znaju imati. Primjerice, u jednom su jagode uvezene iz Grčke nedavno bile spuštene sa 16 kuna na 11. Samo proizvodnja naše uzgajivače košta 20 kuna za kilogram jer poskupljenja nisu zaobišla ni njih. 

Sutra službeno počinje sezona prodaje

Ono što potrošači nikako ne smiju zanemariti, uz poznatu krilaticu kupujmo domaće, to je da su razvili lanac distribucije svježih jagoda u Zagreb i Split i da dolaze od polja do stola za manje od 24 sata. 


Fotoprilog


Tagovi

Mate Erceg OPG Mate Erceg Vrgoračka jagoda Brend Kvaliteta Zelena košarica Zaštita


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]