Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 17.03.2020. 16:30

Što je važno kod izbora drobilice i opreme za odvajanje ljuske lješnjaka?

Drobljenje plodova može se odvijati paralelno sa sušenjem i prijamom u skladište, a obično se radi nakon završene kampanje kupljenja i sušenja, a sve prema potrebi isporuke roba kupcima.

Foto: Agro-tok
  • 4.769
  • 167
  • 0

Kod planiranja nabave drobilice (krckalice) i opreme za odvajanje ljuske lješnjaka, korisnici često ne mogu odrediti polazne osnove za nabavku istih. Kako izabrati profesionalnu opremu, objašnjavaju stručnjaci iz Agro-toka d.o.o. Kako napominju iz ove tvrtke, osušeni i kalibrirani lješnjak skladišti se u kontejnerima, boks paletama, jumbo vrećama ili u rinfuzi te se označava prema veličini pojedine frakcije.

Drobljenje plodova, objašnjavaju, može se odvijati paralelno sa sušenjem i prijamom u skladište, a obično se radi nakon završene kampanje kupljenja i sušenja, a sve prema potrebi isporuke roba kupcima.

Profesionalni strojevi za profesionalnu upotrebu

"Ovdje nećemo govoriti o hobi strojevima koji imaju vrlo mali kapacitet, slabo odvajaju ljusku od jezgre, a često vrše značajnija oštećenja jezgre, već o profesionalnim strojevima većeg kapaciteta (50-500 kg jezgre/h)", uvodi nas u tematiku mr.sc. Mijo Tokić, stručni savjetnik za mehanizaciju iz Agro-toka, te nastavlja: "Kapacitete i organizaciju rada i prostora prikazat ćemo kroz opremu najpoznatijeg talijanskog proizvođača ovih strojeva Fratelli Torrengo iz Piemonta."

Osnovni model BREAK 1500, kapaciteta 80 kg jezgre/h, proizvodi se u dvije verzije, a kako radi možete pogledati u videoprilogu:

U koš modela 1500 TEKNO doprema se kalibrirani ili nekalibrirani lješnjak, kojeg stroj zdrobi i odvoji dio ljuske. Ako je lješnjak jako neujednačen po krupnoći, ekscentar ploče podesi se prema krupnom lješnjaku, da ne dođe do oštećenja jezgre, objašnjava ovaj stručnjak.

Dalje naglašava kako ovim načinom sitniji plodovi ostaju nezdrobljeni, pa se cjelokupna masa ponovo propušta kroz drobilicu, ali ovog puta sa smanjenim razmakom ploča.

Na modelu 1500 S možete vršiti tri radnje po izboru

U model 1500 S doprema se (trakom ili iz kontejnera) nekalibrirani lješnjak, a stroj ga razdvaja na šest frakcija. Usporedno s kalibriranjem, ovaj stroj vrši i drobljenje jedne od odabranih frakcija. Zbog činjenice da je u ovom modelu objedinjen kalibrator i drobilica, na njemu se mogu vršiti radnje po izboru: kalibriranje i drobljenje, samo kalibriranje ili samo drobljenje. Stroj zauzima mali prostor, a opslužuje ga samo jedna osoba.

Sušenje lješnjaka: Koji kapacitet sušare odabrati?

"Za veće pogone koristi se model BREAK 400 kapaciteta 300-400 kg jezgre/h. Ako korisnik želi još veći kapacitet, može više strojeva ovog tipa postaviti paralelno, do postizanja željenog kapaciteta", objašnjava Tokić.

Rad spomenutog modela možete pogledati u videoprilogu:

Radi postizanja punog kapaciteta i željene kvalitete drobljenja, u ovaj stroj dolazi isključivo kalibrirani lješnjak. Prema veličini kalibra, odabire se prikladno sito (iz seta od osam sita različite veličine otvora) i postavlja na stroj. Na drobilici se, iz zdrobljene mase, odvaja dio ljuski i odvodi do kontejnera, silosa ili vreća, a jezgra i dio ljuske diže se elevatorom u gravitacijski odvajač ljuske.

Što je važno znati kod odabira strojeva i opreme za uzgoj lijeske?

"Nakon gravitacijskog odvajača ljuske, već prilično čista jezgra dolazi do ventilacijskog prečistača, gdje se odvoje preostale nečistoće. Iza ventilatora postavlja se još i prebirna traka, na kojoj se izdvaja eventualna neželjena primjesa kao - natrula, a jezgra izmijenjene boje, grudica zemlje, kamenčić i slično, koje prethodni strojevi nisu prepoznali kao nečistoću.

Svi ovi strojevi postavljaju se u ravnu ili prelomljenu liniju odmaknutu od zida hale cca 1 m, što omogućava prostor za prolaz ljudi iz linije. Kapaciteti strojeva su usklađeni, a kontrolu i sigurnost rada obavlja elektronska kontrolna ploča", objašnjava.

Kompletno postrojenje za drobljenje i čišćenje lješnjaka pogledajte u videoprilogu:

Potpuno čista jezgra, dodaje, sprema se u silose, kontejnere ili vreće, a može se prije toga propustiti kroz kalibrator jezgre, dok se sav otpad - ljuske, prašina, neispravni plodovi i slično odvode izvan pogona i sprema kao bio gorivo za odgovarajuće peći.

"Hala za smještaj navedenog postrojenja treba imati i dovoljnu površinu za manipulaciju (najčešće viličarom), te odgovarajuću visinu tj. cca 5 m. U praksi se takve hale grade u gabaritima 10-15 m x 6-10 m x 5-7 m. Ako je prostor veći nego što ga zauzimaju strojevi s pripadajućim manipulativnim prostorom, isti se koristi za skladištenje repromaterijala i ambalaže", savjetuje.

Za više informacija o izboru drobilice i opreme za odvajanje ljuske, obratite se tvrtki Agro-tok na jedan od niže navedenih kontakata. 


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Agro-tok Lijeska Drobilica Fratelli Torrengo BREAK 1500 Odvajanje ljuske BREAK 400 Lješnjak


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Agro-tok d.o.o.

Vukovarska 239E - Industrijska zona Nemetin, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: info@agrotok.hr web: http://www.agrotok.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]