Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mješoviti voćnjak
  • 07.11.2022. 07:30

Što je važno kod sadnje mješovitog voćnjaka?

Veličina prostora, kvaliteta zemljišta, izbor lokacije, voćnih vrsta i sorti su važan dio pripreme sadnje

Foto: Depositphotos/coramueller
  • 4.242
  • 197
  • 0

Mješoviti voćnjaci su postali trend koji je sve više zastupljen. Kada se radi o amaterskim voćnjacima na okućnicama, kontinuirano opskrbljujemo obitelj raznim vrstama i sortama voća. U profesionalnim pak ovakva sadnja doprinosi poboljšanju imuniteta kako pojedinačnih stabala, tako i cijelog nasada.

Za uspješan rast ovakvog nasada neophodne su dobre pripreme, jer bez toga ćemo u narednim godinama trpjeti greške koje smo napravili na početku.

Koliko imamo prostora na raspolaganju?

Veličina, položaj i karakteristike prostora za sadnju uvelike će utjecati na odabir voćnih sadnica. U obzir treba uzeti razmak između stabala, što direktno određuje njihovu brojnost, odabir agrotehnike i pomološke zahvate.

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Manje, takozvane kržljave podloge daju manje prinose po stablu, ali veće po jedinici površine. Imaju niz prednosti. Lakše ih je održavati, orezivati, štititi od bolesti i štetnika, navodnjavati. Možemo posaditi više različitih voćnih vrsta i sorti. Treba napomenuti i to da one daju stabla s manjom krošnjom. Njihov nedostatak je što im moramo osigurati armaturu koja će ih pridržavati, jer su zbog slabog korijena sklone izvrtanju pod naletom vjetra.

U malim dvorištima i voćnjacima nije potrebno saditi sadnice u redovima. Možemo ih saditi prema proizvoljnom rasporedu. Jedino je važno da ispoštujemo razmak i da ih ne posadimo pregusto.

Važno je da imaju prostora (Foto: Depositphotos/Fire-d)

Što ćete posaditi, ovisi od vremenskih uvjeta, karakteristike zemljišta, opskrbljenosti vodom i osunčanosti terena. Klima utječe na izbor voća, od nje ovisi prisutnost štetnika i uzročnika bolesti. 

Za sadnju izbjegavajte podvodna i zabarana zemljišta, jer korijen lako trune i cijela biljka propada. Voćke vole Sunce i birajte takve lokacije. U uvjetima visokih temperatura nekima će odgovarati polusjena. Za sjenovita dvorišta odaberite vrste koje to mogu podnijeti.

Obratite pažnju na oprašivanje i namjenu voćnjaka

Većina voćaka je stranooplodna i potrebno je posaditi najmanje dvije sorte kako bi osigurali dobro zametanje plodova. Pažljivim odabirom možemo osigurati berbu u dugom vremenskom razdoblju, od ranih ljetnih do kasnih zimskih plodova.

Koje biljne vrste se najbolje slažu sa jabukom?

Raspitajte se o sortnim karakteristikama, jer su plodovi nekih namijenjeni isključivo za potrošnju u svježem stanju, druge za preradu, dok su treće višenamjenske. Plodovi imaju različitu mogućnost čuvanja tijekom zime.


Tagovi

Mješoviti voćnjak Sadnja voćaka Sadnja voćnih sadnica Voćke na okućnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs