Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 16.02.2020. 13:30

Što je važno znati kod odabira strojeva i opreme za uzgoj lijeske?

Prema ispitivanjima, cijena kupljenja lješnjaka po kg ili hektaru dvostruko je niža sa samohodnim kombajnom u odnosu na vučeni, a prema izračunima stručnjaka iz Agro-toka ručno kupljenje je u odnosu na strojno, skuplje 2 do 5 puta.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 4.495
  • 299
  • 0

Kako odabrati odgovarajuće strojeve i opremu, koja po kapacitetu i cijeni odgovara veličini plantaže lješnjaka - pitanje je koje proizvođači postavljaju prvo sebi, a onda i onima koji imaju više spoznaja i iskustva. 

"Da bismo dali suvisli odgovor i preporuku, trebamo znati kolika je trenutna površina nasada lijeske, kolika se još površina planira zasaditi u narednih desetak godina, koja je površina na kojoj se planiraju raditi usluge drugim proizvođačima, koji je razmak redova, uzgojni oblik i konfiguracija terena te karakteristike strojeva, koje proizvođač već posjeduje", uvodi nas u tematiku mr.sc. Mijo Tokić, stručni savjetnik za mehanizaciju iz tvrtke Agro-tok d.o.o.

Održavanje površina u nasadu

Kako navodi, za održavanje površine u nasadu i zaštiti od bolesti i štetnika trebamo imati tri stroja - stroj za površinsku obradu, malčer s bočnim diskom te atomizer za zaštitu. 

Stroj za površinsku obradu

Ovaj je stroj potreban u prvih 3-5 godina uzgoja, a može biti površinski kultivator, gruber ili kratka tanjurača. "Treba izbjegavati freze i klasične tanjurače, jer freza pojačava eroziju i kvari strukturu tla, a klasična tanjurača nabacuje zemlju na sadnice, što kasnije pravi mnoge probleme", savjetuje.

Kratka tanjurača

Malčer s bočnim diskom

Ova vrsta malčera služi održavanju zatravljene površine i koristi se nakon 3-5 godina. Širinu zahvata malčera treba podesiti prema snazi traktora kojim raspolažemo i prema razmaku između redova. "Najbolje je da se cijeli razmak zahvati u dva prohoda, odnosno u jednom krugu. Pri tome treba računati na preklop na sastavima tj. 20 - 50 cm u jednom krugu", precizira ovaj stručnjak. 

Atomizer za zaštitu

Atomizer za zaštitu odabire se prema veličini plantaže i udaljenosti mjesta za zahvat vode (bunar, hidrant, potok i sl.). "Za malu površinu i blizak zahvat vode izabrat ćemo nošeni atomizer jer je značajno jeftiniji od vučenog i lakši za manevriranje. Za veće nasade i kod udaljenijeg zahvata vode te za veće strmine, odabrat ćemo vučeni stroj. Treba voditi računa da krošnje u nasadu za 12-15 godina pobjegnu u visinu pa mu obični atomizeri ne mogu kvalitetno zaštititi gornji dio krošnje, gdje je rod najveći", preporučuje. 

Parametri za odabir strojeva i opreme za lješnjake

Kupljenje plodova

Kada je riječ o kupljenju plodova, koriste se vučeni i samohodni kombajni različitih veličina i vrste dodatne opreme. "Nameće se logičan zaključak da se za male površine koriste vučeni strojevi, a za veće samohodni, no teško je odrediti preciznu granicu", naglašavaju iz Agro-toka.

Samohodni kombajn za kompletan posao traži samo jednog radnika - vozača, dok kod vučenog to može biti od 2 do 10 ljudi. Iz ovoga proizlazi da je dostupnost i cijena ljudskog rada glavni kriterij za odabir tipa stroja. Pri radu vučenim kombajnom trebamo radnike koji grabljicama skupljaju plodove u trake, vozača traktora, dvije osobe na usisnim crijevima i jednu osobu za zamjenu i vezanje vreća.

Samohodni kombajn Facma C 380 S

"Da bismo smanjili broj radnika, možemo strojno formirati traku s kombinacijom - prednja traktorska četka i stražnji puhač, istovremeno priključeni na traktor snage 80-100 KS. Možemo zamijeniti i dva radnika na usisnim crijevima, ako na bočnu stranu vučenog kombajna postavimo bočnu četku za skupljanje iz trake i usis u kombajn. Također možemo osobu koja veže vreće zamijeniti pretovarnom prikolicom, koju vuče kombajn.

Kada zbrojimo cijene traktora, vučnog kombajna, prednje četke, puhača i bočne četke, vidimo da je isplativije raditi sa samohodnim kombajnom. Facma, najpoznatiji i najveći svjetski proizvođač strojeva i opreme za sakupljanje i primarnu preradu lješnjaka, nudi izbor kombajna za sve veličine plantaža", zaključuje.

Prema egzaktnim ispitivanjima na PP Orahovica, cijena kupljenja po kg ili hektaru dvostruko je niža sa samohodnim kombajnom u odnosu na vučeni, a prema izračunima stručnjaka iz Agro-toka ručno kupljenje je u odnosu na strojno, skuplje 2 do 5 puta (ovisno o uzrastu, rodnosti i uređenosti nasada).


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Lješnjak Uzgoj lješnjaka Agro-tok Mijo Tokić Mehanizacija Samohodni kombajn Lijeska


Autorica

Marija Ribić

Više [+]

Ekonomistica specijalizirana za promotivne aktivnosti. Dio je prodajnog/postprodajnog tima Agrokluba


Partner

Agro-tok d.o.o.

Vukovarska 239E - Industrijska zona Nemetin, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: info@agrotok.hr web: http://www.agrotok.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]