Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte masline
  • 17.04.2021. 09:00

Što razlikuje oblicu, levantinku i buharicu?

Maslinarski stručnjak Stanislav Štambuk pojasnio je koja je razlika između triju sorti koje su česte u našem uzgoju.

Foto: Katica Šimac
  • 1.742
  • 25
  • 0

Koja je razlika između sorti maslina - oblice, levantinke i buharice?

Podrijetlo Levantinke, pojašnjava stručnjak Stanislav Štambuk za Maslinar nije još razriješeno, a ime podsjeća na "Levant" kako se nekad nazivalo područje Grčke. U Hrvatskoj je rasprostranjena na području srednje i južne Dalmacije, pretežito na srednjedalmatinskim otocima, posebno na Šolti, po čemu ju neki još i zovu šoltanka, dok je drugi nazivaju i vladinka.

Stablo je dosta bujno, okrugle krošnje. Idealno uspijeva u zavjetrini i na plodnim tlima. Osjetljiva je na sušu i na hladnoću, srednje je otporna na napad maslinove muhe i raka, ali je jako osjetljiva na paunovo oko. 

Cvat je dug, s prosječno 20 cvjetova. Cvatnja je obilna, s velikim brojem hermafroditnih (dvospolnih) cvjetova radi čega ima visok stupanj samooplodnje. Ujedno je dobar oprašivač oblice. Rano dolazi na rod, oko tri do četiri godine nakon sadnje i rodi obilno svake godine. 

Levantinka na popisu svjetskih sorti 

Ova sorta rađa u grozdovima, a u jednom ima između tri i pet plodova. Oni su duguljasti i prosječne težine oko četiri grama. U fazi pune zriobe crne je boje. Randman ulja doseže oko 20 posto, a ulje je odlične kvalitete, blagog okusa. "Sljubljeno s drugim sortama postiže bolju kvalitetu“, ističe. 

List je veliki, širok i dug. Tamnozelene je boje lica i bjelkastog naličja, a po dužini je blago uvijen.  

Levantinka je uvrštena na popisu svjetskih sorti maslina, koji se vodi pri Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje (COI) u Madridu. Prema stručnoj literaturi preporučuje se kao vodeća sorta za proizvodne nasade, na područjima boljeg boniteta tla.

Kao ishodni materijal čuva se u dva kolekcijska nasada (Institut u Splitu) i Stanica za južne kulture Dubrovniku. Pored ovog, sorta se čuva u svjetskim kolekcijama genofonda masline "Alamenda del Obispo”, pri Sveučilištu u Cordobi, u Institutu u Sfaksu u Tunisu, a od 2007. godine i pri Institute National "Marrakech"u Maroku. 

U Hrvatskoj je registrirano 179 matičnih stabala ove sorte u šest matičnih nasada. Prema broju tih stabala ova sorta je na trećem mjestu iza Oblice i Lastovke. 

Oblica je otporna na niske temperature, ali i sušu

Sinonimi za oblicu, nabraja Štambuk, su debela maslina, velika, naša, orgula, torkula, debela, puljka, balunjača, krupnica...

Rasprostranjena je u našem uzgojnom području, najviše u području srednje Dalmacije. 

Stablo je srednje bujno, krošnja okruglastog oblika, grane rastu pod kosim kutem, otprilike pod 45 stupnjeva, mladim izbojima uspravnog rasta i dugih internodija.

List je širok, dug, jajolikog oblika, sivomaslinaste boje. U dužem sušnom razdoblju spiralno se uvijaju te se tako smanjuje gubitak vode transpiracijom. Plod je krupan, težak oko pet grama. Zbog neujednačenog dozrijevanja u doba berbe na stablu se vide plodovi različitih boja, od svjetlozelene do crne.

Cvat oblice je dug prosječno oko 3,5 cm, s 10 do 35 cvjetova. Ima visok postotak muških cvjetova što je jedan od razloga loše rodnosti jer je plodnih samo oko 40 posto. 

Ulje joj je blago pikantno s izraženo slatkoćom i voćnošću. Randman varira od 18 do 21 posto što ovisi o uzgojnom području i uvjetima uzgoja. Osim za proizvodnju ulja koristi se i za konzerviranje. 

"Sorta oblice otporna je na niske temperature, sušu i jače udare vjetra. Srednje je otporna na napad raka, na maslinovu muhu i na paunovo oko“, naglašava.

Buharica - sorta mješovite namjene

Buharica je sorta maslina lokalnog karaktera koja se uzgaja na istočnoj strani otoka Brača već više od 300 god. Neki ju nazivaju još i vrhbračka, buvarica i buhavica, a zbog visoke i izuzetne rodnosti i posebno kvalitetnog ulja u zadnje vrijeme se sve više širi u Dalmaciji. 

Uzgaja se na škrtoj zemlji i plitkim terenima koji pate sušom. Krošnja je srednje bujna, okruglog oblika, kora je sive boje, a osnovne grane rastu pod kutem od 40 stupnjeva. Izboji su visoki i uspravni. Manje je osjetljiva na sušu, niske temperature, jak vjetar, maslinovu muhu, moljca te rak masline. Međutim, jako je osjetljiva na paunovo oko. 

Samooplodna je sorta, polen je obilan. Dobri oprašivači buharice su oblica, levantinka i drobnica. Plod je krupan, oko 4,5 grama, okruglastog oblika, a randman ulja u fazi optimalne zriobe je oko 15 posto. Sorta je mješovite namjene, pogodna za konzerviranje zelenih, ali i crnih plodova. 

Ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte buharice blagog je do srednje izraženog  mirisa i okusa po plodu masline, voću, posebno bademu, ali se osjeća i aromatično bilje i miris pokošene trave.

Plominka - autohtona sorta bujnog rasta i srednje otporna na rak masline

Pikantnost i gorčina je blago harmoničnog odnosa pa spada u blago intenzivna maslinova ulja s prepoznatljivom slatkoćom okusa. Ulje je zelene do zlatne boje, a posebna mu je karakteristika visok sadržaj antioksidansa.


Tagovi

Maslinar Stanislav Štambuk Razlika u sortama Oblica Levatinka Buharica


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner