Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrgoračke jagode
  • 05.06.2016. 15:00

Što se sve prodavalo pod "vrgoračkom jagodom"?

Proizvođači vrgoračkih jagoda godinama strpljivo očekuju kada će nijhovo voće, toliko traženo na domaćem i inozemnom tržištu i kao hrvatski brend, napokon dobiti priznanje za kvalitetu poput zaštite zemljopisnog podrijetla.

  • 3.783
  • 414
  • 0

Uslijed sve većih šteta proizvođačima voća, prouzrokovanih elementarnim nepogodama poput niskih temperatura, mraza, obilnih kiša tijekom ovogodišnjeg ranog proljeća te lažnog marketinga odnosno zlouporabe brenda vrgoračke jagode tako što se jagode iz uvoza prodaju pod tim nazivom, ove su godine reagirali članovi Udruge Vrgoračka jagoda.

Ona se uoči berbe kupcima obratila priopćenjem podsjetivši ih kako je njihova jagoda zaštićena amblemima Grada Vrgorca i Udruge Vrgoračka jagoda.

Zloupotreba brenda Vrgoračka jagoda

"Ovim putem obavještavamo sve ljude, pogotovo konzumente vrgoračkih jagoda da, ako žele kupiti baš vrgoračku jagodu, pripaze i na izgled ambalaže, posebice na plastičnu čašicu modre boje s natpisom Vrgoračka jagoda. Ako se jagoda ne nalazi u takvoj ambalaži, postoji vjerojatnost da se ne radi o vrgoračkoj jagodi, nego vjerojatno o robi iz uvoza". U razgovoru s članovima udruge, doznali smo s kojim se problemima bore u uzgoju, zaštiti i očuvanju najpoznatijeg vrgoračkog brenda.

Mukotrpan uzgoj jagoda u polju Bunina

Zašto se sve manje sadi vrgoračka jagoda?

Tvrde kako im najveća opasnost dolazi od Konzuma, tvrtke koja svojim cijenama jagodare dovodi na sam rub isplativosti proizvodnje vrgoračke jagode. Ističu kako cijenom od 16 kuna za kilogram teško pokriju troškove proizvodnje. Da riječi proizvođača imaju težinu, potvrđuje i statistički podatak kako je ove godine prvi put zabilježen pad sadnje novih nasada vrgoračke jagode što govori o sve manjoj isplativosti njenog uzgoja. "Nadamo se kako će se vrgorački jagodari ipak uspjeti izboriti za svoju budućnost i budućnost vrgoračke jagode", stoji u priopćenju Udruge Vrgoračka jagoda.

Inače, proizvođači vrgoračke jagode godinama strpljivo očekuju kako će njihovo voće, koje je toliko traženo na domaćem i inozemnom tržištu i kao hrvatski brend, napokon dobiti dugo očekivano priznanje za kvalitetu poput zaštite zemljopisnog podrijetla. Ističu kako je riječ o hvalevrijednu projektu izrade i specifikacije jagode odnosno tog prehrambenog proizvoda za globalno tržište koji stručnjaci, doznajemo, privode kraju. Projekt su financirali Ministarstvo poljoprivrede i Grad Vrgorac, a inicijativa o njegovoj izradi je potekla od članova Udruge vrgoračka jagoda s oko 130 OPG-ova, odnosno njezina predsjednika Berislava Govorka.

Berba jagoda

Vrgorački voćari računali su kako će ove godine ubrati manje jagoda, oko 500 tona, nego lani kada su nudili i do 80 vagona jagoda, a razlozi tome su otkupna cijena, uvoz i konkurencija, skupi repromaterijal, katkada i elementarne nepogode. Sve govori kako je i dalje problem u tome što se na hrvatskom tržištu uvozne jagode prodaju pod nazivom Vrgoračka jagoda koja je sinonim u našoj zemlji za iznimnu kvalitetu tog voća.

Jagoda je bilo i u ožujku - ali uvoznih!

Naime, projekt zaštite zemljopisnog podrijetla vrgoračke jagode još uvijek nije realiziran, a čini se kako se ne mogu spriječiti ni zlouporabe pri korištenju prepoznatljivih modrih plastičnih posudica s logom Vrgoračka jagoda. Nekoliko tjedana prije službenog početka ovogodišnje berbe vrgoračkih jagoda koja je krenula sredinom travnja ove godine, ranije uslijed blage zime nego inače i trajala je do kraja svibnja, upućeni kažu kako su se na nekim tržnicama i u trgovačkim lancima jagode prodavale još u ožujku pod nazivom Vrgoračka jagoda.

Pod vrgoračku jagodu prodavao se škart iz Grčke, Italije i Španjolske, gdje jagoda ranije dozrijeva. "Očistili su polja i prodali jeftino ostatke, koje naši nakupci preprodaju, i onda u našim trgovinama možete naći tu jagodu po 6,99 kuna. Sramota je što se takav škart prodaje pod vrgoračku jagodu", rekao je jedan od proizvođača.

"Berba jagoda uglavnom počinje sredinom travnja i traje do kraja svibnja, a ove godine su se uvozne prodavale još u ožujku pod imenom vrgoračke. Time svi ljudi nisu upoznati, ne samo potrošači nego i proizvođači toga voća. Naime, svi potrošači ne mogu prepoznati vrgoračke jagode pa pod tim logom kupuju uvozne i tako se prevare. Kupci bi najprije trebali pogledati izgled, oblik vrgoračke jagode, kušati njezin okus, miris, sve ono što je najljepše kod tog voća. Tek tada bi uočili razlike u kvaliteti tog našeg proizvoda i onog koji je uvezen na naše tržište", objašnjava vlasnica OPG-a Ivana Pralija, iz Kokorića kod Vrgorca, ističući:

Krupne vrgoračke sočne jagode u modrim plastičnim posudicama

"Moj OPG ima oko 10.000 sadnica jagoda i već godinama dolazim na splitsku glavnu tržnicu gdje izravno nudim i prodajem svoje jagode. Imam stalne mušterije i zadovoljna sam prodajom, cijenom i prometom odnosno utrškom. Ali mi smeta što svaki put moram uvjeravati kupce kako prodajem svoje prave vrgoračke jagode. Prije nekoliko godina je Udruga proizvođača Vrgoračka jagoda krenula i pakiranjem tog voća u modrim plastičnim posudicama i kutijama s njezinim logom, ali je teško spriječiti zlouporabe oko tog naziva. Polažemo nade u zaštitu zemljopisnog podrijetla vrgoračke jagode koja se, kažu, nalazi u završnoj fazi."

Mukotrpan pokušaj zaštite jagode

"Svi se mučimo da bi se zaštitila naša jagoda, ali to nikako ne uspijeva dok godine prolaze, što ide u prilog onima koji jagode prodaju pod lažnim imenom Vrgoračka jagoda. I dalje će ih uvoziti s plavim zvjezdicama. Kada stupe na tržište Hrvatske, uklonit će te zvijezde i reći će kako je to domaća vrgoračka jagoda. I tako vam to ide, svake godine isto", kažu nezadovoljne beračice jagoda u Kokorićima i Orahu, dodajući:

Vrgoračkim jagodama postoji konkurencija i u Neretvanskoj dolini i nekim okolnim mjestima, primjerice u Stonu gdje se sve više uzgaja Stonska jagoda. Sada, hvala Bogu, svatko sadi jagode gdje god mogu uspijevati i ima vode u dovoljnim količinama, i radne snage, jer za tu poljoprivrednu kulturu treba i puno ruku, osobito kada se plijevi i beru plodovi."

Proizvođači upozoravaju kako se moraju boriti s nakupcima koji prodaju druge jagode pod nazivom Vrgoračka jagoda. Napominju da imaju još problema oko proizvodnje i prodaje toga voća. Ako sve proizvedene količine i uspiju prodati, kažu kako cijene tom voću diktiraju zakupci i trgovački lanci pa nemaju isplativosti.

Cijena otkupa premala za opstojnost

"U trenutku kada sam počeo otkupom s jednim trgovačkim centrom, cijena mojih jagoda je pala sa 17 na 13 kuna/kg. A ja sam izračunao kako cijena našem svježem voću ne može toliko pasti ni u otpisu robe, kamo li kada je normalna. Nečije jagode su bile prodane po cijeni 25 kuna, a nama su ih plaćali 15-17 kuna za kilogram. U lancu se pojavi i neka veća tvrtka koja dobije sve od naše države, posadi do 300.000 sadnica i svoje jagode prodaje po 8-9 kuna/kg. Njoj se to isplati jer ima radnu snagu i potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju, dakako uz državni poticaj, a meni kao malom OPG-ovcu, to nikako nije isplativo", upozorava Tomislav Pervan iz Kokorića.

Očekuje se kako će brendiranje vrgoračke jagode i zaštita zemljopisnog podrijetla tog proizvoda uvesti više reda u proizvodnji i na tržištu. Voćari odnosno proizvođači jagoda se na tom području nadaju kako će se dobivanjem certifikata lakše osigurati i plasman njihova voća ne samo na tržištu Hrvatske, nego i u svim zemljama EU. Među jagodarima je najpoznatiji uzgajatelj toga voća Lujo Mihaljević iz Dusine, koji na svojim plantažama i plastičnim tunelima, plastenicima u Banji odnosno u Rastoku gdje je podignuto 100-ak plastenika, ima oko 150.000 sadnica.

Poljoprivredne kulture u gorenjem-zapadnom dijelu Vrgoračko-neretvanskom polju pod vodom

Uzgoj jagoda iznimno je zahtjevan

Govore kako njegova obitelj tijekom cijele godine ima pune ruke posla tvrdeći kako je riječ o iznimno zahtjevnu poslu - od pripreme zemljišta i sadnje, čišćenja, zaštite, zalijevanja, do berbe, otkupa i prodaje plodova, što potvrđuje i proizvođač jagoda Ivica Radonić iz Oraha kod Vrgorca.

Lujo Mihaljević podsjeća kako su svi jagodari u Vrgoračkom kraju na vrijeme prišli oplemenjivanju i pokrivanju svojih jagodnjaka po sustavu malih plastičnih tunela, kao i postavljanju sustava navodnjavanja kap na kap. Priznaje da je baš on, još prije više od 20 godina, kvalitetne vrgoračke jagode nazvao brendom kada su voćari na tom području ujedno pokrenuli akciju o zemljopisnoj zaštiti podrijetla toga voća.

"Nadam se kako je taj posao gotovo okončan, jer su stručnjaci uspjeli dokazati kako je vrgoračka jagoda daleko kvalitetnija. Odlikuje se visokim sadržajem, posebice prirodnom obojenošću neusporedivo boljom, nego li jagode iz drugih uzgojnih područja Hrvatske, visokom aromom i ugodnim mirisom, što je itekako prepoznalo ne samo naše tržište", ističe Lujo Mihaljević očekujući kako će cijena vrgoračkih jagoda biti viša na tržištu EU kada se završi postupak njezine zaštite i brendiranja.

Čini se kako se proizvodnja jagoda u Vrgoračkom kraju intenzivirala i zato što spomenuto voće u tom podneblju dozrijeva vrlo rano, baš kao i ove godine zahvaljujući vlažnu tlu i blagoj zimi. Vrgoračka jagoda se na tržnicama ove godine prodaje do 25 kuna za kilogram. Računa se kako OPG-ovi na svojim jagodnjacima u Tinovu kraju imaju više od 1.500.000 sadnica, uglavnom talijanskog sortimenta, te da godišnje u prosijeku uberu 70-80 vagona jagoda što čini 40%-tnu količinu ukupne hrvatske proizvodnje, no riječ je o kvalitetnu i zdravu voću koje je traženo na tržištu.

Izvor: Udruga Vrgoračka jagoda


Fotoprilog


Tagovi

Vrgoračke jagode Zaštita Berba Štete