Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 27.04.2020. 17:00

Što sve uzeti u obzir kod projektiranja zgrade za sušenje lješnjaka?

Razmišljate o izgradnji ili opremanju zgrade za sušenje lješnjaka, a ne znate odakle krenuti? Pogledajte koje parametre treba zadovoljiti i kakav njezin položaj u odnosu na druge zgrade u zajedničkom dvorištu treba biti.

Foto: Agro-tok
  • 949
  • 89
  • 0

Razmišljate o izgradnji ili opremanju zgrade za sušenje lješnjaka, a ne znate odakle krenuti? Objekt za smještaj sušare i strojeva za prijem i čišćenje lješnjaka može biti već postojeća zgrada, koju eventualno treba prilagoditi namjeni ili se pristupa izgradnji namjenskog objekta. Naravno, lakše je i elegantnije napraviti novi objekt, koji u potpunosti zadovoljava potrebne uvjete za smještaj cijele linije, nego adaptirati postojeći kojem nedostaje visine, dužine, širine ili slobodnog pristupa, te snage elektroinstalacija, dovoda i odvoda vode i dr.

"Sljedećim savjetima želimo olakšati planiranje investitorima i projektantima i pomoći im u određivanju parametara namjenske zgrade i njezinog položaja u odnosu na druge zgrade u zajedničkom dvorištu.

Što je važno kod izbora drobilice i opreme za odvajanje ljuske lješnjaka?

Treba krenuti od sljedećih činjenica: polazna sirovina sadrži znatne nečistoće, mehanički odvajač nečistoća proizvodi dosta prašine, otpadne vode iz kade za pranje sadrže blatni mulj, a ponekad i kamenje, sušara također izbacuje nešto prašine, iako se plodovi peru. Ako u sustavu nemamo kadu za pranje, u sušaru ulazi velika količina zemlje, koja se pretvara u prašinu, a dio prašine ulazi u zatvoreni dio pogona za čuvanje i daljnju preradu", objašnjava mr.sc. Mijo Tokić, stručni savjetnik za mehanizaciju iz tvrtke Agro-tok d.o.o.

Što treba imati zgrada za smještaj sušare i strojeva?

Zbog navedenih činjenica, dodaje, zgrada treba:

  • biti otvorena s jedne ili dvije strane; važno je da je zatvorena sa sjevera i zapada, zbog jakih i hladnih vjetrova,
  • imati dovoljnu visinu da u nju stanu najviši dijelovi linije (elevatori i sušara),
  • biti dovoljno prostrana da omogući smještaj svih dijelova linije i nesmetanu komunikaciju robe, strojeva i ljudi. Najčešće se elementi postavljaju u ravnu liniju uz jedan zid, tako da linija počinje s prijemnim košem, a završava sa sušarom. Ako prostor to zahtijeva, linija se može "lomiti" pod pravim kutom na jednom ili čak dva mjesta, ali uvijek moramo osigurati dovoljan manipulativni prostor,
  • u blizini imati šaht za otpadne vode,
  • imati priključke za vodu i trofaznu struju,
  • osiguravati nesmetan pristup traktora i prikolice za istovar sirovine u prijemni koš,
  • položaj zgrade podesiti tako da nečistoće, koje dolaze sa sirovinom, ni na koji način ne ugrožavaju ostale dijelove pogona, a pogotovo ne dijelove za završnu doradu i pakiranje oljuštene jezgre.

Za razliku od dijelova pogona za finalnu doradu, koji moraju zadovoljavati visoke zdravstveno-higijenske standarde, pogon za sušenje treba zadovoljavati samo osnovne tehničke i protupožarne standarde, naglašava ovaj stručnjak. Treba napomenuti da je prašina iz pročistača i sušare neorganskog porijekla (zemlja), te da ne može biti eksplozivna, kao što je slučaj u mlinovima, silosima i drvoprerađivačkoj industriji.

Sušenje lješnjaka: Koji kapacitet sušare odabrati?

Na slici ispod možete vidjeti nacrt postrojenja za sušenje lješnjaka koji pokazuje:

1. Usipni koš
2. i 6. Vertikalni elevatori
3. Separator nečistoća
4. Kada za pranje lješnjaka
5. Pužni ocjedni transporter
7. i 9. Horizontalni transporteri za punjenje (7) i pražnjenje (9) sušare
8. Sušare
10. Kosi transporter za transport lješnjaka na skladištenje ili u slijedeću fazu prerade (kalibriranje i drobljenje)

vd

Detaljnu shemu postrojenja za drobljenje lješnjaka i tlocrt postrojenja pronađite u dokumentima ispod teksta.

Ako iz bilo kojeg razloga visina stropa ili krova nije dovoljna za najviše dijelove pogona (obični je to neki elevator), može se napraviti otvor u stropu ili povišenje na krovu, što nije niti tehnički niti financijski previše zahtjevno.

"Prijemni koš praktično je ukopati u zemlju te ga pokriti nagaznom rešetkom, na koju se istresa lješnjak dovezen iz nasada. Ovo je moguće, ako je teren nagnut ili dobro ocjedan. Ako je razina podzemnih voda visoka, koš se pravi izdignut iznad osnove kote poda", savjetuje Tokić.

Za više informacija o projektiranju zgrade za sušenje lješnjaka, možete se obratiti tvrtki Agro-tok na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Lijeska Agro-tok Postrojenje za sušenje lješnjaka Tlocrt Sušara


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Agro-tok d.o.o.

Vukovarska 239E - Industrijska zona Nemetin, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: info@agrotok.hr web: http://www.agrotok.hr/