Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 01.04.2015. 10:00
  • Međimurska

Suzbijanje korova u voćnjacima i vinogradima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 3.058
  • 43
  • 0

U mnogogodišnjim prosjecima na području sjeverozapadne Hrvatske godišnje bilježimo oko 800 mm oborina, od čega više od 400 mm pada tijekom aktivnog razdoblja vegetacije voćnih nasada i vinograda. Iz tih se razloga tlo u rodnim višegodišnjim nasadima uglavnom između redova održava zatravljivanjem i višekratnom košnjom tijekom godine, a unutar reda se korovi i samoniklo bilje suzbija mehanički, košnjom ili primjenom dopuštenih herbicida.

Smjesa trave ili smjesa trave i djeteline između redova mora se redovito održavati košnjom tako da se ne dopusti cvatnja biljaka koja privlači pčele medarice, pa prilikom tretiranja nasada tijekom dana može doći do njihove kontaminacije. Tijekom mjeseca veljače o.g. na mjernim lokalitetima u Međimurju je palo od 56,4 mm (Trnovčak) do 77,8 mm (Donji Pustakovec) (mnogogodišnji prosjek u tom razdoblju je 43,3 mm), a tijekom ožujka o.g. smo zabilježili od 26,5 mm (Belica) do 31,4 mm (Novakovec) (mjesečni prosjek oborina iznosi 54,8 mm)!

Najviše oborina u ožujku smo zabilježili u zadnjem mjesečnom tjednu! Premda su u posljednje vrijeme jutra prohladna tijekom dana bilježimo temperature u rasponu od +10° do +20°C, pa bilježimo porast korova u višegodišnjim nasadima. Dovoljno vlage u tlu s mogućim narednim oborinama omogućit će brzi porast korova, pa je moguće planirati i obaviti njihovo kemijsko suzbijanje u višegodišnjim nasadima (voćnjacima i vinogradima).

Unutar reda se najčešće za suzbijanje korova koriste totalni sistemični herbicidi na osnovi glifosata, npr. Cidokor, Glyphogan, Boom Effect, Herkules super, Clinic, Dominator, Cosmic, Glyfonova, Glyfos, Total, Oxalis, Roundap Bioactive u 1 %-tnoj koncentraciji ili 1 lit./100 litara vode. Također, vrlo je učinkovita kombinacija glifostata + NH4SO4 + okvašivač (Ouragan system 4).

Pripravci na osnovi glifosata imaju najbolji učinak na iznikle korove visine 5-15 cm, a svakako su opravdani pri suzbijanju višegodišnjih korova s dubokim korijenom, kakvi su npr. pirika (Agropyron), osjak (Cirsium), slak (Convolvulus) i slično. Takve korove praksa često zadnjih desetljeća suzbija nakon berbe voća i grožđa kasnom jesenskom aplikacijom glifosata.

U nasadima jabuka sa slabo bujnim vegetativnim podlogama jednom godišnje, obično u proljeće prije početka cvatnje, preporučujemo kod primjene jednog od spomenutih pripravaka na osnovi glifosata dodati i zemljišni herbicid za suzbijanje sjemenskih širokolisnatih korova na osnovi oksifluorfena, npr. Goal ili Galigan EC u koncentraciji 0,1 %, odnosno 1 dcl na 100 litara vode. U vinogradima se umjesto pripravaka na osnovi oksifluorfena može glifosatu dodati zemljišni herbicid Chikara WG u koncentraciji 0,025 % (25 g/100 litara vode) ili Pledge WP u koncentraciji 0,1 %, odnosno 100 g na 100 litara vode. Od zemljišnih su herbicida u integriranoj proizvodnji voća i grožđa samo jednom godišnje su dopušteni pripravci na osnovi oksifluorfena, dok u vinogradima dopuštenje još imaju flazasulfuron (Chikara) i flumioksazin (Pledge) (vidi Tablicu 1.).

Tablica 1. Herbicidi dopušteni za suzbijanje korova u vinogradima:

Djelatna (aktivna) tvar

Pripravak

glifosat**

Cidokor, Herkules super, Glyphogan, Boom effect, Clinic, Dominator, Glyfos, Total 480 SL, Roundup bioactive, Oxalis, Ouragan sistem 4 EC

oksifluorfen*

Goal 240 EC, Galigan

glufosinat-amonij***

Basta 15 SL

flazasulfuron*

Chikara 25 WG

cikloksidim****

Focus Ultra EC

dikvat***

Reglon Forte, Fortelon SL

flumioksazin*

Pledge 50 WP

*zemljišni herbicidi (jedan od njih se smije u vinogradu koristiti samo jedanput godišnje - rano u proljeće) (ne smiju dospjeti na otvorene pupove loze)

**totalni sistemični herbicid (fitotoksičan na zelene organe loze)

***totalni kontaktni herbicid (koristiti ga preko ljeta) (fitotoksičan na zelene organe loze). Nije dopušten u integriranoj proizvodnji voća i grožđa!

****selektivni sistemični herbicid za suzbijanje trava (nije fitotoksičan na zelene organe loze)

Primjena zemljišnih ili rezidualnih djelatnih tvari je ograničena samo jednom u godinu dana (npr. u proljeće). Pritom treba utrošiti najviše 200 litara škropiva na hektar metodom prskanja u trake, a širina herbicidnog pojasa ispod biljaka ne smije biti šira od 1/3 razmaka između redova većine voćnih vrsta, odnosno 1/4 razmaka između redova vinove loze.

Primjenu herbicida ispod biljaka preporučujemo u ranim jutarnjim ili još bolje u popodnevnim satima i kada u nasadu nema pčela. Dodatna zaštita pčela je naročito potrebna u nasadima gdje raste crvena mrtva kopriva, koja je trenutno u stadiju cvatnje pa privlači medarice.. Radi bolje učinkovitosti glifosata u vremenu 24 sata nakon njihove aplikacije ne bi smjela pasti jača kiša. Ako je ispod voćaka ili vinove loze dominantan korov poljska preslica (Equisetum), isti se korov suzbija tek nakon njezina porasta (krajem proljeća ili početkom ljeta), a bolji učinak od glifosata ima totalni kontaktni herbicid glufosinat (Basta 15 SL) u koncentraciji 1 %. Od zemljišnih herbicida bolji učinak na preslicu pokazuje Chikara WG primijenjen krajem zime i/ili rano u proljeće.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]