Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina Neretve
  • 12.08.2021. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Dolina Neretve

Suzbijanje sredozemne voćne muhe tehnikom sterilnih kukaca

Ova se biološka mjera zaštite sastoji od ispuštanja u prirodu milijuna sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe.

Foto: HAPIH
  • 211
  • 7
  • 0

Djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nastavili su s provođenjem SIT odnosno "tehnike sterilnih kukaca", biološke mjere suzbijanja sredozemne voćne muhe, s ciljem sprječavanja širenja jednog od najštetnijih kukaca svjetske poljoprivrede i očuvanja uzgoja agruma u dolini Neretve, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

"Kao dio izuzetno uspješnog nacionalnog Akcijskog plana za njezino suzbijanje, ovih dana su nastavljeni prijem, razvoj i ispuštanje sterilnih jedinki započeti u travnju i svibnju, u količini od 16 milijuna sterilnih mužjaka tjedno, a aktivnosti će se provoditi do polovice studenog, prateći situaciju na terenu i klimatske uvjete", naglašavaju pritom dodajući da dokaz o uspjehu Akcijskog plana i učinkovitosti ove tehnike jest činjenica da u posljednjih desetak godina šteta od sredozemne voćne muhe gotovo da i nije bilo.

Kako objašnjavaju, u prirodu ispušteni milijuni sterilnih mužjaka traže "divlje" ženke, koje nakon parenja ne liježu jaja na voćne plodove, odnosno ne dolazi do razvoja potomstva.

SIT tehnika pionirski je započeta prije desetak godina te se, napominju, kod nas izvrsno upotpunjuje s drugim mjerama. Upozoravaju pritom i da bi bez efikasnih mjera kontrole, sredozemna voćna muha pričinjavala izravnu materijalnu štetu koja se procjenjuje na više milijuna kuna godišnje. Također, prisutnost tog štetnika povećala bi troškove proizvodnje agruma i drugog voća za svakog poljoprivrednika, koji bi bio prinuđen svoje nasade tretirati insekticidima ako bi želio uspješno proizvoditi.

Ispuštanje sterilnih jedinki iz sustava papirnatih vrećica hodanjem kroz voćnjake domaćina

Uz velike ekonomske, dodaju, šteta za okoliš bila bi nemjerljiva. "Poznato je kako je dolina Neretve ekološki osjetljivo područje, bogato vodenim površinama i rezervatima te kao takvo vrlo ranjivo na onečišćenja stranim tvarima. U takvom jedinstvenom okolišu masovna primjena insekticida svakako nije poželjna", zaključuju. 

Visoke temperature ugrozile i mandarine, plodovi masovno opadaju, a na listovima - palež

Podsjećaju i da je Akcijski plan za suzbijanje sredozemne voćne muhe donijelo Ministarstvo poljoprivrede te je gotovo jedinstven u Europi, a u svijetu se ističe po svojoj uspješnosti. Provodi se, navode, svake godine sustavno, znanstveno i stručno utemeljeno te planski na čitavom području doline rijeke Neretve, a uključuje praćenje razvoja muhe, skupljanje i analizu tisuća plodova, označavanje lokaliteta, masovni ulov, ranu detekciju žarišta, komunikaciju s drugim službama i samim proizvođačima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštita agruma SIT tehnika Biloška mjera zaštite HAPIH Sredozemna voćna muha Dolina Neretve


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo