Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava uš
  • 30.01.2020. 18:00

Suzbijte jabučnu krvavu uš bez kemijskih sredstava, a uz pomoć češnjaka

Krvava uš napada samo jabuku, a prepoznaje se po bijeloj prevlaci koja podsjeća na vatu. Može se suzbiti i nekemijskim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.514
  • 80
  • 0

Zbog toplijih zima i ranijeg kretanja vegetacije, zaštitu voćnjaka od bolesti i štetnika trebalo bi pomaknuti za 15 do 30 dana u odnosu na tretmane prije klimatskih promjena. Kada je riječ o štetnicima jabuke, već u drugoj polovici veljače potrebno je obaviti zaštitu i od krvave uši (lat. Eriosoma lanigerum) štetnika koji može uzrokovati veliku štetu u nasadima.

Simptomi napada

Vrlo ih je lako prepoznati. Blizu korijena, odnosno, spojnog mjesta pojavljuju se bijele vlaknaste tvorevine koje izgledaju kao vata. Pojavljuju se i na granama i oko peteljki listova, na izdancima  i predstavljaju barijeru primjeni insekticida. 

Kemijske mjere

Zaštita insekticidima nije laka. Najviše se koristi aktivna tvar klorpirifos uz dodatak parafinskih ulja, ali je problem što uništava i korisne kukce, odnosno, predatore krvave uši. Pred kretanje vegetacije koristi se i bakar. Štetnik podnosi niske temperature, čak do -26 stupnjeva. Ako se oko voćaka trava kosi trimerom, uslijed oštećenja kore, u ranama često dolazi do naseljavanja štetnika, a mogu se naseliti i ostali paraziti kao što su potkornjak, staklokrilci i gljivice iz roda Gleosporium sp.

Krvava uš je slična lisnim ušima po broju generacija, od 10 do 16 godišnje. U proljeće dolazi do napada mladih jedinki koje sišu sokove iz izdanaka pa može doći do sušenja stabala. U ljeto ženke stvaraju kolonije mladih ličinki koje sisanjem sokova mogu uzrokovati pucanje kore grana, debla i oko spojnog mjesta cijepa i podloge. Na istim mjestima štetnik i prezimljava.

Ostale mjere borbe

Koristite slabo bujne podloge M9 i M27, a MM 106 izbjegavajte ako želite lakše kontrolirati štetnika. Najvažnije je da se radi i ljetna rezidba kako bi se efikasnije primijenila zaštittna sredstva.

Ljetna rezidba krušaka – osnova za dobar urod u narednoj godini

Trebalo bi izbjegavati i pretjeranu upotrebu dušičnih gnojiva.

Biološka zaštita

S obzirom da krvava uš ne podnosi sumpor osim tekućeg sumpora možete upotrijebiti i češnjak. Kilogram češnjeva češnjaka koji su prerezani na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave uši. Tri litre ovakve vode dovoljne su za prskalicu od 10 litara. 

Prvo tretiranje obavite u drugoj polovici veljače i ponovite još jednom do kretanja vegetacije i još jednom odmah poslije cvjetanja jabuka. Češnjakom se možete riješiti i eriofidnih grinja što znači da ne morate kupovati skupe akaricide. 


Tagovi

Jabučna krvava uš Simptomi Mjere suzbijanja Biološka zaštita Sumpor Pripravak od češnjaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić