Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja voća
  • 17.10.2019. 16:30

Svaki Nijemac godišnje pojede skoro 70 kg voća - jabuke najviše vole

Nijemci najviše vole jabuke kojih pojedu 21,3 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Na drugom mjestu su banane kojih jedu skoro upola manje, odnosno 12,4 kg. Stolno grožđe je na trećem mjestu kojega se pojede 5,3 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Foto: Pixabay/JohnReat
  • 437
  • 42
  • 0

Svježe, i to sezonsko voće, uz povrće je najzdraviji izbor u današnjoj prehrani, u kojoj prevladava procesuirana hrana ili ona koja dolazi s drugih krajeva svijeta. 

Zato je zanimljiva informacija o tome da, prema podacima njemačkog Saveznog ureda za hranu i poljoprivredu, Nijemci godišnje, po glavi stanovnika pojedu čak 69,5 kilograma voća. To je gotovo 200 grama voća dnevno, odnosno 2 jabuke prosječne težine, ili manja posudica malina, ili pak oko šest šljiva, što uopće nije zanemariva količina. 

Statistika spomenutog ureda pokazuje da Nijemci najviše vole jabuke kojih pojedu 21,3 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Na drugom mjestu su banane kojih jedu skoro upola manje, odnosno 12,4 kg. Stolno grožđe je na trećem mjestu kojega se pojede 5,3 kilograma po glavi stanovnika godišnje, navodi Freshplaza

Breskvi pojedu 3,9 kg, jagoda 3,5 kg, a bobičastog voća 3,1 kg. Kada je riječ o breskvama, one se uzgajaju u Njemačkoj, no ipak ih se više uvozi kao svježa namirnica ili konzervirano voće. S druge strane, jagoda su prošle godine proizveli 140.000 tona, a uvezli 103.000 tona. 

Krušaka pojedu 2,6 kg godišnje, a trešanja kojih u južnim dijelovima države uberu više od 20 tisuća tona, pojedu 2,2 kg po glavi stanovnika. Ispod 2 kilograma, točnije, 1,9 kg pojedu jagodičastog voća kao što su maline, kupine i slično. 

Svake godine po glavi stanovnika se konzumira i 0,9 kg šljiva kojih se u Njemačkoj ubere više od 12 milijuna tona. Jednako toliko se pojede i marelica, 0,9 kilograma po glavi stanovnika godišnje. 

Dakle, Nijemci bi nam trebali biti uzor jer ovi podaci pokazuju da je, bez obzira što je svijet globalno selo i što nije potrebno puno vremena da egzotično voće dođe i na police naših trgovina, i dalje popularno domaće, sezonsko voće koje se može kupiti od malih, lokalnih proizvođača. 


Tagovi

Potrošnja voća Po glavi stanovnika Kilogrami Nijemci Statistika Domaće Sezonsko Voće


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]