Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje
  • 18.05.2021. 07:30

Švicarski proizvođači trešanja u problemu radi pesticida, a nizozemski zbog oluje

Prema udruzi Basel Fruit Association probleme im stvaraju ekološke inicijative, a smatraju da to područje nije prikladno za zaštitu alternativnim metodama.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 74
  • 195
  • 0

Prema udruzi Basel Fruit Association, svaka druga trešnja u Švicarskoj dolazi iz Basela, što je oko tri tisuće tona godišnje. Stoga iz ove udruge smatraju da je proizvodnja ove vrste voća upravo u toj regiji najvažnija, prenosi lid.ch.

Uzgajaju ih na oko 150 hektara površine, a više od 200 poljoprivrednika djelomično ili u potpunosti ovisi o toj proizvodnji. Kako tvrde iz spomenute udruge, trenutno im probleme stvaraju ekološke inicijative, a smatraju da to područje nije prikladno za zaštitu alternativnim metodama i zahtijevaju kontroliranu uporabu pesticida koji su ondje ograničeni.

Prema njima, trešnje zahtijevaju odgovarajuću zaštitu od bolesti, jer još uvijek nema otpornih sorti. Također, napominju da su insekticidi važni, jer kupci ne bi željeli kupovati plodove pune crvi. "Ako se voćarima zabrani agrokemijska zaštita, u vlažnim bi godinama mogli u potpunosti izgubiti urod", izjavio je, Ernst Lüthi, voćar i predsjednik udruge.

"Zabrana pesticida onemogućit će proizvođačima u Baselu da i dalje opskrbljuju švicarsko tržište potrebnim količinama i kvalitetnim trešnjama", upozorio je rekavši da su inicijative dobro zamišljene, ali previše ekstremne. Dodao je da mu se čini da potrošači još uvijek nisu svega svjesni te da je radi toga njihova udruga pokrenula edukacijsku kampanju.

Naime, u toj su državi pokrenute dvije inicijative koje se tiču upotrebe pesticida. Prva je da samo gospodarstva koja ne koriste kemijske supstance dobivaju izravne poticaje, a druga u potpunosti zabraniti pesticide. O obje ideje građani će moći glasati na referendumu koji bi se trebao održati za manje od mjesec dana. 

Nizozemske voćnjake poharala oluja

Osim švicarskih u problemima su i nizozemski voćari. Naime, ondje je jaka oluja pretprošlog tjedna nanijela znatne štete u nasadima. "Nikada nisam vidio tako jaku oluju tijekom perioda rasta trešanja", izjavio je za Fresh Plazu Jan Hoekstra, vlasnik tvrtke Fruitbedrijf Hoekstra koja proizvodi i prodaje voće i povrće

Dodao je da su stabla na oko pola hektara nasada zaštitili plastičnim folijama koje je nevrijeme uništilo. "Popravci će trajati najmanje dva tjedna, a nova folija će nas koštati oko 5.000 eura", rekao je. Unatoč tome vjeruje da će urod biti dobar i kaže da čine sve da pčele što bolje opraše cvjetove.

Nažalost, u travnju ni naši voćari nisu spavali mirno. Niske temperature i mraz uništili su im urod, kojega su od hladnoće pokušali spasiti dimljenjem voća, pri čemu su stručnjaci istakli da efikasna zaštita od mraza zahtjeva najmanje 300 vatri po hektaru, sa njihovom međusobnom udaljenošću od oko šest metara u cik - cak rasporedu. 


Tagovi

Švicarska Nizozemska Pesticidi Oluja Urod trešanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.