Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Besana grupa
  • 28.08.2015. 10:50

Talijani traže hrvatske proizvođače lješnjaka!

Talijanska tvrtka Besana u Hrvatskoj traži kooperante za proizvodnju lješnjaka. Najviše šanse imaju oni s područja Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Varaždina i Čakovca.

  • 3.719
  • 451
  • 0

U Županijskoj komori Osijek 02. rujna 2015. godine od 18:00 sati bit će predstavljen projekt uzgoja lješnjaka u Hrvatskoj, u organizaciji Zagrebačke banke i talijanske Grupe Besana. Slijedećega dana odnosno 3. rujna u 18:00 sati, predavanje će biti i u Županijskoj komori Varaždin.

Cilj predavanja je uspostavljanje kooperantske suradnje s lokalnim proizvođačima. Na predavanjima će se potencijalni kooperanti upoznati s detaljima Besanine ponude, mogućnošću financiranja ulaganja u uzgoj lješnjaka, kao i mogućnostima koje nude EU fondovi za ovu vrstu ulaganja.

U Hrvatskoj bi željeli otkupljivati lješnjake s barem 500 hektara

"Besana Grupa jedan je od najvećih europskih prerađivača orašastih plodova i sušenog voća, s godišnjim prihodom većim od 170 milijuna eura. Kroz različite oblike zadruga i udruženja, Besana koordinira proizvodnju preko 2.000 uzgajivača, pri čemu se godišnje preradi više od 24.000 tona sirovine. Više od 92% svojih proizvoda izvozi na 33 svjetska tržišta, pri čemu se gotovo dvije trećine proizvodnje plasira na tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Italije. 71% proizvoda plasiramo trgovačkim lancima, a 29% prehrambenoj industriji za daljnju preradu" kažu u toj tvrtki.

Vrhunska tehnologija, vlastiti laboratorij, prisutnost na velikom broju tržišta, bilo kao proizvođač ili kupac te članstvo u različitim udruženjima i konzorcijima Grupi osigurava pristup najnovijim tehnološkim rješenjima i bazi znanja u području uzgoja i prerade orašastih plodova i sušenog voća, a dio čega će se transferirati i u Hrvatsku, u slučaju uspostavljanja suradnje s domaćim kooperantima.

Hrvatski kooperanti trebali bi imati minimalno 15 ha zemljišta u komadu

Projekt dolaska u Hrvatsku podrazumijeva uspostavljanje proizvodnje lješnjaka u suradnji s domaćim kooperantima na površini od oko 500 ha uz korištenje najsuvremenijih tehnologija i znanja. Besana će svojim potencijalnim kooperantima u Hrvatskoj ponuditi:

  • Sadnice certificirane kvalitete koja garantira kvalitetan i zdrav sadni materijal
  • Dugogodišnje ugovore o otkupu (do 10 godina) cjelokupnog uroda lješnjaka po tržišnim cijenama. Na području Hrvatske, organizirat će se i nekoliko centara za otkup i sušenje lješnjaka
  • Stručnu podršku i transfer znanja tokom cijele suradnje
  • Asistenciju vezanu za mehanizaciju i opremu za proizvodnju
  • Financijsko praćenje u suradnji sa Zagrebačkom bankom d.d., a koje uključuje i podršku kod prijave za EU fondove

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska te područje Osijeka najpogodniji za uzgoj lješnjaka

"Potencijalni kooperanti u proizvodnji lješnjaka trebali bi biti s područja Osijeka, Virovitice, Bjelovara, Varaždina ili Čakovca, prvenstveno zbog procjene da konfiguracija i kvaliteta tla na navedenim područjima najbolje odgovara proizvodnji lješnjaka, kao i zbog logističkih razloga. Svaki kooperant trebao bi osigurati minimalno 15 do 25 ha poljoprivrednog zemljišta, pri čemu bi ono trebalo biti u velikim zemljišnim tablama, dakle ne usitnjeno. Također, suradnju je moguće ostvariti i s više poljoprivrednika koji bi zajednički osigurali minimalnu količinu zemljišta. Za proizvodnju na predviđenoj veličini zemljišta, Besana je spremna osigurati i dati na korištenje poljoprivrednu mehanizaciju, s obzirom da je ekonomski isplativo ulaganje u mehanizaciju tek kod proizvodnje na 50 ha zemljišta", poručuju iz Hrvatske gospodarske komore.

Ulagalo bi se i u otkupne centre te postrojenja za preradu lješnjaka

Osim suradnje s lokalnim proizvođačima lješnjaka, Besana do rujna 2016. godine, planira uložiti oko pola milijuna eura u skladišne kapacitete na području Hrvatske, koji bi funkcionirali kao otkupni centri. Navedeni kapaciteti bili bi opremljeni potrebnom opremom za očuvanje kvalitete uroda, odnosno opremom za održavanje optimalne temperature i vlažnosti. Daljnja ulaganja planiraju se u petogodišnjem razdoblju u slučaju da otkup i proizvodnja lješnjaka za Besanu dosegne 2.000 tona godišnje. U tom slučaju ulagalo bi se i u postrojenje za čišćenje, sušenje i pakiranje lješnjaka.

Za sudjelovanje na predavanjima prijavite se do 01. rujna 2015. Za ono osječko na broj telefona 031/223-800, a za ono u Varaždinu na 042/405-491.


Tagovi

Županijska komora Osijek Varaždin Grupa Besana Italija Zagrebačka banke Kooperanti Proizvodnja lješnjaka EU fondovi Orašasti plodovi Sušeno voće Virovitica Bjelovar Čakovec Kvaliteta tla Zemljišne table Isplativo ulaganje Otkupni centri


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo