Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prorjeđivanje plodova
  • 18.10.2021. 12:00

Tko je proljetos prorijedio jabuke danas ima kvalitetne plodove

Nakon proljetnog mraza gotovo da nitko nije mogao pretpostaviti da će se neke sorte jabuka trebati i prorjeđivati. Zašto je to trebalo učiniti?

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 694
  • 126
  • 1

Poznato je da u obilnoj cvatnji već 5 do 10 posto oplođenih plodova može rezultirati sasvim normalnim urodom. Kada je cvatnja vrlo jaka, voćka nakon nje sama odbacuje veliki broj plodova, dok suprotno, u godini kada je slaba i odbacivanje je vrlo slabo. 

Prvi pregledi i predprocjene šteta od mraza u travnju 2021. godine bili su iznimno visoki. Od Idareda i Jonagolda od 85 do 99 posto, kod Zlatnog delišesa od 45 do 85 posto, gale 45 do 75 posto. 

Gotovo da nitko nije mogao pretpostaviti da će se neke sorte trebati i prorjeđivati. U velikom broju nasada Zlatnog delišesa i Gale, usprkos oštećenju cvjetova i plodnica od mraza 70 do 80 posto trebalo je izvršiti prorjeđivanje! 

I nakon mraza treba prebrojiti cvjetove (Foto: Depositphotos/FotoGui)

Naime, osnovu prorijede vezanu uz alternativu ove je godine odradio sam mraz, no prorjeđivanje vezano uz postizanje krupnoće, potrebno je da odradimo sami. 

Umjesto "blic" pogleda - dobro procijenite

Nije dobro da se uz spoznaju o izmrzavanju velikog broja cvjetova oslonimo samo na "blic pogled po krošnji" koji osobito nakon jakog mraza često ne obećava rodnu godinu.

Nakon završene cvatnje, sa ili bez mraza, na dijelu krošnje ipak bi trebalo prebrojiti formirane male plodove jabuke. Preračunamo ih proporcionalno na volumen cijele krošnje. Tako učinimo na nekoliko mjesta. Na taj način možemo procijeniti količinu plodova po stablu i odlučiti se za potrebu prorijede vezanu uz uklanjanje alternative pošto se ista mora obaviti u roku otprilike 20 dana po završenoj cvatnji. 

Neka vam ne bude teško prebrojiti (Foto: Depositphotos/nehruresen)

Istovremeno procijenimo i broj izmrzlih cvjetova (pupova, cvatova) kako bi znali koliko će ih naredne godine ponovno cvasti. Samo ukoliko se prorjeđivanje obavi u tom periodu, imat će utjecaj na regulaciju alternativnog rađanja. 

Kod prvog prebrojavanja moramo uračunati i dio plodova koji će otpasti u lipanjskom opadanju što može biti 10 do 30 posto. Tada će otpasti višak plodova bez ili s premalim brojem sjemenki, pošto nemaju dovoljno hormona giberelina da se i dalje pravilno razvija plod. Nakon lipanjskog opadanja, što se zbog klimatskih promjena već događa krajem svibnja, više nemamo utjecaj na uklanjanje alternative, već isključivo samo na krupnoću ovogodišnjeg uroda. 

Ručna prorijeda na zlatnom delišesu početkom lipnja, osigurala je optimalan broj plodova 

Trenutak kada su plodovi promjera oko 1,5 do 2 cm je odlučujući za ručnu korekciju. Vremenski je to početak mjeseca lipnja. Ukoliko u tom periodu prebrojavanjem i ručnom korekcijom (u većim voćnjacima kemijski) osiguramo oko 100-120 plodova na stablu, osigurali smo i njihovu optimalnu veličinu za berbu, kao i optimalan urod.

Kako izgleda računica?

Prosječna težina ploda jabuke ovisi značajno o sorti pa tako Gala ima pretežno sitnije, a Jonaglod krupnije. Plod veličine 6-7 cm teži oko 130 -145 gr, onaj veličine 
7-8 cm oko 150 - 210 gr, a plod veličine 8-9 cm oko 210 – 250 grama. 

Ako uzmemo u računicu da se će se na stablu nalaziti 120 plodova prve klase, prosječne težine 200 gr, znači da će urod po stablu biti 24 kilograma što je sasvim dovoljno za prosječan urod po stablu kao i onaj po hektaru (24 kg x 3000 stabala/ha = 72.000 kg/ha.) 

Urod od 100 plodova po stablu može se postizati svake godine ako se ispravno odrađuje kompletna agro i pomotehnika, kao i zaštita. Tri su stvari najvažnije. Pravilna rezidba i obnova rodnog drveta, usklađena gnojidba i kontrola alternative. Naravno, bilo bi dobro da je riješena i obrana od mraza.

U prorjeđivanju početkom lipnja ostavljamo prvenstveno plodove na dvogodišnjem i trogodišnjem rodnom drvetu, kao i na terminalnim pupovima jednogodišnjih grana, pošto su oni garancija krupnoće. Oni koji su smješteni lateralno na jednogodišnjim granama prvi se odstranjuju jer one imaju tanki presjek provodnih snopova, premalu lisnu površinu za ishranu plodova, a cvjetovi imaju slabi EPP (efektivni period polenizacije).

A - slabo razvijeni plodovi lateralno na jednogodišnoj grani - B veliki plodovi na dvogodišnjem rodnom drvetu (Foto: A. Horvat)

Stoga jednogodišnje grane ne mogu zadovoljavajuće ishraniti plodove na njima, pa najčešće ostaju u granicama veličine za drugu klasu. Iz sličnog razloga ako je potrebno, ručnim prorjeđivanjem odstranjujemo i dio plodova na starijem višegodišnjem pršljenastom rodnom drvetu. 

Broj plodova određuje i navodnjavanje 

Poznavanje broja plodova na stablu može također uvelike pomoći da se pravovremeno odlučimo za početak navodnjavanja. Slabo bujni nasad na lošem tlu i s preko 100 plodova po stablu potrebno je navodnjavati već od kraja cvatnje. 

Nakon jakog mraza ispočetka može izgledati da će biti premalo plodova i da neće trebati navodnjavati, no odlučujuće je poznavanje njihovog broja. Suprotno, bujni jonagold sa samo 20 plodova po stablu ne samo da nije potrebno već bi bilo i pogrešno navodnjavati.


Tagovi

Uzgoj jabuka Prorjeđivanje jabuka Mraz Brojanje plodova Urod po stablu Urod po hektaru Lipanjsko opadanje Prosječna težina Plod jabuke


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba