Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2021
  • 28.05.2021. 10:40
  • Šibensko-kninska, Vodice

Tomislav Duvnjak glavni "krivac" za uspjeh dalmatinskih maslinovih ulja u New Yorku

Konačan cilj je da Dalmaciju dovedemo na razinu najbolje maslinarske regije na svitu, a onda s Istrom napravimo od Hrvatske brend. Takav da svi koji dođu znaju da su u zemlji koja proizvodi najbolja ultra ekstra djevičanska maslinova ulja, kaže Duvnjak.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, arhiva T. Duvnjak
  • 2.820
  • 1.667
  • 1

Dokazat ćemo da su maslinova ulja iz Dalmacije u svjetskom vrhu, zarekao se Tomislav Duvnjak (36), uspješni maslinar i diplomirani inženjer graditeljstva iz Vodica. Što je lani najavio već ove godine se potvrdilo i to u New Yorku, na najvećem i jednom od najcjenjenijih natjecanja u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u svijetu - New York Internacional Olive Oil Competicion (NYIOOC).

“Po kvaliteti maslinovih ulja mi smo među četiri najbolje zemlje na svijetu”, kaže Tomislav. Nažalost Španjolskoj, Italiji i Grčkoj nismo ni blizu po proizvodnji. Jer, samo Španjolska proizvede 1,3 milijuna tona maslinovog ulja godišnje što je gotovo 60 posto svjetske proizvodnje, dok se u Hrvatskoj proizvede tek oko 4,15 tisuća tona, što je zanemarivo u europskim, a kamoli svjetskim okvirima.

Prvi kolektivni uspjeh dalmatinskih ulja

No, vratimo se ovogodišnjem NYIOOC-u gdje je prezentirano 1.171 ulje iz 28 zemalja svijeta. Među njima ukupno i 105 iz Hrvatske, od čega 53 iz Dalmacije i 52 iz Istre. Za usporedbu, lani je iz Hrvatske u New York stiglo 60 uzoraka od kojih više od 80 posto od istarskih maslinara. Osvojilo se 49 nagrada, od kojih je 39 pripalo Istranima, a 10 Dalmatincima. Ove godine od ukupno 105 uzoraka (gotovo 75 posto više nego lani), 66 zlatnih i 20 srebrnih medalja otišlo je u Hrvatsku.

Od toga više od polovice ukupnog broja odličja (48) i to 36 zlatnih i 13 srebrnih medalja osvojili su dalmatinski maslinari. A istarski od ukupno 39 imaju 32 zlatna i sedam srebrnih odličja. Sva nagrađena hrvatska sa ukupno 790 nagrađenih svjetskih ekstra djevičanskih ulja sada su na elitnom popisu aplikacije pod nazivom "Best Olive Oil Retail“, vodič koji koriste milijuni ljudi da bi više saznali o dobitnicima nagrada i gdje mogu kupiti nagrađena ulja na tom natjecanju.

“Istra je potvrdila svoju reputaciju, a mi dokazali da imamo kvalitetu”, kaže dr. Ivica Vlatković, koji je i ovaj put za svoja ulja monosortno Šoltanku i blend od Coratine i Leccina osvojio zlatne medalje. Ali, ovo više nije samo njegov i uspjeh nekolicine koji su dosad saminicijativno slali svoja ulja u New York. Ovo je, ističe, prvi veliki kolektivni uspjeh dalmatinskih ulja. Uspjeh koji će se pamtiti i ostati zapisan u povijesti ovdašnjeg maslinarstva, ne krije oduševljenje Vlatković.

Okidač za akciju Tomislava Duvnjaka

Zasluge da su po prvi put nastupili zajedno svakako pripadaju mladom Tomislavu Duvnjaku. Kad je lani poslao svoja dva ulja u New York te osvojio zlato i srebro s brendom sv. Ivan iz Vodica osjećao je istodobno i ponos i tugu. Veliku tugu jer je na manifestaciji bilo ukupno samo 12 uzoraka iz Dalmacije. Kad je vidio da je na karti maslinarskih regija uopće nema, nije, kaže, mogao doći sebi. To je ujedno bio okidač da počne razmišljati kako organizirati ovdašnje maslinare da zajednički nastupe na ovom natjecanju. A, i inače u brendiranju tih ulja.

Imamo sjajne maslinare i vrhunsko maslinovo ulje (Foto: Depositphotos/gregorylee)

Onako kako to već godinama rade istarski maslinari. Ako treba, ići će skupljati ulja od kuće do kuće, mislio je u sebi. Dobra okolnost za akciju koju se, uz potporu supruge Helene i oca Ante (69) , nakanio poduzeti je što je uspješan građevinski poduzetnik i maslinar. Uzgaja oko 1.200 stabala, od oca Ante (na naslovnoj fotografiji su zajedno otac i sin, op.a.) je preuzeo vođenje obiteljske graditeljske tvrtke Vodice u sklopu koje je u uljara Sveti Ivan, predsjednik je Strukovne organizacije uljara i maslinara Županijske komore Šibenik, član certificiranog panela Olea Šibenik za ocjenjivanje maslinovih ulja...

Operacija dogovorena u uljari Sveti Ivan

Ideju je najprije povjerio šibensko-kninskome županu Goranu Pauku. On ju je prihvatio i došlo je do sastanka u Duvnjakovoj uljari. Uz Tomislava, oca mu Antu i župana Pauka, sudjelovali  su i mentor vodičkih Dana mladog maslinovog ulja Damir Buntić, v.d. predsjednik županijske komore Šibenik Hrvatske gospodarske komore Josip Laća, te Višnja Marasović, pročelnica za poljoprivredni i ruralni razvoj Šibensko kninske županije kao i Senka Bilać, pročelnica ureda župana.

Što su dogovorili i kako je iz šibenskog kraja pokrenuta akcija objedinjavanja maslinara Dalmacije?

"Mi smo to podijelili u nekoliko koraka. Prvo, moramo provjeriti ulja koja su stvarno vrhunska. Senzorski analitičari Olea iz Šibenika pratili su rezulatate na Danima mladih maslinovih ulja, na Noćnjaku, Danima masline u Zadru i drugim maslinarskim natjecanjima kako bi pozvali najbolje i predložili da njihova ulja pošaljemo na NYIOOC 2021" otkriva “modus operandi”.

Kako su uključene sve dalmatinske županije?

Županu Pauku je rekao da pomogne i pozove da se uz Šibensko-kninsku u akciju uključe i ostale dalmatinske županije te nastupi kao regija. Krenula je potraga za najboljim uljima, animirani su maslinari u sve četiri županije: Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. Pregledao je koji su Dalmatinci prošle godine išli na to natjecanje. To su bili Hvarani, Šoltani, Vlatković, Morović… I sve ih je kontaktirao kao i druge za koje je znao da imaju odlična ulja.

"Osobno sam ih nazivao i kad sam im sve objasnio, svi su bili nevjerojatno sretni i svi su to podržali”, ističe. Na početku je, dodaje, mislio da će se skupiti možda 20 ili 30 ulja, a na kraju se skupilo više od 50 koja su poslana u New York. Točnije 51 ulje jer su dvojica proizvođača - PZ Masvin Polača i OPG Plenković iz Starog grada iz Hvara, išli samostalno. Među spomenutih 51 su ulja maslinara sa Šolte, Hvara, Brača, Korčule, Dubrovnika, Zadra, Šibenika..

Maslinarima sufinacirali 75 posto troškova

“Sigurno po Dalmaciji ima još izvanrednih maslinovih ulja, ali do svih nismo stigli, za neke možda još ne znamo pa ćemo dogodine, ali za prvu godinu pedesetak uzoraka je odlično”, kaže naš sugovornik.

Pojasnio je i kako je sve ovo operativno izvedeno.

Prvi korak je bio prijaviti sve natjecatelje do 30. prosinca jer je onda prijava jeftinija 350 dolara. Tu, kao i poslije veliku ulogu je odigrala Helena, inače diplomirana pravnica koja u govoru i pismu odlično vlada engleskim jezikom. Da prijave nisu izvršene do spomenutog roka kotizacija bi iznosila 400 dolara.. Drugi korak je bio da mu svi prijavljeni natjecatelji donesu uzorke u uljaru Sveti Ivan. “Sve smo ih promptno slali, supruga Helena i ja uz pomoć još nekih iz naše firme da na vrijeme stignu u New York", navodi. Treći korak bio je animirati dalmatinske institucije da pomognu u financiranje svega toga što je također odlično odrađeno. Najprije Šibensko- kninska, pa potom i ostale županije obvezale su se platiti 50 posto troškova prijave za svakog maslinara, dakle od 350 dolara pola, a šibenska Hrvatska gospodarska komora 25 posto.

Krajnji cilj, Hrvatska kao brend i najbolja maslinarska regija na svijetu (Foto: Depositphotos/gregorylee)

Znači županije i HGK pokrili su ukupno 75 posto prijave od 350 dolara za svakog maslinara tako da je to super ispalo. Nadalje, troškove slanja uzoraka na sebe je preuzela uljara Sveti Ivan. “Sretna okolnost je što mi imamo ugovor sa DHL-om pa su troškovi kudikamo manji. Za svih nas 8.000 kuna, a inače bi za svakoga ponaosob stajalo 1.500 kuna”, pojasnio je Duvnjak ne krijući zadovoljstvo postignutim rezulatima. No, kaže, ovo je tek prvi korak.

Konačan cilj: Dalmacija i Istra zajedno do najboljih ultra ekstra djevičanskih ulja

"Od proizvođača maslinovog ulja u Istri možemo još uvijek dosta naučiti oni znaju kako se radi posao", naglašavaOrganizirani su u klastere, u proizvođačke organizacije putem kojih dobiju sve što im treba; potporu, edukaciju, stručnjake za dizajn i marketing. To je jedan od razloga, smatra, zašto su uspjeli i zašto je Istra već dva puta proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, Uvjeren je da i Dalmacija može istim stopama.

"Ako se proizvođači maslinovih ulja nastave još ozbiljnije držati pravila struke u uzgoju, berbi i preradi, a potom i u držanju ulja u optimalnim uvjetima većina će ih osvojiti zlato u New Yorku", siguran je. Otkrio nam je i što je krajnji cilj akcije koju je inicirao.

Četvrti smo na svijetu po broju medalja za maslinova ulja: Stigli rezultati iz New Yorka

“Konačan cilj je da Dalmaciju dovedemo na razinu najbolje maslinarske regije na svitu, a onda zajedno s našom Istrom napravimo od Hrvatske jedan brend. Takav da svi koji dođu znaju da su u zemlji koja proizvodi najbolja ultra ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu”, izdiktirao je  svoj “maslinarski manifest” Tomislav Duvnjak, kojega s razlogom smatraju glavnim “krivcem” za uspjeh dalmatinskih ulja u New Yorku. Uspjeh, koji će uskoro proslaviti svi sudionici početka povijesnog objedinjavanja maslinarske Dalmacije. Bit će fešta i to, gdje drugdje, nego u Uljari sveti Ivan u Vodicama odakle je i sve krenulo.  

Popis svih nagrađenih hrvatskih ulja pronađite u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

NYIOOC 2021 New York Dalmatinski maslinari Istarski maslinari 105 uzoraka Tomislav Duvnjak


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.