Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski rekord
  • 22.03.2021. 07:30

Trešnja iz Italije upisana u Guinnessovu knjigu rekorda - nosi titulu najteže

Riječ je o sorti Sweet Stephany, a njezin plod je težak gotovo kao i prosječna marelica.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 1.048
  • 249
  • 0

Plod trešnje sorte Sweet Stephany smatra se najtežim na svijetu i ima 26,45 grama. Ubran je u eksperimentalnom voćnjaku tvrtke Salvi Vivai iz talijanske regije Emilia-Romagna gdje su ovu sortu razvili agronomi s bolonjskog Sveučilišta Alma Mater. 

Tako je nedavno službeno upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, a njezin plod je teži od kestena i gotovo jednake gramaže kao marelica. No, daleko je od prosječne težine ove vrste voća za koju vaga obično prikazuje između sedam i osam grama, piše dire.it. Razvoj navedene sorte započeo je prije 30 godina na tom sveučilištu. 

"Čim je prošlog lipnja dozrela, istaknula se posebnom veličinom", tvrde proizvođači. Dodaju, kako je u vrlo kratkom periodu, obzirom da je riječ o kvarljivom proizvodu, sazvan tim stručnjaka koji je potom pokrenuo postupak za njeno uvrštavanje na prestižnu svjetsku rang listu. 

Istaknula se posebnom veličinom

No, nije ovo prvi talijanski rekord kada je u pitanju krupnoća te vrste voća. Kako piše vivaitalia, još 2003. godine je voćar Gerardo Maggipinto iz mjesta Sammichele di Bari postigao rekord sa sortom La Grande Ciliegia.

Plod koji je tada odnio pobjedu imao je 21,69 grama, a na vodećem mjestu se zadržao čak 16 godina sve dok ga s trona, prije dvije godine, nije skinula trešnja iz Čilea. Ona je ubrana u Patagoniji, a težila je 23,93 grama.

Detalje pogledajte u videu: 


Fotoprilog


Tagovi

Guinnessova knjiga rekorda Svjetski rekord Najteža trešnja Italija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]