Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest trešnje
  • 09.06.2016. 16:30

Trešnja pod napadom monilije?

Trešnje su svakako zanimljiva vrsta za voćare zbog ranog prispijevanja, a time i visokih cijena. No, ona može biti i poslovni neuspjeh.

  • 1.935
  • 215
  • 0

Trešnje su svakako zanimljiva vrsta za voćare zbog ranog prispijevanja, a time i visokih cijena. No, ona može biti i poslovni neuspjeh. Navest ćemo jedan primjer iz prakse.

"Počelo je sa sušenjem grančica prošle godine koje sam odrezao. Lišće je drugačije, svjetlije boje, kao da se suši, puno ga manje ima, kao da fali lisne mase. Trešnje su male, premale nego prijašnjih godina. Trešnja je ukupno stara 10 godina, što nije previše. Da li se spasiti nekim tretmanima špricanja, hoće li nagodinu biti normalna ili ju trebam cijelu porezati?", pita se Zvonimir Mravunac iz Zagreba.

Trešnja pod napadom monilije?

Najvažnije je saznati postoji li opasnost za druge trešnje, hoće li bolest na njih prijeći i treba li te grane i lišće spaliti što prije?

Trešnje atraktivne, ali..

"Iz priloženih fotografija teško je prosuditi o uzroku slabog stanja ove trešnje. Uzroci mogu biti brojni: problem s korijenom, jači napad monilije (ili pseudomonasa) prošle godine, potkornjaci. Zaštitna sredstva ne bi pomogla jer nema karakterističnih simptoma uzročnika pa ne znamo čime bi tretirali. Jedino što bi možda pomoglo bi bio tretman s aminokiselinama, a ako i to ne pomogne vjerojatno je izlaz - čupanje stabla", mišljenja je prof.dr. Zlatko Čmelik s Agronomskog fakulteta Zagreb.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Monilija Sušenje


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce