Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjina muha
  • 11.05.2019. 08:00

Trešnjina muha - crvljivi plodovi, manja tržišna vrijednost trešnje i višnje

Muha je velika 3,6 do 5mm, crna sa žutim pjegama. Krila imaju 4 plavo crne pruge karakteristične za tu štetočinu. Odrasli oblik pojavljuje se krajem maja i početkom juna.

Foto: Pixabay/Hans WikimediaCommons/Drahkrub
  • 307
  • 19
  • 0

Trešnjina muha najvažnija je štetočina trešnje i višnje. Uzrokuje "crvljivost" plodova, manju količinu soka kod višanja i time umanjuje njihovu tržišnu vrijednost. Kod ranih sorata trešnje ovog nametnika nije potrebno suzbijati.

Kako izgleda trešnjina muha? 

Muha je velika 3,6 do 5mm, crna sa žutim pjegama. Krila imaju 4 plavo crne pruge karakteristične za ovu štetočinu. Odrasli oblik pojavljuje se krajem maja i početkom juna. Ženka odlaže jaja pojedinačno na plodove trešnje ili višnje koji su počeli mijenjati boju. Ženka leglicom polaže jaja ispod epiderme. Mjesto odlaganja jaja na plodu omekša i podložno je truleži. Ličinke muhe žive u unutrašnjosti ploda. Nakon završetka razvoja napuštaju plod, spuštaju se na tlo te se kukulje na dubini od nekoliko centimetara. Štete variraju od godine do godine.

Suzbijanje trešnjine muhe može se provoditi nekemijskim i kemijskim mjerama zaštite.

Nekemijske mjere

Sakupljanje otpalih, zaraženih plodova i obrada tla ispod stabala trešnje može umanjiti napad sljedeće sezone.

Dio populacije ove štetočine možemo umanjiti postavljanjem većeg broja žutih ljepljivih ploča u krošnju (3-5 po stablu). Ova metoda je primjenljiva u manjim voćnjacima i na okućnicama. Ploče treba odstraniti iz krošnje nakon berbe, jer privlače mnogobrojne korisne insekte.

Kemijsko suzbijanje

Za uspješno kemijsko suzbijanje potrebno je odrediti optimalan rok za primjenu insekticida. Rokove tretiranja možemo odrediti na tri načina: pregledom razvoja kukuljica u tlu, čime određujemo vrijeme izlaženja odraslih muha, ulovom muha na žutim ljepljivim pločama ili pregledom plodova na brojnost i stupanj razvoja ličinki u njima.

Ako nismo u mogućnosti precizno odrediti optimalni rok tretiranja, tada tretiranje provodimo kad 50% plodova počinje žutjeti i rumenjeti.

Obzirom da su rokovi tretiranja blizu berbe, važno je prilikom odabira insekticida voditi računa o propisanim karencama.

Autor: Jelena Brkić Terzanović dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede 
Izvor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Trešnjina muha Uzgoj trešnje Uzgoj višnje Ličinke Žute ljepljive ploče Suzbijanje Štetočina