Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita trešnje
  • 25.05.2018. 09:00

Trešnjina muha ugrožava srednjestasne sorte

U zavisnosti od temperature, odrasli insekti se pojavljuju od sredine maja do kraja jula.

Foto: Wikimedia Commons/Bauer Karl
  • 986
  • 41
  • 0

Trešnjina muha (Rhagoletis cerasi) je veoma štetan insekt, a njene larve su glavni krivci. Rezultat su crvljivi plodovi, koji se ne mogu koristiti u ishrani. Ovaj insekt je dug do pola centimetra, crne boje sa žutim mrljama. Ima ga u svim krajevima u kojima se uzgajaju trešnja i višnja. U zavisnosti od temperature, odrasli insekti se pojavljuju od sredine maja do kraja jula.

"Kada ženke polažu jaja, plodovi počinju mijenjati boju. Rane trešnje obično izbjegnu fazu polaganja jaja, ali su na udaru srednjestasne sorte i trešanja i višanja", kaže dipl.inž. Sandra Miletaković.

Kada je suho i toplo vrijeme, jedna ženka može položiti 80 jaja. Larve se pile sedmicu kasnije. Ubušuju se u plodove i hrane njihovim sokom i mesom. Razvoj larvi traje oko mjesec dana. Tada napuštaju plodove i spuštaju se u zemljište, gdje prezime.

Suzbijanje trešnjine muhe

Štete od trešnjine muhe mogu se spriječiti ili smanjiti mehanički i kemijski. Odrasli insekti se izlovljavaju lovnim klopkama. Mogu se hvatati i na ploče od impregniranog kartona ili plastike, koji su obojeni fluerescentno žuto i premazani trajnim bezmirisnim ljepilom. Klopke se
postavljaju na grane voćaka. 

"Suzbijanje trešnjine muhe se može tretirati sljedećim preparatima : Lamdex, Decis, Perfekthion. Rastvor za prskanje napraviti u preporučenim koncentracijama, uz obavezno poštovanje karence prilikom primjene preparata", napominje Miletakovićeva.

Izvor: Bilten Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Kruševac


Tagovi

Trešnjina muha Zaštita Suzbijanje trešnjine muhe Sandra Miletaković Kruševac Rhagoletis cerasi Klopke


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.