Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruškina buha
  • 05.12.2020. 09:00

Tretmane protiv kruškine buhe ne obavljati do veljače, pratite razvoj štetnika do tada

Kruškina buha ima i do pet generacija godišnje. Zašto se ne preporučuje tretiranje stabala u prosincu?

Foto: Depositphos/paulgrecaud
  • 232
  • 340
  • 0

Bespotrebna zaštita krušaka tijekom vegetacije, koja dostiže dvadeset pa i više tretmana ima za rezultat povećane troškove. Uz nižu otkupnu cijenu to je posebno neisplativo većini proizvođača s manjim nasadima.

Značajnu stavku u zaštiti čine i tretmani protiv kruškine buhe (lat. Psylla spp) koja polako postaje sve otpornija na većinu postojećih insekticida, posebice s aktivnom tvari abamektin.

Sve manji izbor preparata

Zadovoljavajuće rezultate za sada, ovisno o fazi razvoja štetnika, najviše daju sredstva na bazi spirotetramata, piriproksifena i spinetorama, ali je sigurno da će u godinama koje slijede, buha razviti rezistentnost na navedene aktivne tvari. Tu je i Fesil (željezo), ali je većini skup kao i navedeni insekticidi. Treba imati i na umu da su neki preparati iz grupe neonikotinoida zabranjeni. Izvjesno je da će ova grupa uskoro biti potpuno zabranjena za korištenje u poljoprivredi.

Buha će razviti otpornost na postojeće preparate (Foto: B. Kecman)

Da bi se što duže odgodila ta pojava, nije potrebno nakon opadanja lista prskati stabla protiv prezimljujućih stadija, kao što rade mnogi voćari. Buha prezimljava u stadiju imaga na stablu. Uglavnom se koriste sredstva iz grupe piretroida koji bi trebali uništiti većinu njegove populacije. Ali zašto je onda to bacanje novca?

Prezimljava na stablu i u šumi

Naime, imago buhe dolijeće i iz obližnjih šuma do stabala krušaka već u veljači, kada se pojave prvi topliji dani. Ako se upotrijebi preparat u studenom i prosincu, uslijed kiša i snijega njegov učinak će prestati do veljače kada se na stablima pojavljuje onaj iz šuma.

I da se udruže jaja položena od prezimljujućeg na stablu, koji također počinje s polaganjem u drugom mjesecu i jaja od imaga iz šuma, insekticid koji se upotrijebi na proljeće, dovoljan je za njihovo uništenje. Smanjenje populacije stadija koji prezimljava na stablu nema nikakvog efekta na napad prve generacije buhe nakon cvjetanja.

Potrebno je biti u voćnjaku

Umjesto toga, voćari bi nakon konzultacija sa stručnjacima, više pažnje trebali obratiti na vrijeme tretiranja odnosno, pravi trenutak za prskanje. Stručnjaci kontroliraju brojne nasade, ali slanje poruka, preporuka na osnovu poslanih slika, bez prisutnosti u nasadu, nije formula za uspjeh. Zbog toga se često događa da se grančice uprljaju od medne rose koju su lučile ličinke. Dolazi i do slabije diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu i do lakše pojave bolesti, naročito virusa.

Kako uspješno suzbiti kruškinu buhu

Zato tretmane protiv buhe koja ima i do pet generacija godišnje, ne bi trebalo obavljati tijekom zime sve do veljače, kada počinje let imaga. To je bespotrebno trošenje novca i zagađivanje životne okoline. Umjesto toga, reagirajte na vrijeme i pratite razvoj štetnika.


Tagovi

Kruškina buha Razvoj štetnika Stadij štetnika Let imaga Jaja štetnika Zaštita krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]