Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnjaka
  • 07.11.2022. 09:00

Tri hektara pod lješnjakom mogu finansijski osigurati jednu porodicu

Kalkulacija pokazuje da je ukupno četiri mjeseca rada kroz cijelu godinu. Međutim, mnogo rada je potrebno za podizanje voćnjaka, do četvrte godine je ulaganje konstantno. 

Foto: Slobodan Živanić/K3
  • 670
  • 107
  • 0

U mjestu Kulina nadomak Dervente prije osam godina, zasađene su prve sadnice lješnjaka. Suša nije zaobišla ni ovu proizvodnju, pa su posljedice osjetne na prinosu. Berba je završena prije mjesec dana.

Zasadi rimskog i istarskog lješnjaka se prostiru na 220 hektara, a proizvođači kažu da je rod mogao biti daleko bolji. Prinos sa 26.000 sadnica iznosi 70 tona. 

"Imali smo dugačak vremenski period, oko 40 dana bez padavina, temperature su bile preko 30 stepeni i to je šokiralo lješnjake", kaže Marinko Sušić, vođa proizvodnje u Eko Bosanska Posavna. 

Velike štete

Kiše koje su kasnije stigle, nisu uspjele popraviti stanje. Analize po plodu su završili, te nažalost imaju parcela s 50 posto štete. "Prosjek je nekih 30-35 posto štete, od onoga što je moglo biti", dodaje, no, navodi da je plasman siguran. Sve proizvedene količine otkupe se na svjetskom tržištu do četvrtog mjeseca.  

Podneblje idealno za uzgoj lješnjaka

Ocjenjuje kako je lješnjak dobra kultura, koja se može jednostavno skladištiti, čekati bolje cijene i izbjeći kalkulacije. Konstantno ima relativno dobru cijenu. Lješnjak se suši u sušari od 6,5 tona, a proces sušenja traje od 12 do 14 sati. Napominje kako su ljudi na ovim područjima malo upoznati s ovom voćkom te dodaje da je podneblje idealno za uzgoj, što se pokazalo kroz njihove zasade.

Kako i kada obaviti zimsku rezidbu lijeske?

"Od teksture zemljišta, mikroelemenata, položaja, nadmorske visine, broja sunčanih sati. Naši nasadi i prinosi dokazuju da je to isplativo. Istovremeno uz to tražimo kooperante i male i srednje i velike, koje bi savjetovali u uzgoju od pripreme zemljišta, sadnje, rezidbe, te sve do otkupa koji je osiguran", naglašava.

Generacijski nasad

S obzirom na cijenu lješnjaka, procjenjuje da tri hektara pod ovom kulturom mogu finansijski osigurati jednu porodicu. Kalkulacija pokazuje da je ukupno četiri mjeseca rada kroz cijelu godinu. Međutim, napominje da je mnogo rada potrebno za podizanje voćnjaka, do četvrte godine je ulaganje konstantno. 

"To je jedan generacijski nasad, jer lješnjak rađa do 50 godina i treba posmatrati da će to ostati iza nas", navodi on. 

Cilj je da dostignu 1.000 tona prinosa zajedno sa kooperantima

Ova kompanija planira i izgradnju sistema za navodnjavanje, kako bi riješili problem suše. Sušić kaže kako su radili probne bušotine na 150 metara, ali nema vode. Cijeli sloj je ilova. 

"Došli smo do ideje da radimo akumulaciju, kako bi zaustavili oborinske vode. Time bi riješili određenu količinu vode za navodnjavanje. U procesu smo dobijanja dozvola i prpreme terena. Očekujemo ove jeseni i zime da počnemo s radovima."

Gradnja akumulacija kao rješenje za sušu - isplativa investicija?

Cilj je da dostignu 1.000 tona prinosa zajedno sa kooperantima, kako bi bili konkurentni na tržištu i imali bolji položaj. Da idu ka tome, govori i to da svake godine povećavaju zasad za oko 40 hektara, te širi svoje kooperante.  


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Tagovi

Lješnjak Uzgoj lješnjaka Prinosi Otkup lješnjaka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.