Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita lijeske
  • 26.05.2020. 18:00

Trulež plodova lijeske se javlja na mjestima napada štetnika – vrijeme je za zaštitu

Štetnici stvaraju oštećenja kroz koje ulaze gljivice koje uzrokuju trulež plodova. Stoga, zaštitu treba obaviti kada se primijete prva oštećenja plodova od ishrane kukaca što je najčešće potkraj svibnja i početkom lipnja.

Foto: Martina Popić
  • 2.764
  • 91
  • 0

U svibnju i lipnju za vrijeme kišnih perioda u nasadima lijeske mogu se pojaviti gljivice kao što su: Monilia fructigena, Monilia laxa, Botrytis cinerea i dr., a koje uzrokuju trulež plodova. Kod svih se njih događa to da plodovi trunu i propadaju.

Primjerice, kod Monilie dolazi do pojave svijetlo do tamno smeđe pjege na ljusci lijeske. Ona se kasnije širi i zahvaća cijelu površinu ploda i brakteje. Kada ova bolest rano napadne, plodovi otpadaju, a neki ostaju na grani sve do kasno u jesen.

Bolesti se najčešće javljaju na oštećenim mjestima

Treba uzeti u obzir i to da se većina ovih bolesti često javi na mjestima koja oštete kukci poput ljeskotoča ili stjenica pa je važna preventivna mjera njihovo sprječavanje, kontrola, a po potrebi i suzbijanje.

Ljeskotoč (Curculio nucum) je pipa s dugačkim i tankim rilom, smeđe boje tijela. Ženke odlažu jaja u plodove zbog čega oni otpadaju ili postaju crvljivi. U takvim je uvjetima zabilježeno propadanje više od 50 % uroda lijeske zbog razvoja truleži plodova. Stoga je od prve polovice svibnja do prve polovice srpnja kritično razdoblje kada treba pratiti populaciju ovog štetnika i poduzimati mjere zaštite primjenom registriranih insekticida. Suzbijanje ljeskotoča  provodi se ako je pronađeno 3-4 odrasle jedinke po grmu, a za njegovo suzbijanje još uvijek je registriran jedino pripravak Calypso SC 480. Međutim, treba podsjetiti da se s tržišta Republike Hrvatske povlači 4 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari tiakloprid. Među njima i navedeni Calypso. 

S tržišta Hrvatske povlači se 5 sredstava za zaštitu bilja

"Sredstvima za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvar tiakloprid, koja se na tržištu Republike Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima: Calypso 480 SC, Proteus 110 OD, Biscaya i Sonido, temeljem navedene Uredbe, ukinute su registracije za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 3. kolovoza 2020.

Sukladno rješenjima o ukidanju registracija, na tržištu Hrvatske je dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha navedenih sredstva za zaštitu bilja do 3. studenoga 2020., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 3. veljače 2021.", naveli su iz Ministarstva. 

Uzgoj lijeske: Prekopavanjem suzbijte ljeskotoča

Razne stjenice se također javljaju u ovo vrijeme, a zadnjih godina u voćarstvu pa tako i u nasadima lijeske, bilježimo rast populacije pojedinih fitofagnih vrsta stjenica (npr. Gonocerus, Palomena, Dolycoris). Naime, one čine štetu sišući plodove, zbog čega dolazi do njihove deformacije, a osim toga, kroz rupice od sisanja ulaze spore raznih gljivica što dovodi do truljenja. Nema registriranih pripravaka za njihovo suzbijanje, ali na njih djeluje već spomenuti Calypso, pripravak registriran za suzbijanje ljeskotoča.

Smatra se da su izravni gubici od ishrane štetnika jezgrom lješnjaka manji od posrednih šteta koje nastaju zbog naknadnog razvoja uzročnika truleži plodova. Ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima, naročito ako tijekom svibnja i lipnja bilježimo učestalo kišno razdoblje, piše mr.sc. Milorad Šubić iz savjetodavne službe.

Zaštitu obaviti krajem svibnja i početkom lipnja

Zaštitu treba obaviti kada se primijete prva oštećenja plodova od dopunske ishrane insekata što je najčešće potkraj svibnja i početkom lipnja. Također, i tuča može izazvati oštećenja na plodovima i omogućiti razvoj truleži pa se preporučuje nakon ove nepogode obaviti zaštitu što prije. 

Zašto je navodnjavanje lijeske toliko bitno?

Kako savjetuje dipl.ing.agr. Sanja Gregurić, preventivna zaštita nasada od bolesti vrši se pripravkom Signum, sredinom svibnja i početkom lipnja. Ovaj pripravak ujedno štiti nasad od pepelnice i lisnih pjegavosti lijeske. Napominje i da je važno pripravke koristiti prema uputama i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu.


Tagovi

Zaštita lijeske Trulež plodova Ljeskotoč Stjenice Bolesti lijeske Otpadanje ploda Pjege


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]