Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nasadi maslina
  • 24.04.2021. 18:00

U Alžiru sade masline na još 400.000 hektara - duplaju proizvodnju

Tamošnja vlada smatra da maslinarski sektor ima najveći razvojni potencijal. Žele znatno povećati izvoz maslinovog ulja.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 101
  • 15
  • 0

U Alžiru je u tijeku nova inicijativa za sadnju 400 tisuća hektara maslina u cijeloj zemlji do 2024. godine. Predsjednik tamošnjeg Nacionalnog vijeća maslinarskog sektora, Belaâsla M'hamed rekao je za Olive oil times da će program gotovo udvostručiti ukupnu količinu maslinika u toj zemlji, a procjenjuje se da nasadi trenutno pokrivaju 500.000 ha.

Ova najava dolazi uslijed inicijative alžirske vlade za poticanje izvoza maslinovog ulja smanjenjem birokratskih prepreka i pružanjem više resursa proizvođačima i izvoznicima. Vlada smatra da taj sektor ima najveći razvojni potencijal.

Prema podacima Opservatorija za ekonomsku složenost (OEC), ta je zemlja u 2019. godini izvezla djevičanskog i ekstradjevičanskog maslinovog ulja u vrijednosti od 150.000 eura, što je rast od čak tisuću posto od 2000. godine.

Osim toga, ondje izvoze i djevičanska pomiješana s drugim vrstama te lampante ulje, ali u daleko manjim količinama. Također, deveti je najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, ali oko 99 posto godišnje proizvodnje namijenjeno je domaćoj potrošnji. Alžir je i četvrti po veličini proizvođač stolnih maslina kojih godišnje uberu više od 300.000 tona, a njihov izvoz vrijedi 50.000 eura godišnje.

Prihod od izvoza za modernizaciju

Međutim, M'hamed tvrdi da su rascjepkane i tradicionalne metode proizvodnje koje koristi većina maslinara u toj zemlji neučinkovite i ne dozvoljavaju sektoru da postigne svoj puni potencijal.

Prema analitici tvrtke Juan Vilar Stragic Consulting, oko 75 posto maslina u toj zemlji uzgaja se na tradicionalan način. Mnoga stabla se koriste za vlastite potrebe. M'hamed se zalaže za to da sektor postane integriraniji i smatra da bi proizvođači tako mogli smanjiti troškove proizvodnje, što je jedna od najvećih prepreka za poticanje izvoza maslinovog ulja.

"Ono kod nas trenutno košta između 4,43 i 5,07 eura po litri. To se mora promijeniti ako želimo biti konkurentni u izvoznom pogledu", istaknuo je. On vjeruje da se proizvodni troškovi mogu smanjiti modernizacijom nasada pretvaranjem tradicionalnog uzgojnog oblika u one veće gustoće.

Direktor poljoprivredne komore, Hadj Djaâlali slaže se s njim, a na sastanku dionika iz tog sektora je izjavio da će poduzimanje tih koraka udvostručiti vrijednost izvoza ulja iz zemlje. "To će osigurati dodatan priljev novca u stranoj valuti", dodao je rekavši kako bi se on mogao upotrijebiti za ulaganje u sektor, pripremajući ga za sve toplije, suho vrijeme koje se očekuje kao rezultat klimatskih promjena.

Prema procjenama, ondje se već navodnjava oko 18 posto maslinika, a taj bi broj trebao porasti jer se količine oborina u ključnim trenucima sezone neprestano smanjuju. "Jasno je da su klimatske promjene i svi s njima povezani učinci negativno utjecali na poljoprivrednu proizvodnju u planetarnim razmjerima, pa otuda i potreba za reorganizacijom proizvodnje", zaključio je.


Tagovi

Maslinici Alžir Udvostručenje Izvoz Maslinovo ulje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !