Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj maslinarstva
  • 21.08.2015. 12:10

U Brtonigli otkriveno sedam novih sorti maslina

Novootkrivene heliofilne biljke koje po stablu daju i do 30 kilograma roda (za litru ulja treba oko 10 kg maslina) zasadila je nekolicina maslinara Brtonigle.

  • 628
  • 86
  • 0

Rast i razvoj biljaka pratit će se do prvog uroda, potom će im se dati imena i provesti stručno determiniranje kako bi se nacionalno zaštitile i uvrstile na sortnu listu.

Boljem urodu, otpornostima na štetnike, ali i klimatskim uvjetima nada se agronom Toni Buršić, dvadesetosmogodišnji maslinar iz Brtonigle, koji je u maslinicima zasadio dvjestotinjak mladih sadnica novootkrivenih vrsta maslina. Svojedobno ih je zamijetio u tamošnjim šumskim gustišima pa je razgovarajući sa starosjediocima došao na ideju da im se ispita i DNA. Tako se iznjedrio i istoimeni projekt o maslinama pronađenim u divljini kojem je potporu dala i općina Brtonigla na čelu sa načelnikom Dorianom Labinjanom. Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 15 je zaprimljenih uzoraka, njih sedam novootkriveno, a uzgojene su i njihove sadnice.

Masline obitelji Buršić

"Mladicama će se nakon 10 godina, odnosno do prvog uroda pratiti rast, kvaliteta roda, izdržljivost na bolesti i drugo, a potom će im se dati imena i provesti stručno determiniranje kako bi se nacionalno zaštitile i uvrstile na sortnu listu maslina", ističe Buršić.

Za litru ulja 10 kilograma maslina

Novootkrivene heliofilne biljke koje po stablu daju i do 30 kilograma roda (za litru ulja treba oko 10 kg maslina) zasadila je nekolicina maslinara Brtonigle, poljoprivredne općine poznate po vinogradima, malvaziji te crnoj, bijeloj, sivoj i crvenoj zemlji. Na njima, na oko 10 hektara raste i 2.700 maslina obitelji Buršić čije je ulje svojedobno u talijanskoj Parmi u više od tisuću uzoraka proglašeno najboljim za sjevernu zemljinu hemisferu!

Riječ je o najzdravijoj kemijskoj analizi tj. najmanjoj mogućnosti oksidacije, aktivnostima slobodnih radikala i dr. Ovjenčali su se lovorikama nedavno i u SAD-u za najbolje tekuće zlato za koje im priznanja ne nedostaje ni u Hrvatskoj. Rezultat je to, kaže Buršić, neprestane brige i rada u maslinicima gdje uzgajaju sorte leccino, pendolino i autohtone istarsku bužu i bjelicu. Potonje su im raspršene na sve četiri zemlje pa se i ulje zato razlikuje po aromi, gorčini , mirisu. Uzgoj na bijeloj zemlji rezultira uljem koje podsjeća na cvijeće , badem i artičoke odnosno vrhunska maslinova ulja nerijetko nose miris(e) pokošene trave, jabuke, crnogorice, ali sve ovisi o sorti, zaštiti biljke, klimi, načinu branja, skladištenju, preradi, tehnologiji.

Lokalne meteorološke postaje

Maslinik obitelji Buršić

Brtoniglanski kraj oplemenjen je mikroklimom, a maslinari dodatno na lokalnim meteorološkim postajama prate vlažnost zraka, temperaturu, oborine i vjetar kako bi i taj spoj odgovarao radu u maslinicima. Ulja visoke kakvoće ovise i o vremenu branja (najbolje je u listopadu) odnosno kada je plod masline poluzelen. Ulje je tada boljeg okusa, mirisa, polifenola i zdravije je kemijske analize.

Masline zato nakon branja zbog oksidacije treba slagati u prozračne kašete, a preraditi ih valja za manje od 12 sati da se dobije ekstra djevičanska kvaliteta. Takva ulja nastaju hladnim prešanjem do 27 stupnjeva Celzijevih, s peroksidnim su brojem manjim od 10m/mola i slobodnim masnim kiselinama od 0.8%. Odlikuje ih pikantnost (ne smiju imati talog, mirisati po salamuri ili ustajalosti), gorčina ali i boja koju senzorni analitičari maslinovih ulja ne raspoznaju jer im se ulje u pravilu servira u plavim staklenim čašama.

Sat prije analize ulja ne smije se jesti, piti, pušiti

Prije analize ne smiju jesti, piti, pušiti, mirisati po parfemu, ruke im moraju biti čiste i ne smiju mirisati po sapunu. Ulje se testira natašte od 10 do 11 sati jer se okusi i mirisi tada najbolje osjete. Tekućina se za kušanje zagrijava do 28 C jer se organoleptički tada i najbolje osjeti, objašnjava Buršić. Dodaje da se ulje u ustima jezikom razmaže po usnoj šupljini kako bi se u potpunosti,osjetilo, a potom se proguta.

Berba maslina

Prvo mu se razaznaje gorčina, pikantnost pa punina okusa. Autohtone sorte istarska bjelica je pikantna i ide uz jela jačeg okusa, dok je leccino lagano ulje s malo gorčine dobro uz ribu i salate. Pikantni pendolino sljubljuje se s tjesteninom i jelima od divljači.

Povećava se broj fakultetski obrazovanih maslinara

Voditeljica Razvojne agencije Brtonigle Ingrid Palman kaže kako se povećava broj mladih, fakultetski obrazovanih maslinara u kraju koji će maslinike obogatiti i sortama rošinjole, crnice i buže puntože. Lani je maslinarima prijetnja bila maslinova muha i tuča, a ove godine suša.

Usprkos ćudljivom vremenu, planiraju revitalizaciju zapuštenih maslinika u Istri koja broji više od 845 tisuća stabala maslina, od čega ih je samo u Brtonigli više od 35 tisuća. Gospodarstvo Istre razvija i gastro turizam kroz enološke, i druge kulturne manifestacije odnosno ceste maslinovog ulja. "To je dobar razvojni put", tvrde maslinari ističući kako trebaju poraditi na udruživanju, sustavnijem marketingu i plasiranju proizvoda u inozemstvu.


Fotoprilog


Tagovi

Brtonigla Maline Heliofiti Malvazija Toni Buršić Sortna lista Dorian Labinjan Kemijska analiza Meteorološke postaje Istarska buža Bjelica Leccino Pendolino Mikroklima Gorčina Pikantnost Ingrid Palman Revitalizacija


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.