Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radioaktivne mušice
  • 31.05.2015. 10:00

U Dolinu Neretve stižu radioaktivne mušice!

Radioaktivne mušice trebale bi ukloniti voćnu muhu, glavnog nametnika u Dolini Neretve, koja voćarima uzrokuje najviše štete

  • 522
  • 71
  • 0

U Dolinu Neretve uskoro će biti pušteno 20 milijuna radioaktivnih mušica. Riječ je o vrsti Ceratitis capitata, a lokalnim će proizvođačima pomoći u borbi protiv biljnih bolesti i štetnika, javlja Dnevnik.hr. Budući da njihov naziv djeluje pomalo zastrašujuće, agronom Željko Bjeliš pojašnjava: "U okolinu se puštaju mužjaci mediteranske voćne muhe, koji su sterilni i oni kopuliraju s divljim ženkama u prirodi. Ne dolazi do oplodnje jaja, ženka odlaže takvo neoplođeno jaje i nema daljneg razvoja novog organizma."

Naime, voćarima u Dolini Neretve najviše problema stvara voćna muha. Očekuje se da spomenuta mušica zamijeni pesticide, bez kojih voćari više ne mogu, pri čemu su osobito osjetljive mandarine. Prije nekoliko godina, voćne su muhe uzrokovale štetu od 12 milijuna kuna. Radioaktivne mušice trebale bi ukloniti glavnog nametnika.

Zaražena mandarina ne uočava se odmah

Radioaktivna mušica, Ceratitis capitata

Veliki problem proizvođačima uzrokuje činjenica da se zaražena mandarina ne uočava odmah. "Prilikom pregleda na granici fitosanitarna inspekcija uoči prisustvo tog štetnika i vraća kompletnu pošiljku nazad", naglašava Bjeliš te dodaje "...ukoliko se uračunaju troškovi nastale štete imajmo na umu da je vrijednost kamiona 10 do 13 tisuća eura, plus prijevoz te plus troškovi špeditera." Lako se dolazi do zaključka da voćna muha proizvođaču može zadati veliku glavobolju.

Drugi ograničavajući čimbenik u Neretvi jest navodnjavanje. Vode ima, ali je slana, a rješi li se i taj problem putem navodnjavanja poljoprivrednih površina, prinosi bi mogli biti daleko veći. "Redukcije prinosa nekih vrsta u Neretvi, usljed korištenja zaslanjenjih voda, kreću se na razini od 20 do 40%", ističe Davor Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Povezivanje prakse i novih znanstvenih rješenja itekako će moglo doprinijeti razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje, a neretvanski voćari proizvoditi više i kvalitetnije.


Izvori

Nova TV


Tagovi

Dolina Neretve Radioaktivne mušice Mandarine Voćna muha Željko Bjeliš Davor Romić Agronomski fakultet Zagreb


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.