Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Sevilla
  • 01.02.2017. 16:00

U Hercegovinu iz Španjolske stiže 25 sorti maslina

Na proljeće će u Hercegovinu stići 25 novih sorti maslina!

Foto: Pixabay/Artvision-So
  • 1.520
  • 59
  • 0

Veliki projekt sadnje maslina u Hercegovini bi mogao zaživjeti već na proljeće. Naime, u suradnji sa vodećim španjolskim koncernom Agro Sevilla na području od Neuma do Mostara bit će podignuto tisuću i pol hektara plantažnih zasada masline.

Grad Mostar je bio inicijator ovog projekta, a u njemu sudjeluju agronomski fakulteti sa Sveučilišta i Univerziteta. Na javnoj raspravi o Proračunu Grada Mostar stoga su ove institucije tražile po 30 tisuća KM kako bi poboljšali svoje infrastrukturne potencijale.

Suradnja fakulteta

"Iz puno razloga u ovaj projekt će biti uključene znanstvene visokoškolske ustanove iz županija i ovog projekta nema ukoliko se ne ostvare infrastrukturne i druge prepostavke da dva fakulteta mogu uspješno participirati u onome što je njihova uloga. Već su predstavnici Gradske uprave i dva fakulteta bili u Andaluziji u Španjolskoj u tom području gdje djeluje Agro Sevilla kao najveći svjetski koncern iz domene proizvodnje maslina i maslinovog ulja, i to je na fonu onoga što je anketa pokazala", navedeno je u zahtjevu ovih viskoškolskih ustanova.

To je, naglasili su, da je prioritet rada Gradske uprave i Gradskog vijeća kada bude aktualan, da se razvija ekonomija da se formiraju zelene površine, da se dadne prioritet ekološkom i ruralnom razvoju okruženja i zato tražimo da se u ograničenom Proračunu iznađu sredstava, makar simbolična, da dva fakulteta poboljšaju svoje infrastrukturne potencijale za ovakvo zahtjevan projekt koji bukvalno počinje od travnja.

"Naime, ove godine očekujemo isporuku ogromne količine 25 sorti masline koje će doći na ovo područje", naglašeno je.

Hercegovina ima sve što je potrebno za maslinarstvo

Naime, tijekom posjete Hercegovini predsjednik Agro Seville Gabriel Redondo je ranije rekao medijima kako Hercegovina ima klimu, zemlju i sve što je potrebno za uzgoj maslina. Nasadi bi osim na području Mostara trebali niknuti u općinama Čapljina, Stolac i Ravno, a ne bi trebali biti zaobiđeni ni Neum i Čitluk.

"Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažirali smo i znanstvenu zajednicu kojoj će španjolski znanstvenici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj znanosti, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španjolci koji su spremni ulagati ovdje da oni to i rade, nama je cilj prvenstveno da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo", kazao je ranije mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Iza maslinara u Hercegovini je izvrsna godina. Naime, urod je bio zadovoljavajući, a cijena ulja stabilna. Nove sorte koje bi trebale doći zasigurno će obogatiti hercegovačko maslinarstvo.

Foto: Pixabay/Artvision-So


Tagovi

Masline Plantaža Hercegovina Agro Sevilla BiH Mostar


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.