Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje voćara
  • 18.02.2023. 12:00

U hladnjačama 650 vagona jabuka - odrekli se voća, u korist mesa?

Originalnost i unikatnost - jedini je put ka uspjehu domaćih proizvođača voća, zaključeno je na 10. savjetovanju voćara Republike Srpske

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 107
  • 28
  • 0

Voćarstvu Republike Srpske ostala je još samo - nada, bio je moto ovogodišnjeg desetog savjetovanja voćara RS u Gradišci. Ako se, hitno, ne preduzmu koraci za prevazilaženje situacije u kojoj su se našli, u vidu kreiranja domaćih brendova i zaštite proizvodnje, nastaviće se trend smanjenja površina pod voćnjacima.

U hladnjačama na teritoriji opštine Gradiška uskladišteno je 650 vagona jabuka. Otkupne cijene koje nude otkupljivači su ponižavajuće, a stanje je dodatno otežao rat u Ukrajini i nova zabrana izvoza jabuka u Rusiju. Interesantno je da se broj proizvođača smanjuje, a otkupljivača povećava.

Krajnje vrijeme za reakciju 

Udruženje voćara RS predložilo je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donošenje mjera koje će pomoći da se poboljša stanje u voćarstvu. Pored ostalog tu je rejonizacija proizvodnje na lokalnom i republičkom nivou kao i izrada sektorske strategije proizvodnje. Svim dozvoljenim sredstvima mora da se zaštiti domaća proizvodnja od nekontrolisanog uvoza iz ostalih zemalja, a kontrolom trošenja budžetskih sredstava potrebno je uspostaviti i ravnotežu između voćarske i stočarske proizvodnje.

Oko 280 ha voćnjaka više se ne obrađuje, kazao je Lalić (Foto: Bojan Kecman)

Takođe, neophodno je uvođenje nulte kontrole u rasadnicima, udruživanje voćara u klastere i zadruge, kao i stvaranje lokalnih i regionalnih lokalnih voćarskih brendova, što je čest slučaj u inostranstvu, naročito u Njemačkoj i Novom Zelandu, o čemu je bilo riječi i na predavanjima koja su održana tokom savjetovanja.

Investirano 20 miliona KM

Voćarima nije bilo svejedno što resorni ministar, Savo Minić, nije bio prisutan na savjetovanju koje je održano nakon dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa. Sektor voćarstva najviše je bio pogođen pandemojim jer su zabilježeni najveći gubici. Sektor mesa i mliječnih proizvoda nije imao tolike posljedice kao voćarstvo. Jednom rečenicom rečeno - stanovništvo se prije odreklo voća nego mesa i mlijeka.

Dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji: Porez tjera voćare da krče nasade

Prisutnima se, umjesto ministra, obratio Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju, koji je rekao da je Ministarstvo u posljednje četiri godine, u voćarski sektor, investiralo oko 20 miliona maraka. 

"Samo u prošloj godini iznos je dostgao oko pet miliona. Problem jeste, i to veliki, nova zabrana izvoza jabuka u Rusiju, kao i podnošenje prijava za plaćanje poreza na dohodak, na kojem insistira poreska uprava Republike Srpske. Zakon iz 2015. godine obavezujući je za sve, ali tražimo zajedno sa poreskom upravom mogućnosti kako da riješimo ovaj problem", istakao je Lalić.

Sve manje voćnjaka 

Još jedna okolnost dodatno usložnjava situaciju u sektoru voćarstva. Naime, sve više voćnjaka je zapušteno ili iskrčeno, a prema Lalićevim riječima, u opštini Gradiška, oko 280 hektara voćnjaka više se ne obrađuje. On je pozvao voćare da prijave sve sumnjive radnje iz ove oblasti kako bi se spriječile zloupotrebe prilikom dodjeljivanja podsticajnih sredstava. 

Predavanja koja su održana nakon obraćanja gostiju privukla su pažnju voćara, naročito predavanja o tome kako doći do profita u proizvodnji jabuka, gdje je pažnja posvećena stvaranju originalnih brendova, kao i primjeni savremenih tehnologija u voćarskoj proizvodnji koje se mogu koristiti i u voćnjacima u RS.


Tagovi

Udruženje voćara RS Savjetovanje voćara RS Savo Minić Saša lalić Brendiranje voćarske proizvodnje Krčenje voćnjaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.