Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna inspekcija
  • 29.10.2015. 12:30

U jabukama Eko Severa nema pesticida

S ciljem rasvjetljavanja slučaja, poljoprivredna je inspekcija nenajavljeno uzela jabuke Eko Severa. No analiza je pokazala da u njima nema tragova pesticida, te da su doista ekološki proizvodene.

Foto: Eko Sever/Facebook
  • 814
  • 109
  • 0

Zbog velikog interesa javnosti vezano za proizvođača Eko Sever, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je poljoprivredna inspekcija 14. listopada ove godine obavila nenajavljeni inspekcijski nadzor na prodajnom mjestu Eko Severa u Tratinskoj ulici 57 u Zagrebu te uzela uzorke jabuka zbog analize na ostatke pesticida i sredstava za zaštitu bilja.

Analiza je napravljena u ovlaštenom laboratoriju i prema analitičkom izvješću koje je ministarstvo primilo 27. listopada, u uzorku jabuka nisu pronađena sredstva za zaštitu bilja.

Nema ostataka pesticida

Niti u srpnju niti prije nekoliko dana inspekcija nije pronašla pesticide u proizvodima Eko Severa.

"Naglašavamo da Ministarstvo poljoprivrede u proteklom razdoblju, nije od kontrolnog tijela Bioinspekta d.o.o., koji provodi stručne kontrole kod Eko Severa, zaprimilo informacije o nikakvim eventualnim nepravilnostima.

Nakon medijskog članka, poljoprivredna inspekcija je obavilo uvid u dokumentaciju Bioinspekta d.o.o. te je iz iste vidljivo da je u srpnju 2015. godine kontrola kod Eko Severa uzela pet različitih uzoraka i to rajčica, kovrčavoga kelja, tikvica, paprike i pir brašna te također nije pronašla ostatke pesticida. Nakon objavljenog novinskog članka ponovno su uzeti uzorci i to jabuka, s proizvodne parcele, skladišta i prodajnog mjesta i ponovno nije bilo ostataka pesticida", poručuju iz ministarstva.

Hrvatska, kažu u ministarstvu, ima učinkovit sustav službenih kontrola hrane i hrane za životinje. Zakonska obveza svih subjekata u poslovanju s hranom je da uspostave i vlastiti sustav kontrole vezan uz sigurnost hrane.

Eko proizvode kontrolira poljoprivredna inspekcija

Stručnu kontrolu ekološke proizvodnje provode ovlaštena kontrolna tijela koja su obavezna jednom godišnje obaviti stručnu kontrolu subjekata upisanih u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji i ukoliko utvrde nepravilnosti, o istima su obavezni obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede. Poljoprivredna inspekcija toga ministarstva, mjerodavna je za kontrolu subjekata od 18. ožujka 2015. temeljem Zakona o poljoprivredi. U prethodnom razdoblju, za promet ekoloških proizvoda, nadležne su bile različite inspekcije, između ostalih, gospodarska i sanitarna.

Od 44 analizirana eko proizvoda diljem Hrvatske, samo u dva su pronađeni ostaci pesticida.

U 2015. godini predviđena je provedba 170 ciljanih inspekcijskih nadzora vezanih uz ekološku proizvodnju. U tijeku je uzimanje 25 uzoraka, a do sada ih je uzeto 19 i to različitih ekoloških proizvoda. 11 uzoraka je uzeto iz proizvodnje, a osam iz prodaje i to tržnica u Osijeku i Zagreba kao i specijaliziranim trgovinama. Prema dostavljenim rezultatima, u dva uzorka iz proizvodnje, utvrđeni su ostaci pesticida. U jednom uzorku, poručuju iz ministarstva poljoprivrede, pronađeni su pesticidi, no vrlo vjerojatno se radi o posljedicama zanošenja sa susjednih parcela, budući da se u analiziranoj kulturi ti pesticidi ne koriste.

Foto: Eko Sever/Facebook


Tagovi

Eko Sever Poljoprivredna inspekcija Nadzor Prodajno mjesto Uzorak jabuke Ostaci pesticida Bioinspekt d.o.o. Stručne kontrole Skladište Proizvodna parcela Tržnice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]