Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uzgoj šipurka
  • 12.09.2021. 10:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rudo

U "Kreativnoj viziji" uzgajaju šipurak i tako ostvaruju dodatne prihode

Članice novo osnovane ženske zadruge u Rudom, odvažile su se, iznajmile zemljište u mjesnoj zajednici Štrpci i zasadile pitomi šipurak.

Foto: Arhiva zadruge "Kreativna vizija"
  • 157
  • 40
  • 0

Žensku zadrugu pod nazivom "Kreativna vizija" , čiji je osnivač Centar za odgovornu demokratiju "Luna" iz Rudog, čini pet žena osnivača i još dvadesetak pridruženih članova iz sela mjesnih zajednica Bijelo Brdo, Štrpci i Rudo.

Pored ostalih aktivnosti članice zadruge na njivama iznajmljenim od lokalne samouprave zasadile su pitomi šipurak.

"Zasadili smo dvije hiljade sadnica šipurka, s tim da je jedan dio dat kooperantkinjama. Njih 20 žena dobile su sadnice te voćne vrste u količini od 10 do 200 komada", rekla je za Agroklub izvršni direktor Zadruge, Svetlana Vuković.

Prema njenim riječima, s obzirom da je na njivi razmak između redova voćke veliki, u međuprostoru su posadili ljekovito bilje i to neven, matičnjak, majčinu dušicu i lavandu.

Zasađeni šipurak navodnjavaju sa "kap po kap"

Takođe je istakla da je ovo prvi zasad te voćke na području ruđanske opštine ali i u čitavoj regiji pa se u početku na projekat gledalo sa dosta čuđenja ali čim su se sadnice primile i na neki način oformio zasad, nestala je i sumnja kod mještana.

Kako kaže za naš portal, ovogodišnja višemjesečna suša pokazala je da je i za tu poljoprivrednu kulturu neophodno navodnjavanje pa je nedavno instalisan i sistem zalijevanja "kap po kap".

Jedna od članica ovog udruživanja žena je i Dušanka Pantović.

"Nama sve to što radimo mnogo znači jer nam je dodatni izvor zarade. Ovo je područje gdje se skoro sve žene bave poljoprivredom i koje znaju dobro da rade svoj posao pa je i taj projekat na kraju prihvaćen sa oduševljenjem", priča nam Pantovićeva.

Proizvodnja uz savjete stručnjaka

Za stručne savjete uzgoja šipurka angažovan je i agronom.

"Šipurak je vrsta voća koje ne zahtijeva puno agrotehničkih uslova. Nama se najveći broj sadnica omladio. U početku parcela sa zasadom nije navodnjavana pa smo ovih dana riješili i taj problem tako da iduće godine očekujemo i prve prinose", objašnjava stručnjak Saša Simić.

Navedeni projekat realizovan je uz svesrdnu pomoć Međunarodne nevladine organizacije "Care" internešenel.

Otkupna cijena za šipurak 1,5 KM - tržište nije problem, velika je tražnja

"Mi smo obećali da ćemo našu zadrugu osnažiti tako što ćemo je komercijalno podržati. Udruženje "Luna" niz godina bavi se promocijom žena na selu i podršci njihovoj proizvodnji ali do sad nisu imale mogućnost da prodaju svoje proizvode trgovinskim lancima", istakao je menadžer te organizacije Branislav Tanasijević, dodajući da će to formiranjem zadruge biti ostvareno.

Vrijedne članice plodove šipurka prodavati će u sirovom stanju, kaši ili kao osnovu za čajeve.

Rudo ime vjekovnu tradiciju u zadrugarstvu. Prva zemljoradnička zadruga formirana je u Mjesnoj zajednici Štrpci, opština Rudo, još davne 1906. godine i i dalje postoji zgrada u originalnoj verziji iz tog perida.


Tagovi

Pitomi šipurak Ženska zadruga Svetlana Vuković Uzgoj šipurka Navodnjavanje "Kap po kap" Dušanka Pantović Saša Simić Branislav Tanasijević


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.