Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita masline
  • 03.06.2021. 14:15

U ovom periodu zalijevajte masline češće, ali manjim količinama i oprezno s gnojidbom

Prema preporukama stručnjaka, potrebno je odraditi i folijarnu gnojidbu upotrebom vodotopivih hranjiva, na bazi fosfora jer je on značajan za oplodnju i zametanje plodova.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 148
  • 183
  • 0

U šestom mjesecu prvi i osnovni korak u cilju održavanja plodnosti maslina jeste navodnjavanje. Poljoprivrednicima se savjetuje praćenje aktuelnih vremenskih prilika, naročito padavina, ali i sadržaja zemljišne vlage jer će ovi parametri ukazati na potrebe biljaka. 

Prema preporukama stručnjaka iz Federalnog Agromediteranskog zavoda, zbog propusnosti zemljišta (na kojima su obično maslinici i podignuti), od izuzetnog je značaja da su norme zalijevanja manje, ali češće ! Vremenski interval obroka se određuje u zavisnosti od kapaciteta kapanja kapaljki. One imaju raspon od dva do osam litara u jednom satu, ovisno od proizvođača i pritiska sustava navodnjavanja. 

Pored ove agrotehničke mjere, ne treba zaboraviti ni suzbijanje korovskih vrsta u nasadu, a koje se izvodi upotrebom herbicida ili košenjem korova

Kada upotrijebiti dušično hranjivo ?

Kako navodi dr.sc. Miro Barbarić, prilikom košenja strogo voditi računa kada se biljna masa iznosi na mjesto spaljivanja, da se poštuju pravila održavanja vatre na otvorenom polju. Takođe, postoji mogućnost i da se zelena masa ostavi na površini maslinika, u svrhu malčiranja jer se na taj način smanjuje isparavanje vode iz zemljišta. 

Tokom ovog perioda potrebno je još odraditi i folijarnu gnojidbu upotrebom vodotopivih hranjiva, na bazi fosfora jer je on značajan za oplodnju i zametanje plodova, ali i u procesu njihovog zrenja. 

"Od cvatnje do okoštavanja plodova potrebno je vodotopivo gnojivo na bazi dušika jer maslina tada ima najveće potrebe za njim. Ukoliko za ove namjene upotrebljavamo ureu, kao dušično hranjivo, važno je naglasiti da ono u vodi ne smije preći udio od pet procenata", napominje Barbarić, dodajući da se poslije cvatnje folijarna prihrana izvodi kada promjer ploda dostigne tri do četiri milimetra. 

Korištenje drugih vodotopivih đubriva i njihovih formulacija ovisi od proizvođača ili procentualnog učešća nekog elementa. Pri izvođenju te mjere, voditi računa i o čistoći sapnica raspršivača, da bi aplikacija imala što veći učinak. 

Gnojidba dušikom treba biti izbalansirana kako ne bi pogodovala pojavi štetnika, a svaki vid folijarnog đubrenja trebao bi se provoditi uz konzultacije sa stručnom osobom, kao i prema samim potrebama maslinika.

Sada je aktivan i maslinov moljac

U toku ovog mjeseca savjet je da se odradi i zaštita od maslinovog moljca (lat. Prays oleellus), jednog od ekonomski najznačajnijeg štetnika maslina. Gubitke pravi tako što izgriza i zapreda cvjetove i plodove, a na listovima formira hodnike i ima tri generacije. 

"U lipnju štete pravi druga generacija pomenutog insekta, a simptomi se mogu se očitovati i u kolovozu, kada mnogi proizvođači to povezuju sa sušom", pojašnjava mr.sc. Marija Prlić, ističući da se zaštita obavlja preparatima na bazi aktivne materije dimetoat, diazinon ili nekim drugim odgovarajućim.

Paunovo oko: Opasna bolest maslina - zaštitite ih na vrijeme

Na tržištu postoje i biološki insekticidi kao na primjer Bacillus thuringiensis var. Berliner subsp. Kurstak i njime se vrši suzbijanje u stadiju ličinke. Pored moljca, u periodu pred nama opasan može biti i maslinin medič (lat. Saissetia oleae), koji polaže jaja od četvrtog do devetog mjeseca, a krajem svibnja i u toku lipnja odloži njihov najveći broj. 

Kako navodi Prlić, prisutni su na mladim granama, na kojim sišu sokove i paralelno luče mednu rosu, koja predstavlja idealnu sredinu za razmnožavanje saprofitskih gljiva, popularnog naziva "čađavice". Preporuka je da se zaštita odradi bijelim uljem, u dozi od 1,5 procenata i ne bi ga trebalo primjenjivati kada je napolju toplije od 30°C.

Kod upotrebe preparata, obavezno je držati se uputa proizvođača, što se tiče koncentracija, kao i preporuka agronoma. 


Tagovi

Zaštita maslina Plodnost maslina Košenje korova Malčiranje maslinika Miro Barbarić Folijarna gnojidba Maslinov moljac Marija Prlić Maslinin medič


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.