Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje voćnjaka
  • 02.08.2020. 10:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Tavankut

U posljednje dvije godine iskrčili voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke

Tržište Europske unije je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija i zbog toga nas mogu ucjenjivati otkupnim cijenama, kaže voćar Antun Tumbas iz Tavankuta kod Subotice, a prenosi Hrvatska riječ.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 406
  • 96
  • 0

Neupitni simbol Tavankuta kod Subotice u susjednoj Srbiji - voćarstvo, polako, ali sigurno upada u krizu koja će mnoge proizvođače prinuditi da obustave proizvodnju. Uz vremenske nepogode koje su sve češće, sve je primjetniji problem plasiranja proizvoda na strana tržišta, ali i sam proces proizvodnje. Udare ovog negativnog procesa prvo osjete manji proizvođači čiji se nasadi mjere u nekoliko hektara, ali je sada već sasvim sigurno da su ovom krizom pogođeni i oni kojima je to jedina djelatnost i izvor prihoda, piše Hrvatska riječ.

Antun Tumbas, voćar i član zadruge Voćko, bavi se uzgojem jabuka, breskvi i nektarina više od 30 godina. Njegove procjene trenutnog stanja u voćarstvu su obeshrabrujuće, a nije posebno optimističan ni kada je u pitanju budućnost.

"Budućnost je neizvjesna, ne samo u voćarstvu nego i u poljoprivredi uopće. U posljednje dvije godine u Tavankutu se iskrčilo voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke. Cijena voća je mizerna, a proizvodnja je sve skuplja", kaže Tumbas.

Iracionalni prohtjevi

Velike poteškoće voćarima prave i sama pravila tržišta koja postavljaju ponekad iracionalne prohtjeve kada je u pitanju kvaliteta voća. Tako politika zaštite konkurencije unutar EU diktira strožije uvjete za one koji nisu članice Unije.

"Tržište Europske unije je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija i zbog toga nas mogu ucjenjivati otkupnim cijenama. Pogubne su i reklamacije na robu koja odlazi u Rusiju, jer nam se ne isplati vraćati šleper već prodati  po duplo nižoj cijeni. Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan utjecaj na nas proizvođače, a ne možemo se nadati plasmanu na tržištu Europske unije dok ne postanemo njena članica."

Rusko tržište jedina opcija

Zadruga Voćko okuplja 19 voćara i raspolaže značajnim kapacitetima skladištenja voća. Dugi niz godina su upravo ovi voćari bili svijetli primjer svima koji su poznavali prilike u voćarstvu. Ovaj vid udruživanja je do sada imao za cilj zajedničkog nastupanja na sve zahtjevnija tržišta, ali se sada pojavljuju novi izazovi i potencijalni period tranzicije koji će možda rezultirati sadnjom nekih novih kultura, piše dalje Hrvatska riječ.

Marijan Davčik, voćar i direktor zadruge Voćko je oprezan u tmurnim predviđanjima, ali je siguran da se na sve ove nepovoljne okolnosti mora naći način prilagođavanja da bi voćarstvo ostalo brend Tavankuta.

"Činjenica je da se nasadi jabuka vade, što ne bi bila loša vijest ukoliko bi se sadile nove sorte. Veći dio voćara je zadržao tehnologiju uzgoja koja je bila aktualna krajem prošlog stoljeća. Suvremeni trendovi nalažu da se sade nove sorte jabuka, gušći nasadi, stalna prihrana kroz sustav navodnjavanja, naročito u našim predjelima gdje su slabo bujne podloge i stavljanja nasada pod protugradnu mrežu. Rusko tržište je za sada jedina opcija jer je domaće prezasićeno, a što se tiče EU, koče nas standardi poput Global G.A.P, a koji se odnosi na samog proizvođača", ističe Davčik.

Kada je riječ o perspektivama, članovi Voćka su donijeli odluku o kupovini postrojenja za preradu jabuke u sok, nadajući se da će proširenjem asortimana nadomjestiti stroge zahtjeve tržišta koja važe za konzumnu jabuku.

"Trenutno su u tijeku pregovori s jednim trgovačkim lancem oko preuzimanja naših sokova od jabuke. Radi se o potpuno prirodnom soku koji se dobiva cijeđenjem, potom se pasterizira i toči u staklenu ambalažu."

Na mjesto grožđa - konzumna jabuka

Prvom polovicom prošlog stoljeća, Tavankut postaje poznat po vinogradima u kojima se osim vinove loze mogao naći i pokoji nasad jabuka, krušaka, šljiva i badema. Vinogradi su bili zasađeni isključivo na pjeskovitom zemljištu, prinos je bio znatno manji nego što je to danas, a tržište je podrazumijevalo bližu okolicu (Subotica i Bajmak). Nakon Drugog svjetskog rata, ovakvi nasadi polako izumiru, a njihovo mjesto zauzimaju voćnjaci, najviše konzumne jabuke.

Danas zauzimaju skoro 500 hektara, a najzastupljenija je jabuka sorte idared, jonagold, golden delišes, a potom šljive, breskve, višnje i ostalo voće u manjoj mjeri.


Tagovi

Proizvodnja jabuke Antun Tumbas Voćko Tavankut Zasadi Suvremena tehnologija Marijan Davčik


Autorica

Zlata Vasiljević

Više [+]

Zlata Vasiljević u novinarskim vodama pliva više od 20 godina. Izvještava iz svih sektora, s posebnim naglaskom na teme iz sektora poljoprivrede. Moto kojim se rukovodi u životu i poslu je - Ne ostani ono što jesi, budi ono što još nisi, a možeš postati. Glavna je i odgovorna urednica Hrvatske riječi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.