Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 28.02.2019. 14:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Srbac

U Srpcu predstavljen frostbaster za zaštitu od mraza

Zbog nedovoljne količine vode ne možemo instalirati sistem za orošavanje. Danas smo vidjeli i drugi način sprečavanja mraza, a sigurno da bi se frostbaster tip 401 lako mogao na ovim prostorima i koristiti, rekao je Duško Kovačević, proizvođač breskve iz Turjaka.

Foto: Savjetodavna Srpske
  • 326
  • 29
  • 0

Savjetodavci Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Gradiška u saradnji sa firmom "Tehnofruit" iz Gradiške, glavnim zastupnikom "Agrofrosta" iz Belgije za područje Republike Srpske i stručnim predavačima iz Bugarske, održali su teoretsko i praktično savjetovanje na temu – Antifrost sistem i zaštita od mraza.

Tom prilikom izvršena je proba rada prvog novonabavljenog frostbastera Tipa 401 proizvođača "Agrofrost" iz Belgije u zasadu kruške firme "MB- Impeks" iz Srpca. Dvadesetak prisutnih proizvođača voća sa ove regije imali su priliku da vide pokretanje ovog frostbastera i prednosti ovog tipa antifrost sistema, navodi PSSRS

"Zbog nedovoljne količine vode ne možemo instalirati sistem za orošavanje. Danas smo vidjeli i drugi način sprečavanja mraza, a sigurno da bi se frostbaster tip 401 lako mogao na ovim prostorima i koristiti", rekao je Duško Kovačević, proizvođač breskve iz Turjaka.

Stručni saradnik firme "Agrofrost", Aleksandra Spasova iz Bugarske je upoznala zainteresovane proizvođače voća i sa načinom instaliranja mobilnog dojavljivača za najbolji momenat i pokretanje frostbustera. Ona je navela da su mnogobrojne prednosti ovog tipa frostbastera, a jedna od najbitnijih je  to što je frostbaster praktičan za upotrebu na terenima gdje nema dovoljno vode.

Važno je navesti da radijacijski mraz hladi zrak ispuštanjem energije, a pomoću frostbastera može se spriječiti hlađenje vazduha konstantnim dodavanjem toplog vazduha, tj principa na koji ovaj tip frostbastera radi.

Treba napomenuti da se frostbaster sastoji od plinske turbine koja zagrijava zrak. Ovaj vrlo jednostavni gorionik je preuzet iz avionske industrije. Suprotno od primjene kod aviona, on u ovom slučaju može razvijati toplinu prema našim potrebama. U slučaju frostbastera, turbinu pokreće traktor preko kardana sa max. 540 o/min.


Tagovi

Zaštita od mraza Duško Kovačević Frostbaster 401 Agrofrost