Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinik u Zagorju
  • 23.03.2023. 14:45
  • Krapinsko-zagorska, Kozjak Začretski

U Zagorju podignut prvi maslinik, priča iza ovog pothvata još je zanimljivija

Miro Mraz, vlasnik OPG-a, zasadio je prvih 30 sadnica, u planu je daljnja sadnja, a kako je došlo do ideje, otkrio je za portal zagorje.com koji nam je ustupio fotografije i video

Foto: Rikard Jadan/Zagorje.com
  • 3.739
  • 401
  • 1

Mediteran više nije jedino područje gdje stasaju maslinici - prvi je podignut u Zagorju! Iza ovog zanimljivog pothvata stoji Miro Mraz, 36-godišnji vlasnik OPG-a iz Kozjaka Začretskog kod Svetog Križa Začretja. 

Kako je otkrio za portal zagorje.com koje nam je ustupilo fotografije i video, u ovom svojevrsnom pokusu za sada su posadili 30 sadnica maslina i ako prežive prvu zimu kao najkritičnije razdoblje, onda će zasaditi još sedamdesetak komada.

"A ako sve bude kako treba, danas, sutra možda ćemo saditi i dalje", rekao im je ovaj uspješni poljoprivrednik koji na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu već nekoliko godina uzgaja lješnjake, kojih ima 450 grmova te 1.500 grmova sibirske borovnice. I to na ekološki način. 

Međutim, iako je sama ideja dovoljna za zaintrigirati javnost, priča iza podizanja maslinika još je zanimljivija. Kako podsjeća autor oba teksta, Ivan Kovačić, sve je zapravo zakuhala prvoaprilska šala iz sad već davne 2017. 

Objavili su tad (izmišljenu, dakako) priču o gospođi Unnur Horvatec iz Kozjaka Začretskog, Islanđanki koja se udala u to zagorsko selo. Unnur je, pisali su, s Islanda donijela sadnice jedne stare, gotovo izumrle sorte, islandske masline (lat. Olea Islandiacus), te ih je, nakon što je nagovorila supruga i njegovu skeptičnu obitelj, zasadila najprije nekoliko, a onda čak 5 tisuća komada. 

"Meni je bila želja posaditi masline. Prvo je bila ta vaša prvoaprilska šala pa onda ljudi cijelo vrijeme nazivaju i traže ih. Dolaze svako malo i u restoran u kojem radim i pitaju gdje je ta lokacija, gdje se to nalazi i gdje su te silne masline u Kozjaku. Ali evo, sad ih bude i kad netko dođe, moći ćemo ih pokazati", ispričao im je kroz smijeh Miro.

I, da, upozoravaju da islandska maslina kao sorta ne postoji, a Miro im je otkrio i da u planu ima napraviti pravi dalmatinski suhozid pa i na sredini maslinika jednu malu, pravu dalmatinsku kamenu kućicu. 

Kako izgleda prvi maslinik u Zagorju, pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Zagorje.com


Tagovi

Maslinik u Zagorju Maslina Miro Mraz Sadnja maslina Prvoaprilska šala


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/