Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrumi
  • 23.12.2020. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Uključite i agrumarstvo u Program potpore za iznimno osjetljive sektore

Ovaj je sektor postao jako osjetljiv na klimatske promjene i u ovakvim agroekonomskim prilikama i s trenutnom agrarnom politikom je neodrživ te ga treba uključiti u Program potpore koji je trenutno u javnom savjetovanju, smatraju proizvođači.

Foto: Bigstock/ franz12
  • 318
  • 80
  • 0

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" zatražila je od Ministarstva poljoprivrede da se agrumarstvo uključi u Program potpore za iznimno osjetljive sektore koji je trenutno u javnom savjetovanju koje traje do 11. veljače.

Kako smatraju i navode u dopisu, ovaj sektor postao je jako osjetljiv na klimatske promjene i u ovakvim agroekonomskim prilikama i s trenutnom agrarnom politikom je neodrživ. 

"Tražimo pomoć od lokalne, regionalne pa sve do nacionalne vlasti“, naglasio je predsjednik Udruge, mr.sc. Željko Bjeliš te predložio da se uz navedene mjere Programa doda mjera Prerada plodova mandarina u sok. 

"Na ovaj način bi se dodatno potaknula prerada ovoga voća u sekundarne proizvode, smanjio bi se pritisak primarnog proizvoda na zasićeno tržište te stvorila dodatna vrijednost i novo zapošljavanje. Ostajemo slobodni nadopuniti mjeru i s drugim sekundarnim proizvodima“, pojasnio je. 

Napomenuo je da prerada u sokove, džemove i ostalo traži plodove I klase, bez oštećenja i bilo kakvih znakova kvarenja, za razliku od ploda jabuke gdje se za preradu obično koristi tzv. industrijska. 

Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore vrijedan 121 milijun kuna

Nadalje, Bjeliš je preporučio da se u Program uključi i izgradnja i opremanje manjih pogona za preradu ovog agruma. Također, predložio je potporu od 10 kn/l i preradu minimalno 100 litara. 

"Za sektor agruma treba se izdvojiti 20.000.000 kuna“, poručio je za kraj. 


Tagovi

Neretvanska mladež Program potpore Iznimno osjetljiv sektor Agrumarstvo Prerada Sok


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]