Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođački klasteri
  • 23.07.2015. 10:20

Umrežavanje voćara dovedeno do savršenstva

Stanovnici ove talijanske pokrajine za uzgoj jabuka odlučili su se vrlo rano, još u 16. stoljeću, a proizvodnja je pravu eksploziju doživjela poslije drugog svjetskog rata.

  • 823
  • 173
  • 0

Milijun tona jabuka proizvede 8.000 obiteljskih gospodarstava na 19.000 hektara voćnjaka u Južnom Tirolu u Italiji. Time si je ova regija priskrbila epitet najznačajnije jer se tu proizvede 15% ukupne proizvodnje jabuka Europske unije. No, tu se ubere i trećina ukupne europske proizvodnje organskih jabuka, odnosno oko 50.000 tona. Uzgajivači iz ove pokrajine s jabukom opskrbljuju polovicu talijanskog tržišta, 15% europskog i dva svjetskog.

Hektar zemlje do pola milijuna eura

Uzgoj i berba jabuka u Južnom Tirolu.

Prosječni voćnjak u Južnom Tirolu prostire se na 2,5 hektara, a u njemu se prosječno po hektaru ubere oko 60 tona jabuka. Činjenice su to zbog kojih ovdje nema ni centimetra slobodne zemlje, a oni koji ju odluče prodati za hektar traže od 250.000 do čak pola milijuna eura.

Stanovnici ove talijanske pokrajine za uzgoj jabuka odlučili su se vrlo rano, još u 16. stoljeću, a proizvodnja je pravu eksploziju doživjela nakon drugog svjetskog rata od kada se gotovo utrostručila. Voćari su, naime, s ekstenzivnih nasada od 150 do 300 voćaka po hektaru prešli na intenzivni od 2.800 do 45.000 voćaka.

Uhodana mreža proizvođačkih klastera

Planinsku izoliranost iskoristili su kao svoju prednost te u svijetu postali prepoznatljivi po gustoj mreži proizvođačkih klastera u kojima se sve temelji na međusobnom povjerenju, razmjeni informacija, podjeli znanja. Povezivanje voćara tijekom vremena ovdje je dovedeno do savršenstva i funkcionira na platformi LINSA - mreži koja održava poljoprivredu, uključuje proizvođače, zadruge i udruge, provodi istraživanja, pruža savjetodavne usluge, odnosno u koju su uključene sve zainteresirane strane.

Počeci zadružnog pokreta u Južnom Tirolu javili su se posljednjih desetljeća 1.800-e, kada je ova pokrajina doživjela agrarnu reformu. Jabučne zadruge danas čine oko 95% svih proizvođača ove provincije. U njima odluke donose prema jasnom načelu, kako navode strani izvori, jedan član, jedan glas bez obzira je li riječ o vlasniku manjeg ili većeg voćnjaka.

Vodi Zlatni delišes

Uzgajivače predstavljaju dvije marketinške zadruge VI.P i VOG koje pakiraju i prodaju oko 98% tirolskih jabuka. U njima padaju ključne odluke od toga koje će se sorte jabuka uzgajati, na kojoj podlozi - do toga kako će se ponašati u slučaju opasnosti od vremenskih nepogoda poput tuče, pa sve do podjele i korištenja strojeva i mehanizacije kako bi se smanjili troškovi proizvodnje.

Zlatni delišes raste gotovo u polovici tirolskih voćnjaka dok se u ostatku uzgaja Gale, crveni delišes, bribur te Granny Smith u čiju se proizvodnju potroši između 600 i 700 radnih sati po hektaru. O sorti ovisi i otkupna cijena, a najviše 70 centi po kilogramu može se dobiti za Pink Lady. U berbu se kreće sredinom kolovoza, a berači tada po satu mogu zaraditi do 8 eura.

Najveći EU voćnjak jabuke u komadu

Čini se da su domaći voćari u prednosti. Naime, voćnjak u Trnjanima kraj Slavonskog Broda, u vlasništvu Impulscommercea, na 11 godina zakupila je osječka Žito grupa. Osječani su o tome šturo i bez velike pompe još početkom svibnja izvijestili na svojim korporativnim stranicama. Riječ je o voćnjaku koji se prostire na oko 200 hektara, i kako ga je sam vlasnik već ranije opisao, najveći je europski voćnjak konzumne jabuke u komadu. Primjerice, najveći svjetski proizvođač Bolzano iz Italije ima usitnjene parcele veličine od 10 do 15 hektara.

Žito grupa voćnjaku želi, poručuju iz ove kompanije, vratiti stari sjaj i količine uroda koje je prije donosio, a hrvatskom tržištu ponuditi domaći, kvalitetni proizvod uz plasman tržišnih viškova u Europi. Planovi su već napravljeni, slijedi sanacija štete te daljnji rad na nasadima jabuka i krušaka.

Brinut će o nasadima jabuka i krušaka idućih 11 godina

U sam voćnjak, pisalo se prije nekoliko godina, investirano je oko 20 milijuna eura, opremljen je jedinstvenim sustavom za navodnjavanje kap po kap jer se koristi s dva akumulacijska jezera koja se pune vodom iz arterških bunara, no pored toga ima zaštitne mreže, kao i zaštitu od mraza. U njemu je zasađeno 10-ak sorti jabuka, ranih, kasnih i zaštićenih, a posebice su vlasnici bili ponosni na Fuji.

Vlasnici ovoga voćnjaka povukli su znatan iznos novca iz pretpristupnih fondova EU, ali i kreditnih linija HBOR-a. Prije nekoliko godina voćnjak je obišao i premijer Zoran Milanović kada je rekao kako je vrijednost takvog kompleksa jednaka jednom europskom nogometnom transferu te da se tamo ima stvarno što vidjeti.


Tagovi

Južni Tirol Italija Jabuke Voćnjaci Prodaja Zadruge Udruge LINSA Proizvodnja Euro Plasman Tržište Bolzano OPG Prosječan urod Klasteri Troškovi proizvodnje Otkupna cijena Zlatni delišes Mehanizacija Pink Lady Navodnjavanje Žito Tržiš


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije