Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 17.02.2020. 16:30

Unaprijeđenje malinarstva kroz edukacije proizvođača?

Akcenat ove edukacije stavljen je na nove metode, tretiranje i zaštitu od bolesti. Najviše pažnje posvetilo se crvljivosti malina i načinima postavljanja mamaca za vinsku mušicu.

Foto: Marijana Simanić
  • 177
  • 16
  • 0

Spekulacije o višoj cijeni maline, podstakle su malinare gornjedrinskog kraja da početkom 2020. godine više pažnje posvete uzgoju i njezi ovog zdravog jagodičastog voća. Zbog toga je vlasnik višegradske hladnjače, Boško Đerić, odlučio da organizuje predavanje na temu uzgoja maline i svim malinarima koji će predavati voće u njegovu hladnjaču, obezbjedi repromaterijal za početak sezone.

Akcenat ove edukacije stavljen je na nove metode, tretiranje i zaštitu od bolesti. Najviše pažnje posvetilo se novoj zarazi malini, a to je crvljivost i načinima postavljanja mamaca za vinsku mušicu.

Da li se baš sve radi ispravno?

Diplomirani inženjer poljoprivrede, Asad Jelenković, potrudio se da voćarima na najbolji način objasni i ukaže na greške koje se najčešće javljaju u proizvodnji.

"Kada je u pitanju proizvodnja maline, postoje neki segmenti koji se ne rade ispravno. Jedan od njih je zaštita voćaka. Koliko se troši, kako se pravi i sa čime se prskaju maline", kazao je Jelenković.

Dodao je da je trošenje vode veoma bitno u tom poslu i da se razlikuje u zavisnosti od toga da li se koristi leđna prskalica ili motorni atomizer, te se utrošak vode kreće od 50 do 100 litara. Glavnu ulogu u zaštiti ipak igra količina preparata po jedinici površine, tako da je njegova ispravna upotreba veoma bitna za napredovanje i što bolji rod voća.

Precizno doziranje sredstava za zaštitu

Još jedna novina koja se pojavila na tržištu, a koja pomaže pravilnom doziranju preparata, su dozatori mini vage i džepni mikroskopi.

"U smislu efikasnije zaštite i doziranja koristi se džepni mikroskop koji do 100 puta uvećava sliku tako da se može vidjeti i pojava grinja na naličju lista. Kašika vaga pomaže proizvođačima da jasno i precizno odvagaju zaštitno sredstvo koje je u praškastom stanju i naprave odgovarajuću koncentraciju samog rastvora", objašnjava ovaj inžinjer poljoprivrede.

Svi potrebni preparati naručiće se preko hladnjače i biće podijeljeni krajem ovog ili početkom narednog mjeseca

Malinar Vladiša Jošilović kaže da je upoznat sa bolešću crvljivosti koja se na ovim prostorima pojavila posljednjih godinu dana.

"Vremenski uslovi pogoduju stvaranju novih problema u uzgoju maline. Moramo se više edukovati i slušati naše agronome da bi na najlakši način prevazišli probleme koji nas zadese u proizvodnji", izričit je Jošilović.

Ponuda za hladnjačare iz Višegrada

Hladnjačar Đerić ponudio je malinarima nabavku sredstava za zaštitu i đubrenje sadnica, s tim da uložena sredstva vrate kroz urod.

"Svi potrebni preparati naručiće se preko hladnjače i biće podijeljeni malinarima krajem ovog ili početkom narednog mjeseca. Sredstva se neće plaćati već će svaki uzgajivač cijenu sredstva vratiti kroz malinu", priča Đerić.

Svi su izgledi da će se ponovo aktivirati ugašeni ili zapušteni malinjaci zbog niske cijene ovog ukusnog i zdravog voća u višegradskom i ruđanskom kraju.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj maline Cijena maline Boško Đerić Nove metode Asad Jelenković Mini vage Džepni mikroskopi Vladiša Jošilović Malinari Zapušteni malinjaci


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.