Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Josip Čarić
  • 05.12.2015. 16:35

Unatoč ekstremnim uvjetima - bademi uspijevaju!

Plantaža mladih bademovih nasada OPG Josip Čarić u Brnazama kod Sinja najveća je ne samo u dalmatinskom zaobalju, nego i na širem ruralnom prostoru južne Hrvatske. No, osim badema mladi voćar će uskoro krenuti i u realizaciju projekata vezanih za uzgoj smilja i lavande te razvoj seoskog turizma.

  • 1.236
  • 123
  • 0

Plantaža mladih nasada badema OPG Josip Čarić iz Brnaza kod Sinja, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, trenutno je najveća ne samo u dalmatinskom zaobalju, nego i na širem području južne Hrvatske.

Riječ je o plantaži s više od 3.000 mladih bademovih stabala u oplemenjenu ljutom kršu ruralnog prostora jugoistočnog dijela Cetinskog kraja nadomak GZ Kukuzovac. Rekoše nam kako dvogodišnji nasadi bajama dobro napreduju unatoč iznimno visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tijekom ovogodišnjeg beskišnog dugog ljeta te bez zalijevanja.

Još prve godine u neograđeni prostor plantaže upale su i koze, obrstile mlade sadnice te tako vlasniku Josipu Čariću, na kome se vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, prouzročile neočekivano veliku štetu. On kaže kako su njegovi mladi bademi u dalmatinskom kršu izloženi i najezdi zečeva od kojih bi se mogli zaštititi također žičanom ogradom, kao i od ovaca, krava. Inače, mladi poljoprivrednik, voćar Čarić je svoju plantažu badema podigao na brežuljku u kamenjaru, otetog dalmatinsko-zagorskom kršu u Zamosorju, izmrvivši ga teškom poljoprivrednom mehanizacijom, od ukupnog kompleksa površine 28 hektara što ga je dobio koncesijom na rok od 40 godina.

U planu je posaditi i nasad smilja i lavande

Kamena kućica na plantaži mladih bajama

"Prvotno smo uzeli na koncesiju 35 hektara krša, ali smo u međuvremenu vratili 70 tisuća metara četvornih. Do sada smo na toj lokaciji obradili zemljišta više no što smo predvidjeli i planirali, pripremivši ga za sadnju inih poljoprivrednih kultura.

Jer je cilj našeg OPG-a što prije podignuti veliki mješoviti voćnjak, uz još neke poljoprivredne kulture, a u konačnici i izgraditi ugostiteljsko-turistički objekt. Nedavno smo u sklopu plantaže na zaravni podigli i malu kamenu kuću za odmor i marendu dok radimo na plantaži, i gdje ostavljamo poljoprivredni alat i strojeve", kaže mladi poljoprivredni poduzetnik Josip Čarić, voditelj OPG-a, koji je uz proizvodnju povrća zavolio voćarstvo, posebice trešanja, zatim uzgoj badema te inog voće.

No, osim daljnje sadnje badema Čarić je najavio da će iduće godine na istoj lokaciji, na hektar zemljišta, posaditi i oko 1.5000 sadnica smilja. Podsjetio je kako je prvotno, u prvoj fazi, pripremio čak 10-ak hektara zemljišta za sadnju badema te da je u tijeku obrada još 5 hektara za sadnju trešanja. Najavljuje i uzgoj lavande između stabala spomenutih voćaka, kao i proizvodnju smokava. Riječ je o obitelji koja se desetljećima tradicionalno bavi poljoprivredom, uglavnom povrćarstvom i uzgojem trešanja. Inače, Čarićevi dodatni projekti se ostvaruju u sklopu zahtjevnog programa mediteranskih poljoprivrednih kultura na lokaciji površine od 28 hektara, te u okviru ruralnog razvoja, koji imaju značajno mjesto i u dopuni seoskog turizma.

Projekti u sklopu ruralnog razvoja

Čarić će na istoj lokaciji uzgajati i smilje, lavandu

"Dakle, naši su svi projekti u sklopu ruralnog razvoja, prikladni i za seoski turizam. Na farmi smo podigli i malu kamenu kuću, a ako budemo mogli na toj ćemo lokaciji izgraditi i neki obiteljski ugostiteljsko-turistički objekt, jer za to postoje svi uvjeti. Imali smo i problem uslijed višegodišnjeg čekanja na konačno rješenje, papir koji nam je bio neophodan za daljnje aktivnosti na realizaciji projekta.

Plantažu badema bismo morali ograditi žičanom ogradom kako bismo zaštitili mlade nasade od naleta koza i krava, ali i zečeva. Unatoč problemima koje prati kriza, možemo ipak biti zadovoljni onim što smo do sada napravili u svezi podizanja našeg obiteljskog voćnjaka, odnosno na sadnji badema na sinjsko-vojnićkoj zaravni u Splitsko-dalmatinskoj županiji", ocjenjuje agronom Stipe Čarić, Josipov otac.

Stručne edukacije za bolju uspješnost u poljoprivredi

Ističu kako su u realizaciju svog zahtjevnog i hvalevrijednog projekta, odnosno podizanja podloge i plemke, u što računaju i troškove materijala, uložili tolika sredstva koja još ne mogu točno izračunati. Vele kako je, osim obavljene koncesije poljoprivrednog zemljišta na rok od 40 godina u svrhu trajnih nasada, prethodno izvršena i stručna kemijska analiza, priprema i uređenje zemljišta, obrada tla, pripremljen sadni materijal, kupnja odgovarajuće poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata. I Stipe i sin mu Josip najavljuju kako će proširiti plantažu badema, a na istoj lokaciji sigurno podignuti plantažu smilja i lavande, vjerojatno i inih poljoprivredno-mediteranskih kultura koje mogu uspijevati u tom podneblju.

Zasađeno više od 3.000 badema

"Što se tiče isplativosti, ovaj posao nikada ne bismo radili. Samo je u pitanju naša ljubav prema voćarstvu, odnosno bademima i trešnjama, a i mediteranskom bilju poput lavande, smilja, kadulje. I te sve poljoprivredne kulture ovdje mogu uspijevati, samo im treba osigurati vode za navodnjavanje tijekom beskišnog i vrućeg ljeta kakvo je bilo ove godine.

Ne smijemo zaboraviti kako i biljka doživi stres, baš kao i čovjek, ne samo uslijed suše i mraza, niskih i ekstremno visokih temperatura, pa odbaci plod. Za taj se posao i moja se obitelj stručno educira, kako bi i meni bilo lakše. A ja sam se i prije naše sadašnje plantaže bajama donekle okušao kao mladi voćari uzgajajući trešnje u sklopu našega OPG-a, a samo ove godine ubrali smo i prodali nekoliko tona - sve zahvaljujući i stručnjacima odnosno Savjetodavnoj službi Splitsko-dalmatinske županije, dakako i samom sebi", naglašava Josip Čarić, koji je nastavio dugogodišnju tradiciju u poljoprivredi svojih predaka.

Doznali smo kako samo na cetinskom području ima 15-ak proizvođača badema, među kojima najviše mladih ljudi različitih profesija. I svi su, manje više, zaljubljenici u voćarstvo, posebice u uzgoj bajama, za koje kažu kako su vrijedni i ustrajni u tom poslu. Sve govori kako će u proizvodnji bajama uspjeti i mladi voćar Josip Čarić, tim više što je njegova plantaža badema na pogodnoj, zdravoj lokaciji izmrvljena kamena u blizini modernih prometnica, turističkih destinacija, gospodarskih zona i naselja, gdje je danonoćno prozračno i vjetrovito, odnosno gdje se miješaju vjetrovi na uzvišici u čistu okolišu. Čarići se nadaju kako im bolesti neće napadati voćnjak odnosno poljoprivredne proizvode, poput onih na rubovima kraških polja u dalmatinskom zaobalju koja su često i pod gustom maglom.


Povezane biljne vrste

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Plantaža badema Smilje Lavanda Josip Čarić Koze GZ Kukuzovac Poljoprivredno zemljište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić