Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šporer
  • 11.11.2017. 07:30

Urod slab, ali zdrav - raste i cijena domaće jabuke!

Naši voćari pretpostavljaju kako će se hrvatske jabuke u trgovinama moći kupiti još samo do kraja ovoga mjeseca, a cijena će im biti i do 12,00 kn za kilogram.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Šporer
  • 1.634
  • 371
  • 0

U voćnjacima križevačke obitelji Šporer ubrane su i posljednje jabuke. Sada ih još čeka skidanje protugradne mreže i gnojidba deponatorima u zemlju. Voćnjaci se nalaze na tri lokacije i ukupne su površine 5,5 hektara. Jabuke su lijepe i zdrave, ali mrazevi su upropastili 60% uroda.

"I to je velika šteta, ali u usporedbi s prošlom godinom, kad nam je mraz uništio cjelokupni urod, možemo reći da smo sada relativno dobro prošli. Hektar jabuka sam imao osiguran kod jednog njemačkoj osiguravajućeg društva, koje se tek sad probija u Hrvatskoj i jako sam zadovoljan. Došli su na teren odmah nakon mraza, kao i sada kad je bila berba i zaključili da u tom voćnjaku šteta iznosi 90%. Kupci pak, trenutno najviše traže sorte topaz i florina. Osim njih imamo i galu, idared, jonagold, fuji i braeburn.

Jabuke su u većini Europe slabo rodile, pa će ih trgovački lanci teško nabavljati

Prema pretpostavkama naših voćara, hrvatske će se jabuke moći u trgovinama kupiti još možda samo do kraja ovoga mjeseca, a cijena će otići i do vrtoglavih 12,00 kn za kilogram. Naša je zemlja dosta jabuka uvozila iz Poljske i Italije, ali ove su godine mrazevi i tamo uništili urod, zato će sad stizati tko zna odakle, ali će i dalje biti skupe", priča nam Slavko Šporer koji se voćarstvom bavi 15-ak godina.

Berba je završila, mraz je uzeo svoje

Na njihovom kućnom pragu trenutno se jabuke prve klase mogu kupiti po 5,00 kn za kilogram, a one druge klase za 3,00 kn. Prodaju ih i u trgovinama KTC-a. No tako će biti još kratko vrijeme.

Stranci su već pokupovali hrvatske prvoklasne jabuke

"Nama su se javili Austrijanci i žele bez ikakvih posrednika kupiti cjelokupni ovogodišnji urod. Na taj način dobro prođu i proizvođači i kupci. Isto tako nije tajna da su Slovenci već pokupovali velike količine jabuka po Slavoniji i Međimurju. I sve je to naravno bila prva klasa. Voćari su zadovoljni što im je ovogodišnji urod jabuka doslovno planuo, no s druge strane jasno je da će Hrvatska biti prisiljena uvesti jabuke iz vana, ali one loše kvalitete. No i te će u trgovinama biti jako skupe. Ali tako je to u poljoprivredi. Kad je urod dobar, dobar je svima, pa nemamo kud s voćem. Kad ga pak nema, svi ga žele i ne pitaju za cijenu, ističe ovaj prigorski voćar.

Kakve sve vrste jabuka i božićnih drvaca nudi prigorska obitelj Šporer, pogledajte i na web stranici ovog vrijednog gospodarstva: http://www.vocnjaci-sporer.hr

Od mraza je nasade voćaka teško obraniti, ali protugradna mreža itekako štiti od tuče. Šporerovi su prije nekoliko godina dobili novac putem IPARD natječaja i utrošili ga na kupnju protugradnih mreža, sadnju mladog nasada, uvođenje sustava navodnjavanja te nabavu potrebne mehanizacije.

"Što se bolesti tiče, ove godine smo imalo malo problema s jabučnom krvavom uši, koja napada jabuke nakon cvatnje, kad se počnu formirati plodovi. Toga štetnika je najlakše prepoznati tokom berbe, jer kad ga zdrobite iz njega izlazi crvena tekućina, po kojoj je i dobio ime. Pokriven je gustom, bijelom, voštanom prevlakom. Uspjeli smo nabaviti jedno sredstvo i suzbiti uš na 50% površina, a nadam se da ćemo ga se u nastavku riješiti i na preostalom dijelu", nada se Slavko.

On i supruga mu Katica, uz pomoć Slavkovih roditelja Stjepana i Terezije, postavili su temelje obiteljskog posla, pa sada razmišljaju da vođenje gospodarstva prepuste starijem sinu Marku koji im zajedno s mlađim Matijom ionako već dugo pomaže u poslu.

Ako prođu na nekom natječaju iz Ruralnog razvoja, proizvodit će sokove i džemove

"U tom slučaju sljedeći korak bi nam bio apliciranje na mjeru za mlade poljoprivrednike ili mjeru 4.1.1. Jer nemamo dovoljno vlastitih sredstava, a želja nam je zaokružiti proizvodnju, pa bi htjeli nabavili liniju za proizvodnju sokova i džemova. Također razmišljamo o modernizaciji postojećeg skladišta kao i o izgradnji hladnjače, koja nam je potrebna kako bi mogli imati jabuke cijele godine. Vjerujem da će sinovi dobro voditi posao, jer ne bježe od posla", kaže križevački voćar Slavko Šporer.

Obitelj Šporer ima i rasadnik božićnih drvaca

Osim što imaju i nešto vinograda, ovo poljoprivredno gospodarstvo na 1,5 hektara uzgaja i božićna drvca odnosno obične, srebrne smreke te nordijske jele. Na pitanje o čemu kupci moraju voditi računa prilikom nabave, kako bi im smreka ili jela što duže ostale lijepe, Slavko odgovara kako je najvažnije da je drvce svježe odsječeno ili otkopano, pa zato svakome preporuča da ga kupi direktno od proizvođača u rasadnicima. Jer, i ove će godine dosta drvaca u našu zemlju doći iz uvoza, a u stranim rasadnicima se već sad sjeku i pripremaju za transport. Također ističe kako se sve više hrvatskih kupaca odlučuje za drvca s korijenom.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Šporer


Fotoprilog


Tagovi

Slavko Šporer Križevci Nasadi jabuka Mraz Topas Florina Protugradna mreža Jabučna krvava uš Katica Šporer Marko Šporer Hladnjača Božićna drvca


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰