Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Nedoklan
  • 08.06.2018. 07:30

Uvjeti za jagode bili su optimalni, OPG Ivana Nedoklana upravo u njima vidi potencijal

Okušao se, kaže, u mnogim kulturama, a pronašao se u jagodi, češnjaku i kukuruzu šećercu. Ivan Nedoklan u planu ima i širenje proizvodnje.

  • 1.991
  • 132
  • 0

Nakon što se okušao u mnogim kulturama Ivan Nedoklan pronašao se u jagodi, češnjaku i kukuruzu šećercu. Priča počinje prije 6 godina kada je s nekoliko prijatelja ušao u zadrugu. Svoj put nastavio je sam, a rezultatima ovogodišnjeg uroda je zadovoljan. 

"Ovo su neki optimalni uvjeti, nije bilo kiša, tko zna primijetio je da nam jagoda kasni pet, šest dana, ali to je bio problem zime koja je bila malo duža nego inače. Nije bilo mraza, nije bilo kiše i uz navodnjavanje - a tko nema navodnjavanje ne može se ni baviti jagodama, imali smo dobar urod", kaže Ivan. 

Bolesti su ga zabišle. U nasadu, kaže, radi već treću godinu i nema nikakvih problema s bolestima. Jagoda je 99% zdrava i prvoklasna te 99% konzumna. Clery i Alba su sorte koje uzgaja. No plan mu je saditi i kasnije sortu te s obzirom da posjeduje i dio šume, pokušat će sa šumskom jagodom.

"Jagoda je osjetljivo voće i berba koje se držimo je one touch. Znači, jedan dodir u košaricu i tako završi na štandu te s štanda kod kupaca", objašnjava Ivan. 

Inače, na području Hrvatske zasađeno je između 3 i 4 milijuna sadnica jagoda od čega 95% odlazi na frigo sadnice odnosno bezvirusne. Osim Vukovarsko-srijemske županije područje pogodno za sadnju jagoda je Vrgorac, Podravina i Zagreb. "Grad Vrgorac sufinancira frigo sadnice, grad Zagreb brendira svoju jagodu purgericu i sufinanciraju sadnju. Općina Nuštar za sada niti jednom kunom ne potiče razvoj", dodaje Ivan. 

Na njegovu OPG-u danas je 10.000 sadnica, jagode obrađuje na 3.500 kvadrata i u odnosu na prošlu godinu povećana je proizvodnja. Plan je širiti je i dalje, no već sad ga brine nemogućnost pronalaska sezonskih radnika. S prodajom nema problema jer su kvalitetu prepoznali mnogi. 


Tagovi

OPG Ivan Nedoklan Jagode Uzgoj jagoda


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)