Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina
  • 23.10.2020. 13:30

Uz berbu režite suvišne grane i ne zaboravite na gnojidbu maslinika

Tijekom branja režemo grane koje nam nisu potrebne za sljedeći uzgoj. Na taj način berbu ćemo učiniti lakšom, a ujedno olakšati posao tijekom veljače za vrijeme rezidbe.

Foto: Bigstock/ Oxyzay
  • 340
  • 23
  • 0

Listopad je mjesec berbe maslina. Neki su taj posao već obavili, drugi kreću, no najvažniji čimbenik za određivanje početka je količina ulja u plodu, koju pak određuju sorta, lokalitet i klima.

Pravi trenutak berbe u uskoj je vezi s promjenom boje pokožice i mesa, pokožica je u to vrijeme obično zeleno-žute boje. Već za par dana počinje mijenjati boju, najprije postaje šarena, a zatim ljubičasta i crna. Inače, vrijeme sazrijevanja je vrijeme kada se u plodu smanjuje udio šećera, a počinju se nakupljati aromatične tvari.

Moderna prerada i čišćenje prije berbe

Naši se maslinari sve više opredjeljuju za što ranije branje šarenih plodova i preradu u modernom sustavu hladnim postupkom do 27°C. U Hrvatskoj danas imamo brojne pogone za preradu od onih malih koji mogu preraditi tek desetak kilograma na sat, do velikih koji mogu preraditi oko 5.000 kilograma ploda na sat, na dvije ili tri faze rada, s dodavanjem vode ili bez, s dodatkom separatora ili bez njega…

Berba je maslina, kakvo nas vrijeme očekuje?

Prije berbe još jednom valja očistiti prostor ispod maslina i to za cijelu površinu krošnje od trave i korova. Čišćenje možemo obaviti kopanjem, čupanjem ili košenjem trave, no obvezno moramo očistiti tlo od svake nečistoće i grančica, kako bismo bili sigurni kod branja i nesmetano mogli prostrijeti mreže, piše Maslinar.

Što brže do uljare

Tijekom branja režemo grane koje nam nisu potrebne za sljedeći uzgoj. Na taj način berbu ćemo učiniti lakšom, a ujedno ćemo olakšati posao tijekom veljače za vrijeme rezidbe maslina. Sve rane zaštitimo određenim premazom, a manja oštećenja na lišću i grančicama poprskamo bakrenim preparatom.

Nakon branja u masliniku se plodovi čiste, odnosno odvaja se lišće i grančice i slažu u plastične sanduke, kako bi se što lakše i brže transportirali do pogona za preradu.

Mineralna gnojidba

Nakon branja maslina vrijeme je za osnovnu gnojidbu u maslinicima, kojom se dodaju hranjiva potrebna za sljedeću vegetacijsku sezonu.

Ovisno o kemijskoj analizi i tipu tla odabire se odgovarajuća formulacija NPK mineralnih gnojiva. Na crvenicama, smeđim karbonatnim i ostalim siromašnim tlima gnoji se standardnim formulacijama (10-20-30) u količini od oko 35 grama po kvadratnome metru iskorištene površine ispod krošnje masline.

Kako do više plodova na maslini?

Na alkalnim tlima siromašnim fosforom i kalijem tzv. bijela zemlja gnoji se s NPK gnojivom s povećanim sulfatima (5-20-30) u količini od 50 grama po metru kvadratnom.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Berba Čišćenje Prerada Mineralna gnojidba


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.