Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 07.08.2018. 16:30

Uzgoj bobičastog voća na okućnici

U malom povrtnjaku na okućnici dovoljno je imati nekoliko grmova ribiza ili ogrozda, red sa desetak malina ili kupina, te gredicu sa jagodama.

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 4.702
  • 70
  • 0

U malom povrtnjaku na okućnici dovoljno je imati nekoliko grmova ribiza ili ogrozda, red sa desetak malina ili kupina, te gredicu sa jagodama. Ove bobičaste voćne vrste dat će vam svježe, zdrave i ukusne plodove za svakodnevno uživanje jer je najslađe ono voće koje uberete sami.

Za uzgoj im je potrebno otvoreno i osunčano stanište, plodna i ocijeđena zemlja. 

Ribiz je višegodišnja drvenasta biljka koja raste grmoliko. Plitkog je korijena te ne podnosi duboku i čestu obradu tla u zoni korijena. Cvijet je grozdić sa dvadesetak zelenkastih  cvjetova na jednogodišnjim izbojcima. Cvjeta u travnju i izdrži temperature do - 5⁰C. Privlačan je pčelama zbog peluda i nektara. Crveni ribiz je samooplodan a crni djelomično samooplodan.

Malina je vrlo popularna voćna vrsta. Postoje sorte koje daju plodove ne samo ljeti nego i tijekom jeseni sve do kasnih mrazeva. Za kvalitetan uzgoj i razvoj zahtjeva mnogo svjetla, stoga ju ne saditi u sjenovitom dijelu povrtnjaka. Sadnju obaviti u jesen u sadne jame s mnogo komposta, ako se sadi više treba postaviti razmak 40 – 50 cm. Izbojci maline podnose zimske temperature do - 25⁰C, a kako cvjeta tek u svibnju nema opasnosti od smrzavanja cvijeta kod kasnih proljetnih mrazeva.

Ogrozd je grmolika biljka koja rano dolazi u rod kao i ribiz. Cijepljeni ogrozd se uzgaja s deblom kao stablašica. Bolji je uzgoj u obliku grma jer se tada može lakše podmlađivati a i prirodi su veći nego kod uzgoja stablašica. Sadnju treba obaviti na razmak oko 1,5 m u jesen u dobro pripremljeno i rahlo tlo. Ogrozd rodi na dvogodišnjim i trogodišnim izbojcima o čemu treba voditi računa prilikom rezidbe i prorjeđivanja grma. Tada se odstranjuju stariji izrođeni izbojci a ostavljaju mladi i novi u grmu.

Jagode se danas mogu brati od početka ljeta pa sve do prvih jesenskih mrazeva. Poznajemo ih kao rane, srednje rane i kasne jagode koje dozrijevaju tijekom cijele jeseni. Jagode nije teško uzgajati, biljke rode oko tri godine pa je potrebno planirati obnovu tako da se svake godine obnovi trećina biljaka. Sadnice jagoda treba saditi krajem ljeta ili počekom jeseni. Kad naredne godine biljka počne roditi i dozrijevati ispod grma i listova poželjno je staviti čiste slame kako plodovi ne bi ležali na tlu. Tijekom sušnog razdoblja u vrijeme zrenja potrebno je redovito zalijevanje. U svom povrtnjaku možete među jagode posaditi bijeli luk koji odbija nametnike od jagoda.

Svi ovi sočni plodovi bobičastog grmlja upotpunjuju ponudu zdrave hrane iz vlastitog povrtnjaka.

Autorica: Vera Novaković, dipl.ing.agr.


Povezane biljne vrste

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Ogrozd

Ogrozd

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberry | Latinski naziv: Ribes grosularia L.

Ogrozd pripada porodici kamenika (Grossulariaceae). To je grm srednjeg rasta koji počinje roditi druge godine, a punu rodnost daje s 5-8 godina. U prosjeku živi oko 15 godina, no... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Bobičasto voće Uzgoj Jagoda Malina Ribiz Ogrozd


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]